COL·LECTIU VULNERABLE

L'oposició de Rubí lamenta la falta de "transparència" del PSC en la crisi dels 'menes' i demana explicacions a la DGAIA

L'alcaldessa es defensa de les crítiques per falta de transparència i afirma que no van saber res fins al 2 de maig passat

ERC, En Comú Podem, VR i AUP defensen l'arribada del centre de menors, mentre que Junts per Rubí, el PP i Cs s'hi mostren reticents

foto 3500012

foto 3500012

5
Es llegeix en minuts
ACN / El Periódico

Els partits polítics que formen l’oposició a l’Ajuntament de Rubí lamenten la "falta de transparència" amb la qual l’executiu local del PSC ha gestionat la possible instal·lació d’un centre de menors a la població. Acusen l’alcaldessa, Ana María Martínez, d’estar utilitzant "un tema molt sensible" per guanyar vots i consideren que la seva actitud està sent "incendiària".

Així mateix, reclamen al govern local i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) "més informació" sobre l’equipament i l’atenció que rebran els menors. Mentre que partits com ERC, En Comú Podem, Veïns per Rubí (VR) i Alternativa d’Unitat Popular (AUP) defensen l’arribada dels 80 ‘menes’ i recorden que Rubí "és una ciutat acollidora", altres formacions com Junts per Rubí, el PP i Ciutadans es mostren reticents i demanen que s’aturi el projecte.

Totes les formacions que integren l’oposició de Rubí consideren que el PSC i l’alcaldessa Ana María Martínez està cometent un greu error que malgrat "fer-li guanyar alguns vots a curt termini, acabarà passant factura a la cohesió social de Rubí".

La posició dels socialistes

L’alcaldessaes defensa de les crítiques per falta de transparènciai afirma que no van saber res fins al 2 de maig passat “Abans d’aquesta data no teníem ni idea de la intenció de la Generalitat”,explica Martínez. La primera edil afegeix que en aquesta mateixa conversa, el consistori va demanar al Govern “que parés màquines i repensés” el projecte.

L’alcaldessa, que també afirma que“els veïns podrien haver dit la seva d’una altra manera i no manifestant-se”,al·lega que la Generalitat va informar el consistori d’una decisió que ja estava presa i amb les obres ja començades: “no estem d’acord en les formes”,assenyala Martínez, que defensa que “les coses no es fan així” i que el projecte proposat no és un bon model d’integració.

Sobre lapossibilitat que Rubí aculli o no menes en un futuren cas que el projecte es modifiqui, l’alcaldessa no concreta i defensa que dependrà de les circumstàncies i de “com es treballi en aquell moment”. 

Part de l’oposició es mostra favorable a l’acollida

La cap de llista d’En Comú Podem a la localitat, Ànnia Garcíaha qualificat l’alcalde d’"irresponsable" perquè s’ha posicionat al costat dels veïns en lloc de vetllar per la mediació "en un moment en què ells no estaven en situació d’escoltar, sinó que es trobaven en plena crispació". La líder dels comuns entén que els veïns tinguin "dubtes i reticències", però els retreu que en les protestes que es van dur a terme davant de l’Hotel Terranova se sentissin "expressions que faltaven a la veritat i que tenien un component incendiari".

Així mateix, critica "la falta de transparència" amb què l’Ajuntament i la DGAIA han portat aquest tema. "Fa dos mesos que l’executiu local va començar les converses amb el Govern i fins ara no ens han convocat a cap reunió ni trobada oficial", lamenta. Amb tot, es mostra partidària de fer "una discussió serena sobre quin és el tipus de model d’atenció que han de rebre els menors".

El cap de llista d’ERC, Xavi Corbera, adverteix que Rubí ha sigut històricament una "ciutat acollidora" i lamenta el viscut en els últims dies. "Hi ha hagut una falta de responsabilitat per part de l’alcaldessa que en lloc d’asserenar els veïns s’ha equivocat de ple i ha posat llenya al foc", va manifestar. Així mateix demana als veïns que no vegin el projecte com una amenaça, sinó com una manera "de ser més humans" i participar "en la segona oportunitat" que la vida dona a aquests menors.

Corbera ha reconegut que seria més positiu per a la integració dels joves que el grup fos més petit, però va advertir que es tracta d’un moment excepcional. Així mateix, ha defensat el paper de la DGAIA que assegura que ha sigut "transparent" a tota hora. Així ha posat com a exemple una visita que es va fer a l’antic hotel amb representants polítics i d’entitats.

Un model més pròxim

Belén Cañizar, cap de llista de l’Alternativa d’Unitat Popular, es mostra totalment a favor que Rubí aculli aquests joves. Amb tot, considera que el model que proposa la DGAIA podria no ser del tot adequat per garantir una bona integració d’aquests nois. "Apostem per un treball més pròxim i familiar", comenta Cañizar que defensa un treball comunitari, amb els veïns i amb grups de recolzament perquè els ‘menes’ puguin anar arrelant en la societat.

La candidata de l’AUP també considera que l’actitud de l’alcaldessa és "terrible" i "incendiària" i alhora critica el posicionament d’alguns veïns. "La falta d’informació no és excusa per a actituds que són violentes i tenen racisme", assenyala Cañizar.

Per la seva banda, l’alcaldable de Veïns per Rubí, Toni García, considera que l’Ajuntament no ha fet bé les coses perquè la falta d’informació ha generat "desconfiança" entre els veïns. Recorda que els ciutadans van conèixer la notícia "per casualitat", perquè van veure que s’estaven fent obres a l’Hotel Terranova. "Aquest és un tema molt sensible i s’ha de fer pedagogia", adverteix l’alcaldable que també demana a la DGAIA més informació.

Junts per Rubí aposta per aturar la proposta fins després d’eleccions

Jaume Buscallà, número u de Junts per Rubí, diu que "el projecte i la reacció del govern han sigut un desastre". Assenyala que des de la DGAIA "no s’han fet les coses bé" i retreu a l’ens que hagi pres aquesta decisió basant-se en criteris econòmics i sense disposar d’un projecte tècnic. Es mostra partidari d’aturar la proposta fins després de les eleccions per poder parlar amb calma perquè diu que si no "estarà condemnada al fracàs".

Buscallà també s’ha afegit a les crítiques cap a l’alcaldessa i va dir que censura el seu estil "perquè no ha exercit el paper institucional que seria necessari" i no ha existit interlocució entre el govern local i la Generalitat.

Cs dona recolzament als veïns i el PP proposa "policies-tutors"

Igual com el PSC, Ciutadans s’han manifestat obertament al costat dels veïns. Roberto Martín (Cs) ha demanat públicament que s’aturi el projecte. "Hi estem en contra perquè no s’ha tingut en compte l’opinió dels veïns i perquè creiem que per planificar la ubicació d’un centre d’aquesta tipologia és necessari un pla d’integració que inclogui el seguiment, la seguretat i els serveis que recolzaran aquesta integració".

Notícies relacionades

El PP de Rubí ha proposat la creació d’un "policia-tutor" amb l’objectiu de vetllar per la convivència ciutadana si s’acaba confirmat el trasllat dels 80 ‘menes’. El candidat popular, Juan José Giner, va lamentar com s’ha gestionat aquest tema i ha acusat el PSC, i també ERC, de voler "silenciar" l’obertura de l’equipament per a "finalitats electoralistes".

Més notícies de Rubí en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA