‘Influencers’ de la lectura

La literatura ha trobat els seus nous prescriptors a les xarxes socials, els ‘booktokers’, que fan ressenyes i recomanacions dels llibres que més els han agradat a través de TikTok. D’entre aquest imparable panorama de divulgadors, destaquem quatre ‘booktokers’ espanyoles de referència

‘Influencers’ de la lectura
5
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

La xarxa social de moda ha creat una comunitat de persones apassionades per les novel·les. I no només adolescents. El 67% dels usuaris de l’aplicació tenen més de 25 anys i els consumidors d’aquest tipus de vídeos van principalment dels 18 als 30 anys. Les xarxes socials també poden promoure la cultura i els creadors de contingut també poden ser divulgadors. Aquestes són quatre de les booktokers espanyoles de referència.

Maryam Assakat.

Amb gairebé dos milions de seguidors a TikTok, Maryam Assakat Abarkan és una de les booktokers més populars d’Espanya. La seva passió per les novel·les ve de lluny. Quan era petita, passava hores a la biblioteca descobrint noves històries. Llibretera i divulgadora de literatura juvenil, la creadora de contingut catalana va començar a publicar vídeos després de la pandèmia sense gaires expectatives. El primer vídeo ja va ser un èxit, i poc a poc va anar guanyant seguidors i va anar creant la seva pròpia comunitat lectora.

"Les persones connecten amb mi perquè no soc simplement una creadora que parla de llibres, sinó que també treballo amb ells", explica sobre la influència de la seva professió de llibretera. El seu públic a la xarxa social és principalment el jove adult, entre 18 i 30 anys, apassionat per la literatura fantàstica. Els vídeos que més triomfen en el seu perfil són els que ofereixen recomanacions concretes i aquells en què apareix ella narrant històries o llegint frases. "Els demostro que la lectura pot ser igual d’intensa i apassionant que la sèrie que estaves mirant la nit anterior", expressa.

La influencer també creu que cal trencar amb la creença que els joves estan desvinculats de la literatura: "Sempre s’havia dit que els joves no llegeixen, però quan troben una cosa que els agrada, s’hi agafen". Assakat encara no ha publicat cap llibre, tot i que no descarta fer-ho en un futur. Tinc la sensació que tothom té una història per explicar, però el dia que arribi vull estar 100% segura del que publicaré", assenyala (@maryam.and.books).

Patricia Fernández.

La literatura clàssica també pot ser divertida. Patricia Fernández és molt més que una booktoker que recomana llibres juvenils. Guanyadora del premi TikTok de Divulgació, la influencer va començar el 2022 a la xarxa social per donar a conèixer la cultura.

Amb més de 400.000 seguidors a la xarxa social, acosta els salsejos literaris al públic d’una manera divertida i amena. I és que les històries de fa més d’un segle no tenen per què ser avorrides. En els seus vídeos, la creadora explica escàndols com l’idil·li de Dalí i García Lorca, i xafarderies de personatges com Lope de Vega, com si parlés de Shakira o Rosalía i amb referències constants a la cultura pop. "El paper dels divulgadors és aterrar la literatura tant com sigui possible", reivindica la comunicadora.

Des de petita era una apassionada dels clàssics. "Sentia que tenia gustos molt particulars i diferents dels de la resta dels meus companys. Jo llegia Byron i Lorca", revela la influencer, mentre la resta dels seus companys es queixaven de les lectures obligatòries de l’escola. Actualment té dos llibres publicats, Antología del amor i Ya no tengo miedo, i ja està preparant el tercer. "La literatura va venir primer i totes les altres coses van venir després. Totes les oportunitats m’estan sorgint d’un propòsit tan bonic com és parlar de llibres", indica agraïda (@patriciafedz).

Tamara Molina.

La passió de Tamara Molina per la literatura va arribar quan era petita, quan la seva mare llegia contes amb ella abans de dormir. La jove va iniciar el seu camí a les xarxes socials fa quatre anys, però no va ser fins a l’any passat que va decidir enfocar gran part del seu contingut a la literatura. "Per a mi sempre ha sigut una cosa personal, podria dir que fins i tot privat, ja que no estava acostumada a moure’m en un entorn amb persones que compartissin la meva mateixa afició", explica la influencer. A poc a poc va sentir que podia formar part de la comunitat literària i actualment suma més d’un milió de seguidors en el seu compte general (@xtawie) i més de 100.000 en el literari (@tawiebooks).

La creadora de contingut ha trobat un espai en el qual sentir-se segura, en total confiança i connectar amb la seva audiència, principalment joves que disfruten de la lectura o tenen interès a endinsar-s’hi. "Les xarxes estan ajudant que la literatura tingui més visibilitat entre els joves. Moltes persones m’escriuen per explicar-me que ells no llegien o van deixar de fer-ho en l’adolescència, però arran de veure els meus vídeos han tornat a connectar amb el seu costat lector", confessa la booktoker. Segons Molina, les novel·les no han de ser sempre denses, pensades o reservades per als erudits, sinó que també hi ha històries divertides, amenes i addictives.

La booktoker ultima ara els preparatius per al llançament de la seva primera novel·la, Donde no puedas encontrarme, de la mà de l’Editorial Planeta, amb la qual debutarà com a escriptora (@xtawie / @tawiebooks).

Raquel Brune.

Notícies relacionades

Raquel Brune és lectora i escriptora des que té ús de raó. Ara bé, quan era petita no tenia ningú al seu voltant amb qui compartir el seu interès per la literatura. Fins que va descobrir fa vuit anys una comunitat apassionada pels llibres a les xarxes socials. "Quan creo continguts acostumo a imaginar que em dirigeixo a una bona amiga similar a mi, a la qual li agrada llegir, que sobrepensa una mica de més les coses, que és curiosa, disfruta aprenent i descobrint coses noves", explica la creadora de contingut.

Entre el seu compte de TikTok i el seu perfil d’Instagram suma més de 300.000 seguidors. Tot i que els llibres que estan més de moda són els de literatura juvenil romàntica, la influencer assegura que "hi ha espai per a molt més". "El meu últim vídeo viral parla sobre literatura coreana molt existencialista, que triomfa entre les joves tot i que un es pugui imaginar que li escau més a una persona de mitjana edat", assegura la creadora. Però a Brune el que realment li agrada és escriure. El 2021 va publicar la primera part d’una bilogia de fantasia urbana, Los dones de la muerte (Nocturna), i el 2022 Los guardianes de alma, una novel·la autoconclusiva que reinterpreta el mite de Don Juan Tenorio en l’actualitat. Així mateix, el mes de maig passat va publicar junt amb Ediciones B Oscura es la noche, una història sobre la màgia, la importància de ser un mateix i el valor de l’amor i l’amistat (@raquelbrune_).