L’emiratiana Taqa ultima l’opa a Naturgy amb l’aval de Criteria

El grup empresarial d’Abu Dhabi confirma que negocia amb els fons CVC i GIP l’adquisició de les seves participacions en l’energètica / Les accions de la companyia espanyola pugen un 6% després d’aixecar la CNMV una suspensió de dues hores

L’emiratiana Taqa ultima l’opa a Naturgy amb l’aval de Criteria

DAVID PAGE Gabriel santamarina

4
Es llegeix en minuts
David Page

Els tambors d’opa a Naturgy es confirmen. El grup energètic Taqa, controlat per l’emirat d’Abu Dhabi, va confirmar ahir que negocia amb els fons CVC i GIP l’adquisició de les seves participacions en l’energètica espanyola (en total un 41%, valorat en més de 9.100 milions d’euros en el tancament borsari d’ahir), cosa que l’obligaria a llançar una opa sobre la totalitat de les accions del grup al superar el límit legal del 30%, segons indica un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que havia suspès la cotització de Naturgy en l’obertura de la sessió d’ahir a l’espera d’explicacions sobre els moviments accionarials en potència. Al tancament de la sessió, el valor en borsa del 100% de Naturgy va arribar als 22.146 milions d’euros després d’haver pujat un 6,13% al final de la jornada.

En el moment de la suspensió de la cotització, les accions de l’energètica pujaven en l’obertura un 1,3%, fins als 21,80 euros per títol, i la CNMV va parar en sec l’escalada per reclamar aclariments sobre els moviments que es preparen en la companyia. A l’aixecar-se la suspensió, les accions de Naturgy van reprendre l’escalada amb una pujada del 6,13% i van tancar en 22,840 euros. La cotització de l’energètica ja va repuntar dimarts gairebé un 3,4% en borsa després que CriteriaCaixa confirmés que mantenia converses "preliminars" amb un potencial grup inversor que estava en contacte amb alguns dels accionistes de referència de l’energètica i interessat "a aconseguir un potencial acord de socis" amb el vehicle inversor de La Caixa.

Els plans de Taqa, en qualsevol cas, no passen en principi per prendre el control del 100% de Naturgy, ja que el grup emiratià també ha confirmat que negocia amb CriteriaCaixa, el braç inversor de la Fundació La Caixa i màxim d’accionista de Naturgy amb un 26,7%, per segellar un "possible pacte de cooperació" per gestionar el grup espanyol. Criteria ja havia informat ahir a instàncies també de la CNMV que mantenia converses amb un potencial nou inversor a Naturgy, però indicant que els contactes eren "preliminars" i la seva aposta per continuar com a accionista estable de l’elèctrica.

"No s’ha arribat a cap acord amb CriteriaCaixa, CVC o GIP. No hi ha cap garantia que s’implementi cap operació ni certesa quant als termes en què, en el seu cas, podria realitzar-se", va matisar Taqa després de les exigències d’informació per part de la CNMV per les informacions en premsa sobre l’operació corporativa que es preparava. "No hi ha hagut cap acostament a Naturgy per part de Taqa", ja que fins ara els contactes s’han mantingut únicament amb els accionistes.

La batuta de La Caixa

CriteriaCaixa està jugant un paper clau per reordenar el capital del grup, donar entrada a un nou gran soci i facilitar així la sortida d’un o alguns dels fons ara presents en l’accionariat una vegada complert el seu cicle inversor en l’empresa. Un moviment històric que compta amb el suport inicial del Govern espanyol i amb què es busca donar estabilitat accionarial a un grup que es considera estratègic.

Naturgy, primera gasista espanyola i la tercera elèctrica més important, té com a grans accionistes un grup espanyol amb vocació industrial i de permanència (CriteriaCaixa, soci més important amb un 26,7%) i tres fons d’inversió estrangers, en principi amb diferents sensibilitats estratègiques i diferents objectius immediats: el britànic CVC (20,7%), el nord-americà GIP (20,6%), en via de ser absorbit pel gegant BlackRock, i l’australià IFM (15%). Dos dels tres fons, CVC i GIP, són els candidats a cedir la seva participació per donar entrada a un nou soci una vegada completat el seu cicle inversor en la firma.

Possibles aliances

Notícies relacionades

CriteriaCaixa va reconèixer ja tenir converses per "explorar aliances amb possibles socis" per aprofundir en la transformació de Naturgy accelerant la seva aposta per la transició energètica i "contribuir a la recomposició del seu accionariat sota diferents fórmules", però sempre amb el braç inversor de la Fundació La Caixa com a soci de referència en l’energètica. Criteria continuarà com a accionista rellevant de Naturgy i el pacte parasocial amb Taqa previsiblement incorporarà la necessitat d’adoptar acords per consens sobre determinades matèries estratègiques per a l’energètica espanyola.

De fet, l’escenari que diverses fonts del mercat consideren més plausible a partir d’ara és que el grup d’energies verdes d’Abu Dhabi tanqui un acord per absorbir el 41% en mans de CVC i GIP, que llanci una opa pel 100% de la companyia que hauria de ser autoritzada pel Govern espanyol en virtut del marc legal de l’escut antiopes davant inversors estrangers i que posteriorment fins i tot la mateixa Taqa busqui equilibrar el seu pes en l’accionariat de Naturgy amb el de CriteriaCaixa col·locant part del seu paquet accionarial a la borsa.