Afluixa la pressió a França després de noves concessions de Macron

Els principals sindicats agrícoles demanen la suspensió dels talls de carreteres, encara que no tots segueixen la consigna

Afluixa la pressió a França després de noves concessions de Macron

ENRIC BONET

2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Els sindicats agropecuaris afluixen la pressió a França. Els dirigents de la FNSEA i els Joves Agricultors –principals organitzacions del sector primari al país veí– han demanat aquest dijous "la suspensió dels bloquejos" en autopistes, carreteres o centres logístics, que van començar el 18 de gener. Després de dues setmanes d’ebullició al camp francès, el Govern d’Emmanuel Macron entreveu una porta de sortida a aquesta crisi, encara que no és clar que tots els agricultors segueixin la consigna dels principals dirigents sindicals del sector.

"Hem de canviar les nostres maneres d’acció i demanem una suspensió dels bloquejos i iniciar una nova forma de mobilització", ha assegurat Arnaud Gaillot, president dels Joves Agricultors. Al seu torn, Arnaud Rousseau, responsable del principal sindicat agrícola, ha destacat que "ens han escoltat en alguns aspectes, amb avenços tangibles".

Els dos dirigents sindicals han fet aquest anunci després de les noves concessions ofertes pel primer ministre, Gabriel Attal, com un fons de 150 milions d’euros per a la ramaderia, la renúncia a un pla de reducció de pesticides o l’elaboració d’una llei sobre la sobirania alimentària. El Govern ja havia renunciat abans a retirar la subvenció fiscal al dièsel rural. La Comissió Europea ha acceptat la derogació d’una altra mesura mediambiental: mantenir un 4% de les terres en repòs per protegir la biodiversitat.

"No respondrem en 10 dies a 20 anys de males decisions i orientacions", ha reconegut Gaillot. Rousseau, de la FNSEA i ferm defensor de l’agricultura industrial, ha demanat als agricultors que "tornin de manera ordenada a les seves granges".

"No ens movem"

Notícies relacionades

Malgrat aquesta petició, els camperols mobilitzats semblaven més dubitatius a l’hora de posar punt final als bloquejos. "De moment, no ens movem. No hem obtingut les mesures d’urgència", va dir al diari Libération Damien Greffin, un responsable regional de la FNSEA que porta les regnes del bloqueig a l’autopista A-6. La Coordinació Rural i la Confédération Paysanne –el tercer i el quart amb més representativitat en el sector– també mantenen la mobilització.

Després de reunir-se amb Ursula von der Leyen a la capital belga, Macron ha proposat a la presidenta de la Comissió Europea l’elaboració d’una legislació europea que emmarqui les relacions entre la gran distribució i els agricultors. "El moviment dels camperols reivindicava ingressos decents per a tothom i el Govern hi respon amb un dret a contaminar", ha criticat el secretari general del Partit Socialista, Olivier Faure. La resposta de l’Executiu macronista al malestar del camp corre el risc de deixar l’agricultura ecològica com la gran sacrificada i ha suposat un retrocés en la transició verda d’un sector responsable del 20% de les emissions de CO2 a França. ◼