La contundent victòria de Rueda impulsa Feijóo davant Sánchez

La majoria absoluta del candidat popular allunya la possibilitat d’una crisi interna immediata i dona oxigen al líder davant la debacle socialista

La contundent victòria de Rueda impulsa Feijóo davant Sánchez

paloma ESTEBAN

3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

L’alleujament no va poder ser més gran a la seu nacional del PP. La majoria absoluta a Galícia, amb 40 escons i no tan justa com podia haver passat, ha donat un baló d’oxigen a Alberto Núñez Feijóo i els seus després d’una setmana de campanya molt complicada. La tensió i el nerviosisme havien recorregut el partit sencer, on començaven a pensar que el que passés el 18 de febrer podria tenir conseqüències majors del que imaginaven. Però el PP ha aconseguit revalidar la Xunta i Alfonso Rueda continuarà sent president, per primera vegada elegit directament a les urnes. El resultat, tot i que en escons és inferior que el del 2020, el va igualar gairebé en percentatge de vot, superant el 47% dels sufragis.

La sensació que tot podia passar, fins i tot perdre el govern autonòmic i obrir una etapa a Galícia liderada pel BNG d’Ana Pontón, ha fet que aquests 40 escons tinguin un regust de victòria absoluta. Falta per comptar el vot exterior, però la victòria popular és molt clara.

A Génova van trigar a passar de l’alleujament a la celebració. Però aquest resultat, al cap i a la fi, no només permet salvar el match ball sinó que allunya la possibilitat d’una crisi interna immediata. I tot això, en gran manera, no només pel triomf del PP sinó pel daltabaix del PSOE de Galícia: es deixa cinc punts i tan sols reté nou escons. "Si això té una lectura nacional ja ha quedat clar el que han votat els gallecs després de les generals", replicaven a la seu nacional.

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, va comparèixer des de Génova demanant una "reflexió" profunda a Pedro Sánchez i afirmant que "entre l’embolic i l’estabilitat, els gallecs han triat rotundament la segona opció". La número dos del partit es va reafirmar que "la primera prova del cicle polític" ha deixat clar el que opinen els ciutadans "del que fa el Govern", inclosa la llei d’amnistia.

Aquestes eleccions les va avançar Rueda assumint el marc d’una campanya nacionalitzada que ell no havia triat. Després que Feijóo guanyés les eleccions generals i no pogués arribar a la Moncloa, el líder del PP necessitava aviat una convocatòria electoral per donar el primer cop al president del Govern. Era també la manera d’acreditar que la seva duríssima oposició a les aliances amb els independentistes, desplegada a parts iguals en les institucions i al carrer, estava funcionant.

L’enfocament nacional d’aquestes autonòmiques era inevitable. I l’última setmana no pot passar desapercebuda en cap cas per al PP. La campanya, diuen en el partit, ha transcorregut amb normalitat, però ha estat molt contaminada per la política de Madrid. La intranquil·litat va quedar completament instal·lada fa deu dies en el partit, quan des de la direcció nacional popular es va confirmar que van arribar a estudiar l’amnistia exigida per Junts durant 24 hores. I també que Feijóo podria haver-se plantejat els indults, inclòs Carles Puigdemont, si s’haguessin donat les condicions. La primera, entregar-se a la Justícia.

Notícies relacionades

Ell mateix va parlar d’"indults condicionats" durant dos dies seguits en mítings a Galícia, fins que la pressió del partit va ser tan forta, amb missatges clars arribats a Génova dels dirigents de més pes, territoris, i persones alienes a l’organització, que Feijóo va haver de recular, en els seus missatges públics. Va començar la setmana decisiva de la campanya, per fi, des de Marín (Pontevedra) afirmant: "Ni amnistia, ni indults". En el PP van respirar, preguntant-se, això sí, si ja seria massa tard.

Al final, el PP de Feijóo ha resistit demostrant la fortalesa que té el PP de Galícia. Ell mateix ho va recordar en el míting de tancament de campanya divendres, en un missatge que molts van llegir també en clau interna: "Quan aquest partit sap el que es juga és implacable".