Feijóo supera Sánchez com a líder preferit, però tots dos suspenen

El 42,1% aprova el lideratge del president i el 51,9% el rebutja, mentre que el 41,6% avala el cap de l’oposició i el 46,6% el censura

PI STUDIO

4
Es llegeix en minuts
Alex R. Fischer
Alex R. Fischer

Infografia

ver +
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’efecte balsàmic que ha tingut en el PP la majoria absoluta a Galícia es tradueix també en un tomb en les preferències dels espanyols per ocupar la Moncloa. El principal canvi quant a les valoracions de líders que detecta l’enquesta política d’Espanya del GESOP per a Prensa Ibérica és que, set mesos després de les eleccions, Alberto Núñez Feijóo ha superat Pedro Sánchez com a preferit per presidir el Govern. No obstant, els seus respectius lideratges continuen concitant més rebuig que suport.

Els quatre principals líders polítics encaixen un nou suspens, en una tònica que es manté des de fa 15 mesos. Feijóo, amb una nota de 4,3, i Sánchez, amb un 3,9, reben puntuacions mitjanes similars a les de l’enquesta de novembre passat. En canvi, Yolanda Díaz (3,9) i Santiago Abascal (2,5) retrocedeixen amb força, i la líder de Sumar se situa per primera vegada per sota del 4.

En el cara a cara, Feijóo s’anota millors registres que Sánchez. El líder del PP obté un 6,8 entre els seus, mentre que Sánchez es queda amb un 6 entre el seu electorat. I si bé un terç dels votants socialistes aproven el cap de l’oposició, només un 10% dels votants populars aproven el president del Govern.

Díaz també aconsegueix un 6,8 entre els votants de Sumar i aprova entre els simpatitzants del PSOE (5,5), però la seva valoració ha descendit en pràcticament tots els electorats amb relació a sondejos anteriors. Abascal retrocedeix fins al seu mínim històric tant en la nota mitjana (2,5) com en la que li posen els seus propis votants (6,6) i els del PP (4,2).

Amb tot, Feijóo es posa tres punts per davant de Sánchez en preferències com a president, i obté el seu millor registre des que va començar a liderar el PP (27,7%). Però si bé el dirigent popular puja 1,2 punts des de juliol, el tomb s’explica per l’erosió del líder socialista, que perd cinc punts (24,9%). Un 85% dels votants del PP prefereixen Feijóo davant un 58% d’electors del PSOE que s’inclinen per Sánchez.

En aquesta ocasió, el GESOP ha preguntat al miler d’entrevistats si creuen que Sánchez i Feijóo són bons líders per als seus respectius partits. Els resultats amb prou feines deixen grans diferències entre tots dos, tot i que el rebuig del president del Govern supera el 50%. El 41,6% dels espanyols avalen el lideratge de Feijóo i el 46,6% el reproven. Per la seva banda, el 42,1% dels ciutadans aproven el lideratge de Sánchez i el 51,9% el suspenen.

Un bon líder per al PP

Gairebé el 70% dels votants del PP creuen que Feijóo és un bon líder per a la seva formació, davant un 26% que opina el contrari. Fins i tot un terç de l’electorat socialista reconeix el bon paper del cap de files del PP. A l’altre costat, un 65% dels votants del PSOE opinen que Sánchez és un bon líder per al partit, davant un 29% que pensa el contrari. Els votants populars que avalen el president només són un 10%.

El lideratge de Feijóo suscita més percepcions bones que dolentes entre els madrilenys, els gallecs i els canaris, tot i que els percentatges de suport són alts a tots els territoris, inclosos Catalunya (36,3%) i Euskadi (41,9%), on es dona un empat tècnic.

Pel que fa a Sánchez, el País Basc (60%), Catalunya (54,9%) i Galícia (53,7%), d’on provenen els principals socis del PSOE, són les més condescendents amb el president. Curiosament, on més rebuig genera és a Castella-la Manxa (65,1%), el feu socialista del díscol Emiliano García-Page.

Cent dies després de la investidura, la gestió del Govern continua sense convèncer bona part dels espanyols. El 51,7% dels espanyols suspenen la gestió del Govern, un percentatge que ha pujat 1,3 punts des que va començar la legislatura. Els aprovats han baixat en aquests últims tres mesos i ara els ciutadans que avalen la tasca del Consell de Ministres representen el 23,8%, 4,7 punts menys que en el sondeig de novembre. No obstant, aquells que eviten posar nota a l’Executiu han crescut de manera notable, 4,2 punts, fins al 22,9%.

Notícies relacionades

Un 44,5% dels votants socialistes aproven la gestió de Sánchez i el seu Gabinet, però gairebé una quarta part (22,7%) la desaprova i 3 de cada 10 no es pronuncien (31,4%). L’electorat de Sumar és el que es mostra més satisfet amb l’actuació de l’Executiu (57,8%). A ERC i Junts prioritza el rebuig sobre el suport, però l’electorat postconvergent està molt dividit: el 37,6% suspèn el Govern i el 31,3% l’aprova. Com era d’esperar, entre els votants del PP i de Vox hi ha un clamor en contra.

Des de novembre fins avui s’ha produït un canvi significatiu. A l’anterior enquesta, Catalunya i el País Basc eren les úniques comunitats en les quals el Govern aprovava. Ara només ho fa a Galícia, on el PSOE acaba d’enfonsar-se en les autonòmiques: el 38,2% dels gallecs beneeixen l’Executiu davant el 33,9% que li dona l’esquena. El 42% dels catalans de saproven l’Executiu el 23,5% n’avala l’actuació i el 33,8% evita decantar-se. Entre els bascos, el 36,2% opta per no pronunciar-se, el 32,1% reprova la gestió i el 25,8% li dona el vistiplau.

Temes:

Govern PSOE