ORDENANCES FISCALS

Rubí aprova les ordenances fiscals del 2020, de forma provisional, amb una nova rebaixa de l'IBI

Les ordenances es van aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern (PSC i ECP)

ERC i l'AUP s'hi van abstenir, mentre que Cs i VR van votar-hi en contra

plleno-rubi

plleno-rubi

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ple de l’Ajuntament de Rubí va aprovar, de forma provisional, dilluns passat 7 de setembre les ordenances fiscals per l’any vinent, gràcies a la majoria absoluta de l’equip de govern –Partit Socialista de Catalunya (PSC) En Comú Podem (ECP)–. Aquestes ordenances contemplen una nova reducció de l’1% de l’impost sobre béns immobles (IBI), que situa el tipus impositiu en el 0,677, davant el 0,684 d’aquest 2019.

«Aquesta rebaixa se suma a les realitzades el 2018 i el 2019 –d’un 2% cada una– i suposa, per tant, una caiguda del 5% en només tres anys i el tipus impositiu més baix de les tres últimes dècades», destaquen des del consistori.

Les ordenances fiscals també introdueixen diverses bonificacions relacionades amb l’eficiència energètica, dirigides tant a particulars com a empreses que apostin per instal·lacions d’autoconsum elèctric.

Abstencions i vots en contra a l’oposició

Les ordenances, debatudes en una sessió extraordinària, han comptat amb les abstencions d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i els vots contraris de Ciutadans - Partit de la Ciutadania (Cs) i de Veïns per Rubí (VR).

Betlem Cañizar (AUP), el grup de la qual s’ha abstingut, va afirmar que les ordenances no es corresponen a tot el que es podria fer «tenint en compte la recent aprovació de la declaració d’emergència ambiental». «Fa falta molt més per fomentar la recollida selectiva de residus, la reducció dels residus generats», va afegir Cañizar, qui també va apuntar que no és necessari reduir l’IBI «per dir-li a la gent que no pagarà imposats», sinó que cal pagar-los «per mantenir l’ajuntament» i que la qüestió està en «qui ha de pagar més i qui menys».

Andrés Medrano (ECP) va afirmar que el seu partit votava a favor «no per disciplina de vot, sinó per convicció». En la línia que va apuntar Cañizar, va afirmar que «no s’estaven aprofitant tots els límits legals que permet l’Estat en termes de fiscalitat verda» i que a les ordenances els feia falta «una perspectiva de gènere». No obstant, Medrano va apuntar que considerava les mesures en fiscalitat verda «coherents», respecte a l’aprovació de l’emergència climàtica.

Toni García (VR) va criticar «la falta d’intenció del govern per incloure propostes de l’oposició o iniciar un procés negociador». García va qualificar la rebaixa de l’IBI com a «insuficient» i va porposar reduir-lo en, com a mínim, «un 5%». VR va votar en contra, el mateix que Cs, el líder del qual, Roberto Marín, va qualificar les ordenances de «continuistes i poc ambicioses» i va afirmar que trobava a faltar que «s’exposin preus públics com els preus de la publicitat en els mitjans de comunicació municipals».

Per part d’ERC, Robert Masalias també va qualificar les ordenances de «continuistes». Sobre la qüestió de la rebaixa de l’IBI, Masalias va recalcar que «sorprèn que tinguin intenció d’aplicar-la el 2021, quan altres ajuntaments l’aplicaran el 2020».

Instal·lacions d’autoconsum elèctric

Les vivendes unifamiliars i les comunitats de veïns amb instal·lacions d’autoconsum elèctric disposaran d’una reducció de la meitat de l’IBI, aprofitant les possibilitats que obre la nova normativa sobre l’autoconsum d’energia elèctrica del 5 d’abril.

En el cas de les empreses, aquelles que optin per la producció i aprofitament d’energies renovables, veuran reduït al 50% l’impost d’activitats econòmiques (IAE); un avantatge que se suma a la bonificació del 95% de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) que ja es va introduir en les ordenances del 2019.

Dins del paquet de mesures de fiscalitat verda, l’equip de govern també ha proposat una modificació del sistema de bonificacions de l’impost de vehicles de tracció mecànica en funció dels distintius ambientals aprovats per la Direcció General de Trànsit (DGT). Les rebaixes, en aquest cas, «seran del 50% al 75% segons la qualificació del vehicle», apunten des del consistori.

Notícies relacionades

Una altra de les novetats que incorporen aquestes ordenances és la bonificació del 95% de l’ICIO en aquelles obres executades com a conseqüència d’una catàstrofe. «Aquesta mesura dona resposta a les demandes del veïnat afectat per les inundacions de juliol i novembre del 2018», comenten des de l’ajuntament.

Més notícies de Rubí a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA