Fascinades pel country

La irrupció de Beyoncé en la música texana ha sorprès el món, però les grans dives del pop sempre han sentit una atracció pel gènere, sigui per principis personals o per mer postureig ‘cowboy’: abans ho van fer Madonna, Miley Cyrus i, per descomptat, l’omnipresent Taylor Swift.

Fascinades pel country

Alba Giraldo

6
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

La irrupció de Beyoncé en la música country ha agafat a tots per sorpresa. La cantant triomfa amb el seu nou tema Texas hold ‘em –que, per cert, ja compta amb el seu ball viral a TikTok, sinònim d’èxit entre les noves generacions–, i ha posat de moda la vestimenta cowboy. Les xarxes socials s’han omplert de joves vestits amb barrets i botes de vaquer fent aquesta coreografia. Però ja se sap: quan alguna cosa sembla innovadora en la música, Madonna segurament ja ho deu haver fet abans.

A la cançó Don’t tell me, estrenada a finals de novembre de l’any 2000 i que formava part del seu disc Music, la reina del pop ja unia el country i el pop, tant de manera musical com estètica. Al videoclip, que simulava el desert, Madonna apareixia amb un barret de vaquer, camisa de quadres, cinturó amb una gran sivella i texans acampanats. En un segon look, l’artista vestia una camisa texana de cuir negre amb espatlles bollades i pantalons de vaquer. Gràcies a aquesta cançó, l’artista va aconseguir un èxit més en la seva dilatada carrera i va popularitzar el gènere entre els seus seguidors. I sí, els barrets, les botes cowboy i els texans acampanats es van convertir un temps en tendència.

Beyoncé ara ho ha tornat a fer. L’estrella internacional ha portat el country al mainstream i s’ha convertit en la primera dona negra a ser número u de la llista Billboard de cançons country. Texas hold ‘em, que va llançar per sorpresa durant la Superbowl de l’11 de febrer juntament amb 16 Carriages, va debutar al número u de la llista Hot Country Songs. Fins ara, Taylor Swift era l’única dona que havia aconseguit encapçalar aquesta llista en solitari.

Swift va començar a Nashville

De fet, Swift, la cantant més popular del moment, va explorar el country en els seus inicis en la música. L’ara superestrella es va mudar a Nashville (Tennessee) als 14 anys per estudiar el gènere. El seu primer disc, Taylor Swift, publicat el 2006, va entrar al Top Country Albums Chart. També va seguir aquest camí amb els següents Fearless y Speak now, tot i que no va trigar a començar a explotar més el pop comercial que després ha caracteritzat la seva carrera. Des d’aleshores, Swift ha tingut un total de nou cançons al número 1 de la llista Hot Country Songs de Billboard.

Però la gran reina del gènere és Dolly Parton, que després de sis dècades de carrera, 11 premis Gammy i 58 àlbums, és tota una icona global. Els seus primers passos en la música van arribar als 10 anys, quan cantava en esglésies, fires i graners, i amb 16 anys es va traslladar a Nashville. Els èxits més grans de la seva carrera són I will always love you y Jolene, que recentment ha complert 50 anys d’història. La cantant va ser part de la revolució feminista dels anys 70 i 80, gran referent d’un estil fins aleshores copat per veus masculines.

Beyoncé, de fet, té la seva benedicció. Després de la controvèrsia generada per la irrupció de la cantant en el country, la reina del gènere ha aplaudit aquest gir. "Soc molt fan de Beyoncé i estic molt emocionada que hagi fet un disc country. Felicitats pel teu senzill al número u de la llista Billboard Hot Country. Tinc moltes ganes d’escoltar l’àlbum", va compartir Parton a les seves xarxes socials.

El flirteig de Miley

Miley Cyrus, la filla de l’estrella del country Billy Ray Cyrus, també va flirtejar puntualment amb aquest estil musical. Dolly Parton, o la "tia Dolly", com l’anomenaven a la família, va fer diversos cameos a la sèrie de Disney Hannah Montana i, anys més tard, després de cantar juntes en alguna ocasió, Cyrus va gravar la seva pròpia versió de Jolene. Parton va entrar així en l’imaginari d’una nova generació fan de Miley, que va descobrir la cançó clàssica del country gràcies a ella. L’exnoia Disney també ha versionat altres temes al llarg de la seva carrera, com A boy named Sue, de Johnny Cash; Walking in Memphis, de Marc Cohn, i Man, I feel like a woman, de l’estrella del country Shania Twain.

El fenomen ‘cowboycore’

La influència de Beyoncé ara pot fer que el country arribi encara més lluny, també en les tendències que aterren en el món de la moda. Després de l’anunci del seu nou disc a la SuperBowl, va créixer l’interès per la roba d’estil cowboy arreu del món. Les recerques globals a Google de "barret de vaquer" es van disparar un 212,5%, mentre que les de "botes de vaquer" i "corbata vaquera amb fermall" també van augmentar un 163% i un 566%, respectivament. Després del barbiecore, molts ja parlen del fenomen cowboycore.

Tampoc és la primera vegada que la intèrpret de Texas es posava el barret de vaquer. Beyoncé ja va fer una oda a la història afroamericana a través de la col·lecció de més de 50 peces de roba i accessoris Adidas x Ivy Park Rodeo, llançada el 2021, en la qual reivindicava la desconeguda comunitat de texans afroamericans i el seu paper en el desenvolupament del rodeo als Estats Units. Ella mateixa va protagonitzar la campana amb un bodi blau denim sobre un cavall.

Transparències de D&G

Ara torna a fer aquestes reivindicacions amb la seva vestimenta. La cantant va donar les primeres pistes del seu següent llançament al presentar-se a la gala dels premis Grammy 2024, celebrada a Los Angeles, amb un conjunt de cuir de quadres amb incrustacions platejades i un barret de vaquer. L’abillament va ser dissenyat per Pharrell Williams, director creatiu de la línia masculina de Louis Vuitton, que també es va inspirar en la cultura texana per a la seva col·lecció més recent.

Notícies relacionades

Des que es va anunciar el disc, Beyoncé ho ha apostat tot al country i ha portat els seus estilismes de la mà de la seva música, no només de cara a les presentacions de les seves noves cançons, sinó també per al seu dia a dia. En les últimes setmanes ha sigut habitual veure Queen B amb barrets de vaquer, botes i cinturons amb grans sivelles. El 14 de febrer, la intèrpret va celebrar Sant Valentí amb el seu marit, Jay Z. La cantant va aprofitar la seva cita romàntica per fer-se promoció i va escollir un vestit transparent negre amb cotilla i cinturó amb una sivella marcada, i un gorro de vaquer, de Dolce & Gabanna.

L’estrella internacional també va experimentar amb aquesta estètica per a la desfilada de Luar durant la setmana de la moda de Nova York: una jaqueta grisa plena de brodats en plata del dissenyador Gaurav Gupta, a conjunt amb unes botes altes, un bolso metal·litzat de Luar i, òbviament, un gorro vaquer blanc. Així que Beyoncé, el banjo, les guitarres acústiques i els xiulets es colen a les llistes d’èxits i la gent ja s’ha llançat a ballar country a TikTok. És qüestió de res que la moda country amb un toc luxury també troti pels carrers.