PREMI A L'ESFORÇ

Pablo Cerrato, guanyador del 19è Premi d'investigació Miquel Segura de Rubí

L'alumne de l'INS La Serreta ha estat el vencedor del certamen pel seu treball sobre física quàntica en francès

image

image

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Pablo Cerrato, alumne del’Institut La Serreta de Rubí ha estat el guanyador del 19è Premi d’Investigació Miquel Segura, pel seu treball sobre física quàntica centrat en el test de Bell.

L’alumne ha aconseguit el guardó d’aquest certamen organitzat per l’ajuntament i que premia els millors treballs d’investigació realitzats per estudiants de Batxillerat dels centres d’educació secundària rubinencs.

Dimecres passat es va celebrar la cerimònia d’entrega de premis al Museu Municipal Castell (MMUC), en la qual es va distingir el treball ‘Non localité quantique et intrication’, de Pablo Cerrato, “pel seu rigor, coherència i profunditat en el desenvolupament”, segons el jurat.

El treball està centrat en el test de Bell, amb el qual el físic del mateix nom va aconseguir demostrar que Einstein s’equivocava en la formulació de la seva teoria del realisme local. “Vaig llegir sobre el tema i em va interessar moltíssim, aquestes coses m’apassionen. Així que vaig començar a buscar informació i vaig veure clarament que havia de ser el meu treball d’investigació”, va explicar l’alumne.

A la complexitat del tema s’hi afegeix el fet que l’estudi està redactat en francès, ja que l’INS La Serreta és un dels centres adherits al programa Batxibac, que permet a l’alumnat fer un terç del seu horari lectiu en aquesta llengua.

Durant l’acte es van revelar, a més, els tres treballs finalistes: ‘El pequeño jardín de los grandes descomponedores. Los hongos’, de Dina Alilouch, de l’INS Duc de Montblanc, ‘El teatro ¿sólo dos caras??, d’Èric Mir de l’INS J. V. Foix, i ‘Del pecho o del bote’, de Cristina García i Jesús Jiménez de l’INS Duc de Montblanc.

Un total de nou treballs s’han presentat en aquesta edició del Premi, cosa que va destacar Ana María Martínez, alcaldessa de Rubí, centrant-se en la diversitat i l’interès de les matèries abordades en el certamen.

L’alcaldessa va remarcar la importància que té “un aprenentatge pràctic, actiu i crític” que, a més, “comporta valors tan importants com l’esforç, la perseverança, la llibertat, la comunicació i la veracitat”.

Martínez va recordar, a més, que aquests treballs d’investigació són sovint “un primer contacte de l’alumnat amb la investigació, una porta oberta a nous mètodes d’adquisició de coneixements i una bona preparació de cara al món laboral”.

Reconeixement a la investigació

El lliurament del 19è Premi d’investigació Miquel Segura va comptar amb la participació del doctor Albert Compte, cap del grup de neurobiologia de les xarxes corticals de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), que va oferir la conferència ‘Simulemos los circuitos del cerebro’.

En el marc de l’acte, també es va presentar l’edició digital del treball que va guanyar la 18a edició del certamen, titulat ‘Percepció social sobre el sexisme en revistes’ i desenvolupat per Martí Farrés.

El regidor d’Educació, Sergi García, va lloar el treball de Farrés i el seu encert en l’elecció del tema, assegurant que “és un llibre que ens planteja temes del passat, del present i del futur”, que requereix la “implicació de tota la societat, de les administracions i de tots nosaltres”.

Notícies relacionades

El Premi Miguel Segura serveix, a més de premiar els alumnes i les alumnes, com a homenatge a Miquel Segura i Mitjans, que va ser regidor de Cultura durant els anys previs a la Guerra Civil i impulsor diversos projectes relacionats amb l’educació a Rubí, la família del qual aporta la dotació econòmica del premi.

Més notícies de Rubí a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA