Llimona & vinagre

Els ídols també defrauden (el fisc)

Els ídols també defrauden (el fisc)

per josé maría de LOMA

3
Es llegeix en minuts
José María de Loma
José María de Loma

Periodista

ver +

L’home que, junt amb Mario Conde, millor ha portat la gomina a Espanya: Predrag Mijatovic, més conegut com a Pedja Mijatovic, que deu ser com dir-se Pedro Miguélez i ser més conegut com a Pedrito Miguélez.

El nostre protagonista està d’actualitat per presumpta pispada sense declarar al fisc, un esport molt espanyol que el golejador montenegrí no semblava haver practicat fins al moment. La justícia i Hisenda sospiten que fins i tot només un dels pagaments rebuts ascendia a més d’un milió i mig d’euros. A més de comissions i d’abonaments en espècie: escola dels seus fills, invitacions, factures mèdiques, etcètera. Tot per la seva feina com a intermediari esportiu.

El representant amb qui va negociar l’arribada de Drenthe i Huntelaar al Reial Madrid sembla que li va pagar els diners des del seu compte a Luxemburg. Per exemple. Les "anomalies substancials" detectades en la comptabilitat de l’esportista li van suposar una multa, confirmada per Nadal per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

El 2009, després de tres anys com a director esportiu del Reial Madrid junt amb Ramón Calderón, a qui havia recolzat en la seva campanya electoral, Mijatovic va deixar el club al qual, com a futbolista, va donar la setena Champions League en la final del 1998. Des d’aleshores, des del 2009, addueix que no va treballar, però els rastrejadors de l’Agència Tributària sí que van trobar indicis que li havien pagat/untat en negre. Aquí feix i després glòria.

Mijatovic ignora com de difícil és golejar Hisenda. Tot i que potser llegeix això i riu pensant en algun golàs que sí que li hagi pogut fer per tot l’escaire.

Olimp blanc

Mijatovic, de 55 anys, és a l’olimp blanc des d’aquella final del 98. Des d’aleshores, qualsevol madridista li perdonaria qualsevol cosa. Hisenda, no. Mijatovic tenia bon esprint, però els d’Hisenda són corredors de fons.

Mijatovic ha anat per la vida sense despentinar-se, és clar. Ara, els de l’Agència Tributària volen que sàpiga el que és bo. No és descartable que molts espanyols que ja professaven simpatia per aquest home, ara, per defraudar (Hisenda, no l’afició), n’hi tinguin encara més, de simpatia.

Els mecanismes de l’Admiració són complicats, tot i que bé és cert que utilitzar el terme intricat en una frase és complicar-la gairebé tant com el mateix estudi dels mecanismes de l’Admiració.

No sabem si Mijatovic traurà algun ensenyament de tot això, però sí que habita una luxosa mansió a La Moraleja, que, segons la investigació, paga amb una societat mercantil proveïda de fons suïssos no declarats. Només per l’IRPF del 2012, Hisenda va fixar un deute que entre liquidació i sanció agreujada ascendia a 285.000 euros.

Potser li dona la culpa de tot això al seu assessor. Els futbolistes sempre recorden en els seus discursos les seves mares, el primer entrenador i el seu representant. No obstant, haurien d’estar pendents del seu assessor fiscal, perquè després cal donar-li la culpa de tot i convé saber qui és i com respira.

Des que el fisc va castigar Lola Flores, ja no té gaire novetat això que vagin contra els famosos. Fins i tot a Montoro, per animar la cosa en el seu temps, li va donar per perseguir els tertulians. La Flores va ser la cap de turc, i la resta, des d’ella, són caparrons bojos mal assessorats (o assessorats) o simplement gent amb molta barra.

No acaben d’entendre, famosos o no, la tesi segons la qual Hisenda som tots, i paga més el que més té. I això que és ben fàcil.

Mijatovic és un bon individu, estem tardant a dir-ho, i té un gran dret a la presumpció d’innocència, i fins i tot dret a pagar impostos. Els ídols també tributen. Els herois ho són més si no tenen deutes amb tots nosaltres.

Notícies relacionades

Pedja és paràs de família i va passar pel tràngol que mai ningú hauria de passar: perdre un fill. Potser per això s’ha blindat contra tot l’accessori que té la vida. Suposem que ell deu ser el primer interessat a tornar als titulars, però no per aquests assumptes. Als que protagonitza per tenir filles influencers o pels seus èxits esportius.

Mijatovic ha volgut fer un regat a Hisenda, però es quedarà sol corrent per aquesta banda. És esgotador. I qui paga descansa.