BCN descarta instal·lar càmeres als vehicles

El Govern de Collboni creu que la videovigilància que grups de taxistes demanen «no és bona solució ni la més eficaç» contra els robatoris i agressions i demana connexió directa dels taxistes amb la policia

BCN descarta instal·lar càmeres als vehicles

EPC

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El govern de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, anteposa que es modernitzin els dispositius que asseguren una connexió directa dels taxis amb la policia en cas d’un robatori o una agressió a l’interior dels vehicles a la instal·lació de càmeres als habitacles. El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ho va expressar ahir en la comissió municipal de presidència, on es van debatre dues propostes de Junts i Vox arran del recent episodi en què un passatger es va masturbar en un taxi conduït per una dona. El desagradable fet va redoblar la petició de l’associació Elite Taxi perquè s’autoritzi la videovigilància als professionals.

Batlle va opinar que posar càmeres als vehicles "no és una bona solució ni la més eficaç per garantir la seguretat dels taxistes". No obstant, el regidor va deixar oberta la porta el 2021 a col·locar-ne i es va declarar llavors al costat de la reivindicació del sector. Batlle adverteix ara que els visors podrien comportar efectes contraproduents per al taxi. Va alertar, ahir, d’una possible pèrdua de clients, incòmodes per sentir-se observats o per no tenir la certesa de quin ús es farà de la gravació, fins al punt de negar-se a pujar a un taxi equipat amb videovigilància.

"Però el més important és que la instal·lació de càmeres no resol la resposta ràpida a una situació d’inseguretat, com passa amb la connexió directa que demanem amb el 112", va recalcar . La va considerar "la millor eina per garantir la seguretat al taxi".

Fallades dels dispositius

Elite Taxi critica que els dispositius que enllacen els conductors amb el telèfon d’emergències són antiquats i, en ocasions, han fallat. "Volem actualitzar-los ja", va manifestar Batlle. Va explicar que s’analitzaran "solucions amb les empreses que tenen relació amb el 112 per veure quin és el millor aparell" per no deixar els taxistes desemparats. També es va comprometre que s’enganxin senyals als taxis per deixar clar que estan en contacte permanent amb la policia i mirar així de dissuadir delictes.

Junts va aconseguir que la seva proposició s’aprovés després de pactar uns retocs amb el PSC. El text planteja que es creï "un espai de trobada i treball permanent" a la taula de seguretat del taxi, amb la presència dels cossos policials i els col·lectius de taxistes, per "analitzar quines són les mesures possibles per garantir la seguretat" dels professionals, "especialment durant la nit". També reclama un "protocol d’actuació en casos d’agressions masclistes", així com difondre "campanyes de civisme" i per denunciar delictes comesos contra els taxistes.

Notícies relacionades

Jordi Martí (Junts) va lamentar la falta de "respostes ràpides" i va recordar que "el novembre del 2021 ja s’estaven abordant aquests mateixos problemes". La proposta dels postconvergents va comptar amb el vot favorable de tots els partits, excepte Vox, que s’hi va oposar al jutjar que pecava d’"excés de burocràcia". L’extrema dreta –les seves propostes decauen pel cordó sanitari de la resta de forces, excepte del PP– es va quedar sola amb el suport dels populars al demanar que es permeti videovigilància als taxis.

Batlle va recordar que el reglament de l’Institut Municipal del Taxi (IMET) prohibeix actualment col·locar càmeres. En cas de modificar-se la norma per cenyir-se a la reivindicació del sector, va remarcar que s’hauria de tenir en compte que l’Agència Espanyola de Protecció de Dades restringeix la videovigilància en vehicles de transport públic.

Temes:

Taxis