Marlaska defensa la seva gestió mentre Vox li exigeix deportacions

El ministre de l’Interior assenyala que la crisi és estructural i nega un efecte crida

Marlaska defensa la seva gestió mentre Vox li exigeix deportacions

Marta Fernández Jara - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Davant el ple del Senat, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va admetre ahir "el repunt"; o sigui, que les Canàries estan suportant actualment l’impacte del 80% de la immigració irregular a Espanya. I va exposar les seves xifres: si a tot Espanya el 2023 van arribar irregularment 55.000 persones, van ser 40.000 les que van baixar en terra a les illes, amb un augment general del 82% respecte al 2022, quan l’increment de les arribades de migrants al conjunt de la UE va ser del 17%. PP i Vox li van retreure no esmentar que, en el cas de les Canàries, l’augment és del 154%.

El titular d’Interior va explicar l’actual crisi migratòria sortint al pas d’acusacions sobre un efecte crida de les polítiques del Govern i de la UE. "La causa de l’evolució de la pressió migratòria africana no és l’efecte crida –va dir–. La pressió procedent de l’Àfrica és estructural, de caràcter socioeconòmic i té també qüestions conjunturals, com el deteriorament de la situació interna a Mali i Guinea, el cop d’Estat a Níger, el terratrèmol al Marroc, les inundacions a Líbia... i no l’anomenat efecte crida".

Vox l’hi va negar: "El nostre sistema de vida ja és un efecte crida. Qualsevol d’aquestes persones té un mòbil on veu altres companys en una situació provisional bona quan se l’acull aquí", li va argumentar el senador Ángel Pelayo Gordillo, per a qui la clau és quant dura aquesta acollida. "Cal prendre mesures de deportació, sí, que no és odiar ningú".

Viatge a Mauritània

Marlaska va defensar la política migratòria del Govern recordant que, quan va arribar al ministeri, no hi havia "recursos ni infraestructura" amb què gestionar l’augment d’arribades d’immigrants "per la falta de gestió" de l’anterior executiu. Va recordar que ha augmentat les plantilles a les Canàries de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional un 12% des del 2018, "contrarestant la pèrdua de 630 efectius des del 2011 amb els governs del PP". Va fer l’acusació abans de comprometre’s a "garantir el nombre d’efectius necessaris. Que no ho dubtin les Canàries".

Notícies relacionades

Marlaska va posar èmfasi en els acords amb els països emissors, en la seva política d’"avançar la frontera". Ho va fer abans del viatge de Pedro Sánchez a Mauritània, en què l’acompanya la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. De Mauritània procedeixen el 83% dels cayucos que durant aquest hivern estan arribant a les Canàries.

Marlaska va emfatitzar que "Mauritània és un país estratègic per al nostre país i per a la UE, i hem d’intensificar les relacions". La cooperació policial amb països emissors de cayucos –el Senegal, Mauritània i Gàmbia– "ha evitat fins al 40% de les sortides irregulars, 27.000 persones, des de les costes africanes. La cooperació amb aquests països és sens dubte l’única política realment eficaç per combatre la immigració irregular", va reiterar.