Llimona & vinagre

Trista efervescència

Trista efervescència

david lópez frías

3
Es llegeix en minuts
José María de Loma
José María de Loma

Periodista

ver +

Els Peta Zetas eren uns caramels molt populars en els vuitanta, es venien en sobrets dins dels quals venien fets trossets. Era un caramel carbonatat que al contacte amb la saliva produïa petites explosions, sensació d’efervescència. Van ser polèmics. De fet, el seu antecedent americà, el Pop Rocks, es va comercialitzar el 1975, però va ser retirat al cap de poc temps. El nom va quedar, Peta Zetas, com una cosa llegendària, excitant, diferent, dubtós també. Pot ser que fins i tot induís gasos, si bé això no va quedar mai comprovat del tot per molt que si en consumies sis o set haguessis d’anar immediatament al lavabo.

Aquesta introducció serà nutritiva, fins i tot efervescent, per als joves lectors, però per als més veterans pot haver portat una mica de nostàlgia i un sabor agredolç. Els sabors agredolços poden també convertir-se en petites explosions de melancolia quan entren en contacte amb el paladar de la memòria, que a segons quines hores prefereix records de la infantesa i adolescència. Jo vaig ser consumidor de Peta Zetas, que potser queda més guai escrit junt, PetaZetas, en l’edat de la poca-solta. I vaig sentir la típica reconvenció d’algun adult quan sentia els sorollets que em sortien de la boca, observaven la meva cara de sorpresa o de tarambana o veien la meva llengua vermella. No sabia si obrir la boca. De fet, em continua passant. No només amb els caramels.

Ara, bé, fa temps, dos influencers de Vallecas –ni puta gràcia– amb milers de seguidors a les xarxes com TikTok que es fan dir Petazetaz, amb oportuna zeta final per evitar problemes, acumulen denúncies. La policia calcula que més de seixanta. Per presumptes agressions sexuals. Moltes de les quals comeses amb menors. Les portaven al pis d’un d’ells amb l’esquer d’una festa, uns vídeos, unes begudes, conèixer-se personalment i allà doblegaven la seva voluntat per submissió química per després abusar-ne i gravar-ho. Èxtasi líquid per un tub, tal vegada.

Aquests dies s’està produint, segons un advocat que defensa una possible afectada, un degoteig constant de testimonis i denúncies de víctimes de Los Petazetaz; víctimes d’abusos en nombroses festes que s’haurien començat a celebrar fa un any gairebé diàriament. En aquestes festes es faria servir submissió química, en cristià, drogues, cosa que donaria lloc a una gran quantitat de successos. Donaria lloc a unes festes en les quals el consentiment no estava convidat.

"Molta, moltíssima droga"

Fonts del cas expliquen que els treballs periodístics estan animant moltes presumptes víctimes que denunciïn i expliquin el cas petazeter. Una d’elles va relatar a Espejo público: "El 25 de juliol jo vaig arribar sola. Sempre hi havia festes, molta, moltíssima quantitat de droga. Fins i tot amb els gats allà presents, en un ambient que era contínuament fum, droga, begudes alcohòliques, etcètera".

Notícies relacionades

Los Petazetaz són dos homes de 34 i 22 anys, José Hernán A. G. i Iván G., i la investigació va començar al desembre després que la policia rebés una denúncia de l’entorn pròxim d’aquest repugnant i dinàmic duo, sobre les possibles salvatjades sexuals a menors que s’estaven cometent al pis d’un d’ells. Els continguts que solien difondre –per a trenta mil, quaranta mil seguidors a TikTok i Instagram– eren entrevistes i humor. És clar que hi ha qui té un peculiar concepte de l’humor. El sentit de l’humor està tan ben repartit que tothom creu tenir-ne molt. El que no està a l’abast de qualsevol, sí d’ells, és convertir-se en gent repulsiva aprofitada i agressora. Presumptament. Los Petazetaz estan en llibertat amb càrrecs. No sabem si també de consciència. A consciència s’han guanyat la fama i ja sabem per a què la volien. Alguns moralistes ens vindran que "això és el que porten les xarxes socials". Sense ser mentida, caldrà dir que també poden portar-nos la biografia de Lope de Vega, com reparar un cotxe, apunts de botànica o comunicació amb un cosí segon d’Arequipa. Però l’ús pervers pot arribar a això. Sense que descartem que hi ha gent que sempre es comporta igual, amb xarxes o sense xarxes. Aquestes el que fan és potenciar o multiplicar els efectes.

En síntesi, tot és la mateixa vella fórmula de puja a casa. La resta vindrà per la condició humana de cadascú. S’esperen més denúncies. I un judici. Un d’ells va ser arrestat com a presumpte autor de dos delictes d’agressió sexual, un delicte de violació, exhibicionisme, pornografia infantil i cinc delictes contra la salut pública. A l’altre se li imputa un delicte d’agressió sexual. Potser si van a la presó allà també s’animen a gravar.