LA INFLUÈNCIA DEL CONFLICTE SOBRE INTEGRACIÓ

Així veuen els veïns de Rubí la controvèrsia local dels 'menes' davant de les municipals del 26-M

Tot i que existeix divisió, la majoria dels veïns entrevistats creu que l'assumpte del centre de menors tindrà repercussió electoral

Ana María Martínez, alcaldessa i candidata del PSC, opina que l'actualitat del tema es deu a «una coincidència» i no a un propòsit electoralista

zentauroepp48295071 rubi190523205310

zentauroepp48295071 rubi190523205310

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

Els bancs de pedra del’avinguda de les Olimpíades de Rubí (Vallès Occidental) estan pintats amb tons cridaners. Groc, verd, blau, vermell, taronja i morat, cada un d’un color. “Fa 6 anys que som aquí i, fins fa una setmana, havien estat sempre en ciment cru”, assenyala Miguel Ángel, l’amo del bar Ca l’Armin, al barri de Can Rosés.

El bar està a uns escassos 200 metres de l’antic Hotel Terranova, on es preveu obrir un centre d’emergència per a menors estrangers no acompanyats (‘menes’).Al carrer Handbol, que desemboca a l’hotel, els balcons mostren la seva oposició a l’obertura del centre amb pancartes que pengen de les baranes amb títols com: “STOP centre de menors” o “Acollir, sí; crear un gueto, no”.

Els veïns van descobrir, de forma extraoficial i a començaments de maig, que les obres que s’estaven realitzant a l’hotel eren per adaptar el centre de menors. Llavors van començar a concentrar-se per demanar respostes a les administracions. La primera en anar-hi i pronunciar-se va ser l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, que des del primer moment va recolzamar els veïns i va criticar “les formes” amb què la Generalitat havia portat l’assumpte.

“Abans del 2 de maig, no teníem ni idea de la intenció per part de la Generalitat d’obrir aquest centre a la nostra ciutat”, va afirmar l’alcaldessa. “Nosaltres vam demanar a la Generalitat que repensés aquest tema perquè no ens semblava el lloc idoni. Per nosaltres, col·locar unes persones que venen de patir unes determinades condicions de vida totes juntes en un hotel... no és la millor manera d’integrar”,deia Martínez.

Pancarta al carrer Handbol de Rubí contra l’obertura del centre de menors migrants a la ciutat. / ÀLEX REBOLLO

La divisió entre rubinencs

L’acollida dels ‘menes’ ha marcat el debat entre els veïns de Rubí i ha generat divisió d’opinions. En el que sí que coincideixen la majoria de veïns entrevistats és que el tema tindrà repercussió en les eleccions municipals del 26-M. “Aquí ERC i elPSC són els partits que s’han mostrat més forts. A cap dels dos els interessava que se sabés res de la construcció del centre i, ara, els altres partits se n’estan beneficiant”, opina el propietari de Ca l’Armin.

Una mostra d’aquesta polarització generada en són les diferents manifestacions celebrades; d’una banda a favor i, per una altra, en contra. Un exemple simbòlic: dijous 23 de maig, dues manifestacions, una proacollida i una en contra, van coincidir a la mateixa hora a Rubí.

La manifestació a favor de l’acollida dels ‘menes’ a la ciutat va ser organitzada per les entitats de Rubí Acull i Rubí Solidari, i va aconseguir reunir fins a 750 persones, segons dades de la policia local. Al seu torn, un grup de veïns, convocats per la plataforma Stop Centre de Menors Rubí, es van reunir a la plaça Esbart Dansaire.

Un tema que ha explotat abans de les municipals

El bar Ca l’Armin és un dels punts de referència per recollir firmes contra l’obertura del centre de ‘menes’ a l’Hotel Terranova. En dos dies han aconseguit un total de 40 firmes. “Jo no soc racista, però diverses actuacions de les administracions ens estan fent racistes”, conclou Miguel Ángel. La majoria de veïns de Can Rosés semblen contraris a l’obertura del centre. Una veïna del barri, de camí a casa, creu que “el centre portarà problemes a la ciutadania” i que la gestió de l’ajuntament“pot perjudicar l’alcaldessa”.

Al centre de la ciutat, a uns trenta minuts a peu de Can Rosés, les opinions es diversifiquen. Eva Aguilar, provinent de l’Equador, va arribar a Rubí fa 16 anys i afirma que el conflicte ha generat “massa polèmica innecessària”. “No totes les persones som iguals i, perquè n’hi hagi algun que ho faci malament, no podem jutjar-los a tots per igual”, conclou.

En la mateixa línia de pensament s’expressa Albert, un jove rubinenc d’uns dos metres d’alçada. L’Albert defensa que els posicionaments contraris al centre són fruit d’“un estigma social que la gent veu com un perill que realment no existeix”.  L’Albert també creu que el desenvolupament de la qüestió pot influir negativament en l’actual Govern local de cara a les municipals.

“Buscar una conciliació”

Liliana observa, acompanyada del seu gos, la manifestació a favor de l’acollida de menors migrants que puja per l’avinguda Barcelona. Votant de la CUP, es mostra contrària a les reaccions que han tingut lloc quan va saltar la notícia i creu que “no s’hi haurien de posar tants impediments, sinó haver buscat una conciliació”.

Per la seva part, l’alcaldessa de Rubí posa èmfasi que “nosaltres demanem que, abans de prendre aquesta decisió [amb referència a la Generalitat], que d’entrada a mi se’m diu que ja està presa, sisplau, parem màquines i ens asseguem a parlar políticament i tècnicament”.

Notícies relacionades

Respecte a la idea de possibles interessos electoralistes, la primera regidora vol pensar “que és una coincidència”,que l’explosió del tema “s’ha donat així”, tot i que reconeix que “el que fa és posar llenya i donar munició a partits que poden utilitzar-ho per fer campanya”.

Més notícies de Rubía l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA