Un dirigent autòcrata

Rússia vira al sud global amb l’energia i el contrapès dels EUA com a bandera

L’aïllament occidental ha obligat Moscou a renunciar a la seva vocació europea i ha fet d’Àsia el principal mercat per a la seva economia

 Moscou no ha tingut problemes per trobar clients disposats a ignorar les sancions

Rússia vira al sud global amb l’energia i el contrapès dels EUA com a bandera

ricardo mir de francia

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El gruix de la vastíssima geografia russa s’assenta sobre el continent asiàtic, l’estepa siberiana que s’estén des de les muntanyes dels Urals fins al Pacífic, des de les aigües gelades de l’Àrtic fins a Mongòlia i Àsia central. D’allà també surt la major part del petroli, el gas i els tresors minerals que sostenen l’economia russa. Però Rússia no ha acabat de ser mai una gran potència asiàtica.

Des que Pere I el Gran va fundar l’imperi rus a principis del segle XVIII, establint una base de la Marina de guerra al Bàltic i transformant els costums de la cort a Sant Petersburg, els seus líders han mirat cap a Europa com a model i espai natural per a la seva projecció internacional. Una orientació que s’explica tant per les pulsions de les seves elits, com per l’escassa població de la Rússia asiàtica, la seva climatologia hostil i les males comunicacions que vertebren la seva geografia.

La invasió il·legal d’Ucraïna ho està canviant tot. Les sancions i l’aïllament occidental han obligat Rússia a bascular cap al sud global a la recerca de nous socis per mantenir viva la seva economia i la seva influència internacional. Un projecte que s’està beneficiant de la narrativa anticolonial del Kremlin i la seva defensa d’un món multipolar, per més que la seva guerra de conquesta territorial a Ucraïna i la retòrica imperialista dels seus líders converteixin aquesta narrativa en poc més que una farsa.

Estratègia a llarg termini

"La basculació de Rússia cap al sud global, així com cap a l’oest, el sud i centre d’Àsia, és estratègica i a llarg termini", va indicar recentment Aleksandr Dinkin, president d’IMEMO, el principal laboratori d’idees rus. "Durant 300 anys, començant amb Pere el Gran, Europa ha sigut el model de Rússia. Però aquest període està arribant avui al seu final".

En la seva fugida cap a davant, Moscou no ha tingut massa problemes per trobar clients i aliats disposats a ignorar les sancions occidentals. No només en l’espai postsoviètic. La Xina i l’Índia són potser les més importants, però també Iran, Turquia i els països del Golf. Per a alguns, la relació és en gran manera transaccional; per a d’altres està motivada per la rivalitat que mantenen amb Occident. Sigui com sigui, Rússia continua tenint actius que el món necessita: des de gas i petroli barats, passant pel gra, els fertilitzants i l’oli de gira-sol, la seva experiència tècnica en la construcció de centrals nuclears i el paraigua de "seguretat" de les seves milícies paramilitars, actives principalment a l’Àfrica.

Àsia ha passat a ser el seu principal mercat. La seva relació amb la Xina –ara "estratègica" i "sense límits", com van declarar Putin i Xi mesos abans de la invasió d’Ucraïna– no havia sigut tan fecunda des dels primers anys de la Guerra Freda, segons els experts. El gegant asiàtic ha reemplaçat Europa com el seu principal soci comercial. En els dos últims anys, els intercanvis entre els dos països van créixer un 61%. Pequín compra armes i petroli; Moscou, tecnologia, vehicles i béns de consum. Cada vegada més les transaccions es fan en iuans i amb el CIPS com a vehicle, un sistema de pagaments interbancaris concebut per la Xina com a alternativa al SWIFT, un altre factor que hauria de preocupar els EUA.

Noves rutes comercials

Més encara ha crescut la relació amb l’Índia, que s’ha quadruplicat des del 2021. Delhi és ara el principal importador del petroli rus, una carta que Moscou vol jugar també amb altres països de la regió com el Pakistan, amb el qual ha arribat a un acord per a l’exportació comercial de cru. En paral·lel, l’empresa estatal russa Rosatom construeix centrals nuclears per a ús civil a l’Índia, Sri Lanka i Bangladesh, igual com fa a la Xina, l’Iran i Egipte, fet que fa augmentar la influència del Kremlin en aquests països.

Notícies relacionades

Prova que Moscou ha arribat amb la intenció de quedar-se són les línies fèrries que pretén construir per millorar les connexions amb el sud del continent asiàtic. La primera, que segons The New York Times s’hauria de començar a construir aquest mateix any, aspira a comunicar Rússia amb els ports iranians del golf Pèrsic i, de passada, escurçar les distàncies de les rutes comercials fins a l’Índia. La segona busca arribar fins a Turquia, país que s’ha convertit en el tercer comprador del petroli rus i escala primordial per a la seva aviació comercial. Malgrat ser membre de l’OTAN i haver condemnat la invasió d’Ucraïna, Recep Tayyip Erdogan no s’ha afegit a les sancions i està recorrent a la seva política multivectorial per dinar un dia amb Putin i sopar l’endemà amb Biden sense que cap dels dos bàndols decideixi tallar les amarres.

Al golf Pèrsic, el Kremlin té acords de seguretat i defensa, principalment amb l’Aràbia Saudita i els Emirats, les companyies dels quals estan ajudant Rússia a circumval·lar el límit imposat per Occident al preu del seu petroli.

Temes:

Golf OTAN Delhi