Un judici mediàtic

El futbolista segueix a la presó i tornarà a demanar la llibertat els pròxims dies

L’advocada d’Alves diu que s’ha mostrat "serè" al rebre la condemna i podria demanar la sortida de presó mentre espera que la sentència sigui ferma

El futbolista segueix a la presó i tornarà a demanar la llibertat els pròxims dies

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Inés Guardiola, advocada de Dani Alves, va anunciar ahir que presentarà un recurs contra la condemna de l’Audiència de Barcelona que imposa al brasiler una pena de quatre anys i mig de presó per agressió sexual a la discoteca Sutton de Barcelona la matinada del 31 de desembre del 2022. "Continuo creient i defensant la innocència del senyor Alves", va dir l’advocada, que a la tarda es va desplaçar a la presó de Brians 2 per explicar-li el contingut de la sentència.

Poc després de conèixer la decisió judicial, la lletrada va assegurar que defensarà la innocència d’Alves "fins al final" i que presentarà el recurs d’apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en un termini de 10 dies. A més, en aquest tràmit l’advocada podria demanar de nou la llibertat provisional per a Alves a l’espera que es conegui la resolució de l’apel·lació, que podria trigar diversos mesos. Les parts, a més, tenen la possibilitat de presentar un segon recurs davant el Tribunal Suprem, de manera que la sentència no seria ferma, com a mínim, fins a finals d’any.

En cas de demanar la llibertat de nou, la fiscalia i l’acusació particular podrien tornar a oposar-se a l’excarceració del jugador, tot i que un dels arguments esgrimits per aquestes parts, com era la possibilitat d’una alta pena de presó, ha decaigut amb la condemna de quatre anys i mig. Sí que continuaria en vigor el risc de fuga davant el poc arrelament d’Alves a Espanya, segons creuen les acusacions. Per decidir si Alves queda en llibertat provisional, en cas que l’advocada ho demani, el tribunal hauria de tenir en compte que el brasiler ja ha complert a la presó més d’una quarta part de la pena imposada, una circumstància que modifica en part la seva situació penitenciària. En aquest sentit, la normativa assenyala que els presos amb condemna ferma poden començar a demanar permisos quan han complert aquesta quarta part.

D’aquesta forma, si Alves no fos un pres preventiu, ja que la seva condemna no és ferma, sinó penat, ja podria sol·licitar-los. Fins i tot abans de la tercera part de la pena complerta podria demanar la classificació en un tercer grau penitenciari, amb el qual únicament aniria a dormir a la presó. No obstant, la seva situació dins de la presó hauria de ser estudiada per la junta de tractament del centre seguint l’evolució de l’intern dins de la presó i sempre amb aval del jutge de vigilància penitenciària.

Notícies relacionades

Acompanyat i emmanillat

De moment, Alves només pot sortir del centre acompanyat i emmanillat en un esdeveniment important, com assistir a un enterrament o a petició del jutjat, i pot continuar treballant dins de la presó, el que ja fa netejant el mòdul. Al jugador li han comunicat la pena als calabossos de l’Audiència de Barcelona i s’ha mostrat "serè", segons la lletrada, quan ha sabut que hauria de tornar a la presó a l’estar condemnat per agressió sexual.