Llimona & vinagre

La insolent ‘caudilla’ de la pagesia

La insolent  ‘caudilla’  de la pagesia

per PILAR GARCÉS

3
Es llegeix en minuts
Pilar Garcés
Pilar Garcés

Periodista

ver +

La protesta dels agricultors d’aquests dies no té una veu única, però sí un crit especialment estrident. D’entre tots els dirigents que desgranen les dificultats que afronta un sector primari mobilitzat perquè se sent abandonat i amb l’aigua fins al coll, ha aconseguit destacar Lola Guzmán, que és la cap visible de l’acabada de crear Plataforma 6-F.

Aquesta valenciana en la cinquantena, boina blanca calada, grans bufandes i perles a les orelles, arenga el seu públic encadenant insults i paraules gruixudes resumibles en "això és el poble contra els governants". "Això" són les tractorades i manifestacions que han col·lapsat mig país l’última setmana, però també reunions com la de dissabte passat a l’estadi Metropolitano de l’Atlètic de Madrid, quan menys de 300 persones van acordar una vaga i van mirar de tallar l’M-40.

Escalada d’improperis

La càrrega policial posterior es va acabar saldant amb alguns ferits, i va suposar un grau més en l’escalada d’improperis que sol fer servir la nova musa de la pagesia, aquesta vegada contra les forces de l’ordre: "¡Si aixequeu la porra contra un espanyol, us les veureu! ¡Us va matar a pocs l’ETA, fills de puta!". Pot ser que els rapers Pablo Hasél i Valtònyc, condemnats a penes de presó per enaltiment del terrorisme, coincidissin d’alguna manera i en algun moment en la idea, però ho haurien dit esforçant-se una mica més en la rima.

De manera que la Direcció de la Policia Nacional de Madrid està preparant una denúncia per un delicte d’odi contra Lola Guzmán, que enviarà a la Fiscalia. Potser conscient de la que li pot caure al damunt, l’exaltada lideressa ha assumit la culpa i ha relatat a Cuatro que la seva invectiva va ser fruit de la convulsa situació. "Ja vaig demanar disculpes, però va ser un moment d’acalorament, perquè em vaig veure sola, em vaig veure indefensa, em vaig veure en un barranc amb braços trencats, turmells trencats, caps oberts…". Un caos similar al que mostra La llibertat guiant el poble de Delacroix, amb ella d’abanderada de la revolució agropecuària. No obstant, aquesta justificació xoca amb la formació de Guzmán com a infermera, professió a què sempre s’ha dedicat en un hospital de la seva comunitat, i que li hagués permès oferir primers auxilis als seus companys de 6-F contusionats en la lluita en lloc de dedicar-se a injuriar els policies.

"Falsa agricultora"

Infermera i no obstant paladí del camp. Hi ha qui ja ha titllat Lola Guzmán, divorciada i mare d’una filla, de "falsa agricultora", recordant que a més té un passat de militant de Vox. La connexió amb el sector primari li ve de família, que va ser ramadera d’ovelles i li va deixar en herència una finca de cítrics, així com del seu propi negoci de cria de cavalls a Astúries.

Els seus defensors li lloen la gosadia i destaquen la visibilitat que ha donat a un moviment "independent", "espontani" i "desorganitzat", un riu regirat on uns quants pescadors ultres amb molta retòrica han aprofitat per omplir les seves xarxes.

Populista en estat pur i al·lèrgica als mitjans informatius convencionals, la portaveu de la Plataforma 6-F es comunica a través de notes de veu en serveis de missatgeria instantània i arengues a les xarxes socials, on poden trobar-se discursos seus a cavall d’un tractor, bandera preconstitucional hissada, selfies en les concentracions davant Ferraz contra la llei d’amnistia per als independentistes catalans que impulsa el Govern, una felicitació a Franco pel seu aniversari o alguna fotografia amb Santiago Abascal i altres insignes membres d’una formació de la qual avui renega perquè no ha complert les seves expectatives.

Notícies relacionades

Combativa contra partits i sindicats, tant arremet contra el feminisme com nega el canvi climàtic. El rei Felip VI i el seu pare, Joan Carles I, han sigut blanc dels seus exabruptes i també és autora de nombrosos estirabots de caires homòfobs.

A la pregunta d’un periodista d’Elplural.com sobre el seu passat antivacunes durant la pandèmia, va respondre: "¡Pilla un cactus sense vaselina i posa-te’l pel cul! I un altre per a Marlaska". S’accepta l’esmentada al·lusió a una planta com a prova irrefutable del seu interès genuí pel futur del camp, i de passada pop com a animal de companyia.

Temes:

Cuatro Espanyol