ACCIONS REPARADORES

Rubí crea una taula local de memòria històrica per dignificar les víctimes del franquisme

La moció, aprovada per unanimitat, també recull la voluntat de col·locar uns petits monuments commemoratius en memòria dels rubinencs que van estar en camps de concentració

Altres accions destacades són la retirada d'algunes plaques de vivendes de protecció que es troben en edificis privats i una futura exposició sobre el cost humà durant la guerra civil i la postguerra

image

image

2
Es llegeix en minuts

Divendres passat 22 de febrer es va constituir la Taula local de la memòria històrica, donant resposta a una moció aprovada per unanimitat en el Ple municipal. El nou òrgan de participació reuneix representants dels grups municipals, entitats relacionades amb aquesta temàtica ─com l’Associació per a la Memòria Històrica Neus Català─, historiadors locals i personal tècnic de l’Arxiu i del Museu Municipal.

Segons ha explicat l’alcaldessa socialista, Ana María Martínez, "la creació de la Taula satisfà una voluntat del conjunt de la ciutat de dignificar les víctimes i les persones represaliades per la dictadura franquista". 

L’òrgan ha sigut impulsat coincidint amb el 80è aniversari del final de la guerra civil i amb l’objectiu que aquest exercici de memòria “ajudi la societat a no repetir fets tan terribles com els que es van produir no fa tants anys”, ha informat el consistori.

Accions concretes

L’alcaldessa ha assegurat que el consistori fa temps que treballa per poder posar en marxa aquest òrgan. I tot i que la Taula ha sigut constituïda aquest divendres, fa més d’un any que l’Ajuntament està impulsant accions relacionades amb la memòria històrica.

Una d’aquestes accions, que també recull la moció aprovada pel Ple, és la sol·licitud al Memorial Democràtic de Catalunya de col·locar a Rubí els Stolpersteine en record de les persones de la ciutat que van ser en algun camp de concentració. Es tracta d’unes llambordes creades de forma totalment artesanal per l’artista alemany Gunter Demnig en el marc d’un projecte personal. 

L’ajuntament ha fet gestions en aquest sentit i ha trobat algunes dificultats per fer realitat aquesta demanda de manera imminent. I és que l’artista fa a mà i col·loca personalment cadascun d’aquests petits monuments commemoratius i durant aquest 2019 no en pot assumir cap més, ja que rep encàrrecs de tot el món. 

El regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, ha assegurat: "Hem iniciat el camí i sabem que l’artista es presta a tot, perquè es tracta d’un projecte personal per a ell. Ara hem de pressionar perquè també es posin amb Rubí com més aviat millor". En aquests moments, s’han identificat fins a 11 persones rubinenques que van anar a camps de concentració, principalment a Gusen i Mauthausen.

Un altre tema que s’ha va abordar en la reunió de divendres va ser el nomenclàtor de Rubí. Fa uns dies, la Direcció General de la Memòria Històrica va enviar una carta a alguns municipis demanant que eliminessin símbols franquistes. En aquest sentit, el govern municipal ha confirmat que a la ciutat no hi queda cap carrer o plaça amb noms relacionats amb el franquisme. 

No obstant, encara queden algunes plaques de vivendes de protecció que es troben en edificis privats, uns elements que ja es van retirar en bona mesura fa uns quants anys. Les que encara són visibles ─de moment se n’han detectat dues─ s’han de retirar amb el vistiplau de cada comunitat de veïns. Per aquesta raó, el consistori es posarà en contacte amb aquests propietaris per poder-les eliminar.

Notícies relacionades

Finalment, l’ajuntament també ha donat a conèixer que s’està preparant una exposició sobre el cost humà durant la Guerra civil i la postguerra.

Més notícies de Rubí