Polítiques de seguretat
La pressió policial dispara el nombre de detinguts per furts i robatoris
Els Mossos van arrestar el 2023 unes 15.500 persones entre una i cinc vegades, 1.500 més que el 2022
L’increment és fruit del pla Tremall
Els Mossos inclouen nombroses dades perquè la fiscalia avaluï l’entrada a la presó de multireincidents
Els jutjats han de resoldre les causes perquè els detinguts per furts siguin reclosos
Una de les maneres de pescar és utilitzant el tremall, un art de captura que consisteix en tres xarxes: una de petita enmig de dues de més amples, unides per la vora, que permet atrapar tots els peixos possibles. Amb aquesta filosofia, els Mossos d’Esquadra van crear el pla Tremall a Barcelona per capturar els delinqüents multireincidents en els delictes més habituals a la ciutat, com són furts i robatoris.
D’aquesta manera, els Mossos pretenien combinar dispositius específics, en els quals s’utilitzen agents d’uniforme i de paisà, amb la intel·ligència per determinar les zones i les hores en què s’actuaria per incrementar la pressió, coincidint amb la presència d’aquests delinqüents. Però no n’hi ha prou només amb la captura, sinó que també existeix un treball d’investigació per determinar si es tracta de multireincidents.
A finals d’estiu del 2022 va entrar en vigor la reforma del Codi Penal amb la qual els autors de furts lleus, amb tres condemnes fermes per delictes inferiors a 400 euros, poden ser sancionats amb penes de presó d’entre sis i 18 mesos. La mesura està pensada per a aquells delinqüents que anaven acumulant antecedents sense trepitjar la presó, ja que la seva forma de vida passava per reincidir en el delicte.
Per facilitar informació sobre els detinguts, els Mossos incorporen en l’atestat fitxes amb antecedents, els delictes més habituals que comet, el grau d’ús de la violència, el tipus de víctima i la seva vulnerabilitat, així com si té arrelament o hi ha risc de fuga. Així, en el moment de demanar presó, la fiscalia té més dades. Aquesta investigació és una de les actuacions que inclouen plans com el Tremall, el Bakura o el Brida, el mateix dispositiu amb nom diferent en funció de la regió policial on s’apliqui.
El resultat, doncs, és un increment de les detencions l’últim any, segons fonts policials, que remarquen l’augment dels delinqüents que s’atrapen més d’una vegada. D’aquesta manera, el 2023 es va detenir entre una i cinc vegades unes 15.500 persones a tot Catalunya quan l’any anterior van ser 14.000. Les arrestades entre sis i 10 vegades van ser unes 640, quan el 2022 amb prou feines passaven de 500.
L’aplicació dels plans contra la multireincidència també ha provocat que un mateix sospitós sigui detingut moltes més vegades. El 2023 es va detenir entre 31 i 35 vegades sis delinqüents i entre 35 i 40 vegades quatre d’ells. L’any anterior amb prou feines hi va haver un detingut que acumulés tants arrestos. Els delinqüents que són atrapats més de 30 vegades són casos extrems, tot i que les xifres policials destaquen que el 2023 va créixer el nombre de detinguts més de 10 i 20 vegades, comparat amb altres anys.
Aquestes dades demostren que la pressió policial aconsegueix identificar i atrapar els delinqüents més reincidents. L’entrada a la presó d’aquests multireincidents, prevista en l’última reforma del Codi Penal, està pendent que els jutjats agilitzin les nombroses causes acumulades.
Els bons resultats del pla Tremall, "punta de llança" de l’acció policial a la ciutat, tal com va explicar a EL PERIÓDICO la comissària dels Mossos, Montserrat Estruch, cap de la regió policial metropolitana de Barcelona, ha provocat que aquesta manera d’actuar "integral en prevenció, reacció i investigació" s’apliqui en altres zones de Catalunya.
Acumulació d’arrestos
En una d’aquestes, la regió metropolitana nord, dirigida pel comissari Sergi Pla amb l’intendent Antoni Sánchez com a segon, s’aplica el dispositiu Bakura contra la multireincidència. En el marc d’aquest pla, l’any passat la policia va realitzar 1.550 actuacions amb arrestos per robatoris violents i furts, que es van saldar amb 1.220 detinguts, cosa que significa que alguns d’ells van ser arrestats més d’una vegada.
La majoria de detinguts ho són per robatoris amb força, seguits de robatoris amb violència o intimidació i per delictes com trencar resolucions judicials. Unes 100 persones van acumular més de tres detencions, per la qual cosa es converteixen en objectius del dispositiu contra la multireincidència.
Sis sospitosos van acumular l’any passat entre 14 i 24 detencions; va destacar un individu amb 17 detencions per robatoris amb força o d’altres amb 14 arrestos per robatoris dins de vehicles.
Notícies relacionadesPer grups d’edat, els homes de 21 a 25 anys i els de 31 a 35 anys són els que més reincideixen. Dels multireincidents atrapats, 75 van ingressar a la presó. D’aquests, el 47% de casos per robatoris amb violència i intimidació. Algun dels detinguts va entrar a presó en dues ocasions l’any passat per robatori amb violència.
A la regió metropolitana nord van pujar un 3,89% els delictes per l’increment de les estafes, principalment virtuals, que es van disparar fins al 23,6%. Es van fer un 8% més de detencions, una xifra que, pel comissari Pla i l’intendent Sánchez, demostra "el bon treball realitzat" per arrestar lladres que assalten domicilis.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Aterratge amarg a la Champions
- El fiscal general recusa Macías per apartar-lo del debat sobre l’amnistia
- El procés als tribunals Llarena veu indicis de delicte en la fuga de Puigdemont i envia el cas a Barcelona
- Congrés Sánchez serà reelegit líder del PSOE per quatre anys més sense rival
- Elma Saiz: «Quan va a escoltar Meloni, Feijóo busca la reconciliació amb Vox»
- Els restauradors confien en el tram final de la Copa Amèrica
- LA GRAN CITA NÀUTICA S’esvaeix el somni americà
- Mercè 24 Barcelona controlarà l’aforament de la plaça de Sant Jaume
- PATRIMONI El mirador de la torre més alta de la Sagrada Família obrirà el 2026
- Violència sexual L’estadística és el teu rostre