Palletes de bambú i càpsules de cafè reutilitzables

Cada vegada hi ha més alternatives per evitar els productes d’un sol ús. En alguns casos, les empreses han començat a comercialitzar homòlegs ‘eco friendly’. En d’altres, reduir residus és tan senzill com tornar a instruments i pràctiques de tota la vida.

Palletes de bambú i càpsules de cafè reutilitzables

v. r.

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Cada dia, gairebé sense adonar-nos, utilitzem desenes i desenes de productes d’un sol ús amb una vida útil que amb prou feines dura uns segons i, en molts casos, triguen centenars sinó milers d’anys a descompondre’s. Exemples hi ha en abundància. Des de les càpsules de cafè amb què preparem l’esmorzar fins a les ampolles d’aigua i aliments envasats que comprem sobre la marxa. Tots i cadascun d’aquests recipients estan dissenyats per utilitzar i llençar. I el cúmul de residus que produeix, per petit que pugui semblar, s’ha convertit en una cosa monstruosa. Sobretot si tenim en compte que milers i milers de tones d’aquests residus acaben llençats als carrers, als espais naturals i, finalment, als oceans.

¿Però què podem fer per evitar els productes d’un sol ús? Aquests són alguns petits canvis que pots aplicar en el teu dia a dia per reduir el teu consum de productes d’un sol ús i plàstics d’un sol ús.

Càpsules degradables

En els últims anys ha augmentat exponencialment el consum de càpsules de cafè. En la immensa majoria de casos, aquests productes són especialment complexos de reciclar ja que són compostos d’alumini i plàstic i són molt complicats de reciclar correctament. Actualment, ja existeixen diverses marques de cafè que ofereixen càpsules completament degradables. També hi ha empreses que venen càpsules d’acer que es poden omplir amb cafè tantes vegades com es necessiti. Per als més clàssics, mai està de més recordar que una alternativa zero waste és tornar a les cafeteres italianes de tota la vida que no requereixen l’ús de cap tipus de plàstic.

Paper encerat

Ja sigui per embolicar els entrepans que porten els nens al col·le o per conservar millor un aliment que consumirem posteriorment, ens hem acostumat a utilitzar paper d’alumini (o paper albal) per a qualsevol cosa. El gran problema d’aquest material és que resulta complicat de processar i, en molts casos, no s’acaba reciclant correctament. En aquests moments existeixen diverses alternatives per reduir el seu ús. Hi ha qui, per exemple, emmagatzema els aliments directament en recipients de vidre o en fundes de silicona. També hi ha empreses que comercialitzen alternatives com a paper encerat o teles reutilitzables dissenyades específicament per emmagatzemar aliments. En l’àmbit culinari es pot recordar que actualment es comercialitzen alternatives a tota mena de productes plàstics com, per exemple, palletes de bambú o d’acer.

Un altre dels productes d’un sol ús més utilitzats a Espanya són els recipients de begudes. És a dir, des de les ampolles fins a les llaunes. En aquest cas, reduir el seu consum és tan senzill com, per exemple, portar a sobre una ampolla de vidre o acer inoxidable que puguem anar omplint al llarg del dia. O en el cas domèstic, amb gerres amb filtre per a l’aigua de l’aixeta. En el cas de voler consumir algun d’aquests productes ‘sobre la marxa’, també hi ha alternatives. Des de, per exemple, intentar rascar una mica més de temps per asseure’s a prendre un cafè al mateix bar o restaurant (per la qual cosa estarem evitant l’ús d’un vas d’un sol ús) o, per contra, buscar un dels molts locals on ja s’ofereixen vasos take away reutilitzables (que en molts casos només cal deixar el dipòsit d’1 euro i es poden tornar).

Maquinetes d’afaitar

Les persones que es maquillen, així com aquelles que tenen cura de la seva pell, solen tenir el seu tocador ple de productes d’un sol ús. És el cas, per exemple, dels discos desmaquillants. Aquests productes es poden substituir per alternatives com els discos de tela o les esponges desmaquillants (tot i que, això sí, en aquests casos val la pena recordar que aquests productes reutilitzables s’han de rentar amb freqüència i amb compte per evitar infeccions).

Al món de la cosmètica, a més, cada vegada són més les marques que ofereixen productes zero waste. Des de xampús, condicionadors, sabons i cremes sòlides, fins a perfums i tota mena de maquillatges amb envasos recarregables. També s’ha vist un boom de productes de tota la vida com les maquinetes d’afaitar clàssiques que, en comptes de ser d’un sol ús, es poden reutilitzar durant anys i anys amb només canviar-hi la fulla.

Notícies relacionades

Bosses de roba

I finalment, tot i que no menys important, l’eterna lluita contra les bosses de plàstic. Aquests recipients solen tenir una vida tan breu com el recorregut del supermercat a les nostres llars i triguen entre una dècada i un segle a descompondre’s. Evitar el seu consum és tan senzill com optar per un altre tipus de recipients. Hi ha qui, per exemple, comprarà directament amb el carretó de comprar. O qui sempre porta a sobre una bossa de roba. En aquest últim cas, això sí, convé recordar que les bosses de tela són més sostenibles que les homòlogues de plàstic sempre que es reutilitzin de forma habitual. És a dir, no val amb comprar una bossa de tela cada vegada que es va al supermercat. Cal utilitzar-les de veritat.