UN SEGLE DE VIDA

Rubí commemora el centenari de l'arribada del tren a la ciutat

La ciutat celebrarà l'efemèride amb una gran festa popular i amb la programació d'un cicle de conferències que s'allargarà fins a finals d'any

image-2

image-2

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 13 de setembre de 1918 s’inaugurava en Rubí el primer servei de trens enmig d’una gran expectació. La ciutat s’incorporava així a una xarxa ferroviària que tenia el seu origen a Barcelona i que, a poc a poc, es va anar estenent cap a la resta de les localitats del Vallès.

Just aquest dimecres es compleixen 100 anys d’aquest gran moment per a la ciutat, que va suposar un canvi tant a nivell econòmic com social i urbanístic. Per això mateix, el municipi ha volgut recordar-ho amb la programació d’una sèrie d’activitats des d’aquest mes fins al gener del 2019.

Entre les propostes més destacades es troba la gran festa ciutadana que s’organitzarà el 16 de setembre a la plaça de la Nova Estació a partir de les 18h i que inclourà diverses activitats dirigides a tots els públics, des d’animacions amb música, ball i personatges ferroviaris fins a tallers de construcció de trens o un circuit de tren per als més petits, així com un photocall d’època.

Completaran la jornada l’espectacle ‘Les Fotografiers’ de la companyia La Tal, la inauguració de l’exposició temporal ‘Centenari de l’arribada del ferrocarril’ al vestíbul de l’estació de FGC, on, a més, es batejarà un comboi amb el nom de Ciutat de Rubí.

I, per finalitzar-la, tindran lloc els parlaments de l’alcaldessa Ana María Martínez, del president de FGC, Ricard Font, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en una jornada que es tancarà un concert a càrrec de La Locomotora Negra.

Cicle de conferències

A aquesta celebració el seguirà un cicle de conferències, que giraran entorn de l’arribada del tren a la ciutat i a la seva evolució i que aniran a càrrec d’historiadors, enginyers i especialistes en la matèria. La primera tindrà lloc aquest mateix dijous 13 de setembre a les 19 h i estarà dirigida per Ramon Lascorz, que parlarà de ‘La construcció de la línia de ferrocarrils del Vallès’ entre 1916 i 1922.

L’objectiu d’aquest cicle, impulsat pel Grup de Col·laborador del Museu de Rubí-Centre d’Estudis Rubinencs, és oferir una visió crítica sobre l’arribada del tren i la manera com va marcar l’evolució de la ciutat. En aquesta línia, el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, ha volgut agrair a l’entitat la seva implicació en la celebració, “un treball que ha permès fer un recopilatori d’imatges i d’història de l’arribada del ferrocarril a la nostra ciutat”.

Gairebé un any de celebració

Els actes commemoratius d’aquest centenari comencen ara el seu plat fort, però van tenir ja el seu preludi al juny amb la inauguració del’exposició ‘Cent anys de tren’,que es podrà visitar fins al 19 de gener a l’Espai Expositiu de l’Antiga Estació.

També va tenir cabuda l’homenatge al centenari tant a la Festa Major com a la Festa de Sant Roc, que va dedicar a aquesta efemèride un cercaviles dia festiu i una trobada de gegants ferroviaris. Però el punt culminant de la celebració comença ara, coincidint pròpiament amb el centenari.

L’última de les iniciatives –tot i que la mostra s’allargarà fins al gener– se celebrarà el 16 de desembre i consistirà en una jornada de portes obertes als tallers de Rubí, que podran punt final a aquest any de celebració.

Un segle de vida

L’arribada del tren a Rubí, fa ja 100 anys, va suposar un impuls general per a la població i per a la ciutat, que va començar a rebre cada vegada més visitants però també va patir, gràcies a les bones comunicacions, un ascens demogràfic, ja que hi van arribar cada vegada més famílies a instal·lar-se i treballar.

“El tren va modificar la fisonomia del municipi, tant a nivell demogràfic com urbanístic i arquitectònic”, assegura l’alcaldessa. “Per això és tan important commemorar el centenari de l’arribada del ferrocarril; no deixa de ser mirar el nostre passat per entendre millor el nostre present i veure com hem avançat”.

Notícies relacionades

El director general de FGC, Pere Calvat, ha expressat, a més, la il·lusió que suposa per a l’empresa pública celebrar el centenari amb la complicitat dels municipis, i ha recordat la “sort” que va tenir Rubí que, “a començaments de segle hi hagués visionaris que decidissin travessar la muntanya del Tibidabo” i la transcendència que això va tenir per a la ciutat.

Més notícies de Rubí a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA