ALBERG PER A EMERGÈNCIES

Rubí planeja crear una residència per a persones en situació d'emergència habitacional

L'espai, amb set habitacions i capacitat per a 34 persones, acolliria veïns que requereixen amb urgència un lloc on viure de forma temporal

El projecte també inclou la creació de sis vivendes per a joves, tots dos subjectes a l'aprovació plenària del pressupost municipal per al 2019

rubi

rubi

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Trobar vivenda a Rubí o assumir el preu delslloguers  que s’exigeixen a la ciutat del Vallès Occidental ha arribat a convertir-se en un veritable problema per a alguns veïns, sobretot per als que requereixen un sostre urgent mentre troben una solució o una llar definitiva.

Per a ells, l’Ajuntament de Rubí ha presentat aquest dilluns un projecte que pretén desenvolupar a la ciutat i que està en via d’estudi: la creació d’un espai d’atenció familiar per a emergències residencials, dedicat a atendre les persones que necessiten un lloc on viure durant un període curt de temps.

Aquest espai residencial, que se situaria a la planta baixa d’un edifici actualment en desús del carrer de Belchite, tindria capacitat per acollir unes 34 persones. De manera temporal, aquests veïns podrien residir en alguna de les set habitacions familiars que s’oferiran i que tindran lavabo propi, armaris i zona d’estudis.

Les famílies disposarien a més d’una zona comuna amb menjador, cuina, armaris individualitzats, un espai de reunions i un altre de jocs infantils. A més, una d’aquestes habitacions estaria adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.

El projecte ha sigut presentat aquest dilluns per l’alcaldessa, Ana María Martínez, que ha reconegut que malgrat que “hem treballat molt per promoure l’ampliació del parc públic de vivendes, continuem tenint dificultats per accedir a vivendes d’emergència”.

Per això, assegura, “fan falta recursos per atendre els col·lectius que necessiten una cobertura residencial de curta durada”, una cosa que pretenen atendre amb aquest nou espai d’atenció familiar.

Una solució temporal

Durant tot el 2018, la Taula d’Emergència d’Habitatge va atendre 83 peticions urgents de vivenda, 30 de les quals van obtenir un informe favorable, però l’Agència Catalana de l’Habitatge només va adjudicar un pis per allotjar aquestes famílies.

Per a la resta de casos, el consistori assegura que ha hagut de recórrer al lloguer d’habitacions en hotels o pensions, cosa que li ha suposat un sobrecost de més de 200.000 euros. “Tothom que necessita un sostre en té un, però disposar d’un espai com aquest ens ajudaria molt”, afirma l’alcaldessa.

Aquesta residència temporal podria “donar cabuda a moltes persones alhora, cosa que permetria gestionar de forma més directa les situacions d’emergència que requereixen d’un lloc temporal fins que trobem una solució definitiva per a cada cas”, opina Martínez.

Vivendes per a joves

El projecte de construcció d’aquest espai per a persones en situació d’emergència s’acompanyarà de la creació de sis vivendes de protecció social per a joves, un projecte que el consistori ja ha sigut incorporat a la proposta de pressupostos per al 2019.

Aquests sis immobles se situarien al carrer de Capmany, en una parcel·la que, per les seves dimensions, no pot acollir vivendes familiars, però sí pisos de 43m² per a parelles o grups reduïts, que podrien adquirir-los en règim de lloguer social jove.

Notícies relacionades

La redacció dels dos projectes executius i la remodelació d’emergència tenen un cost previst de 360.000 euros, contemplats en la proposta de Pressupostos que el Govern confia a aprovar “ja sigui ara al febrer o més endavant” amb els recolzaments del plenari.

Més notícies de Rubí a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA