Llimona & vinagre
El líder revestit de sacerdot

Durant 10 anys, i fins al 2014, els Estats Units no van permetre que Narendra Modi entrés al país. Ho tenia prohibit perquè el consideraven responsable d’haver practicat polítiques contra la llibertat religiosa. El juny de l’any passat (com a primer ministre de l’Índia: ho és justament des del 2014) no solament va trepitjar terra americana, sinó que es va plantar davant el Congrés i el Senat, en una cerimoniosa reunió conjunta, per pronunciar un discurs a favor de l’amistat dels dos pobles. Aquesta seria una excel·lent crònica resumida de les peripècies de Modi i de la seva personalitat. Diuen que és enèrgic, arrogant i carismàtic i també sembla que és vegetarià i abstemi, apassionat de la feina i porta una vida frugal. Hi ha hagut alguns dictadors, al llarg de la història, que han compartit aquestes aficions.
En tot cas, Modi, en aquests últims 10 anys, s’ha fet amo i senyor (per via democràtica, això sí) de la república que justament aquest divendres (amb una gran parada civicomilitar) commemora l’aniversari de la Constitució que va emergir de la independència de l’Imperi britànic. Modi va visitar Washington i, fa uns mesos, va ser amfitrió de la cimera del G-20, i també va ser convidat per Macron a la festa del 14 de juliol i ara és Macron qui recull la invitació de l’indi i assisteix al Republic Day. És a dir, està ben relacionat. Ha aconseguit que l’Índia sigui el més consolidat dels països emergents que es coneixen com a BRICS, n’ha modernitzat l’economia (amb una taxa de creixement del 7%) i les infraestructures, ha fet arribar un coet a la Lluna i s’ha situat com un aliat de tothom, o de quasi tothom, si n’exceptuem la Xina, a qui fa poc ha arrabassat (no ell, sinó l’Índia) el privilegi de ser el país més poblat del planeta, amb uns 1.425 milions de persones, aproximadament.
Societat diversa
Les xifres d’aquest gegant són esfereïdores, començant per la varietat d’ètnies, la clau de volta d’una societat tan diversa com majoritàriament hindú. Però, és clar, si parlem de 950 milions d’hinduistes, també hem de dir que hi ha quasi 200 milions de musulmans (més dels que hi ha, sumats, a l’Iran i a l’Aràbia Saudita), i 28 milions de cristians, 20 milions de sikhs, 8 milions de budistes, entre d’altres. En un ambient així, que ja ve carregat per una història de confrontacions i de tragèdies, la irrupció de Modi i del seu partit, el Bharatiya Janata Party (BJP) (Partit del Poble Indi), com a força majoritària, va significar una bomba de rellotgeria que ha esclatat, per exemple, amb l’últim invent del dirigent. Parèntesi. El BJP té ni més ni menys que 170 milions de militants i no cal dir que és l’organització política més gran del món, més que el Partit Comunista Xinès. Tanquem el parèntesi.
Modi té, com a mínim, una taca en el seu expedient. Quan era governador de Gujarat (l’antic estat de Bombai), es va produir la massacre de més d’un miler de musulmans a mans de devots hindús. I ell no va reaccionar. Va deixar que passés. D’aquí ve que no el deixessin entrar als EUA. Però té més taques, com ara l’assassinat, al juliol, d’un dirigent sikh al Canadà. No el va matar ell, però sí agents secrets de l’Estat. I més taques encara, com la persistent política de menyspreu, rebuig i animadversió envers les minories que no professen la fe hinduista.
Notícies relacionadesL’últim invent, tal com deia, el més clamorós, la inauguració, aquest dilluns, del temple hinduista més gran de l’Índia i, per descomptat, del món. Una cerimònia fastuosa amb Modi revestit d’atributs sacerdotals, director d’orquestra dels ritus religiosos, i entronitzador de l’estàtua de Ram Mandir, que va ser posseïda per l’esperit de la divinitat. "És un gran plaer participar en aquest programa diví", va dir. El que no va dir és que, en aquest mateix lloc, a Avodhya, hi havia hagut, fins al 1992, una mesquita que els musulmans havien erigit el 1529. Atiats pel Rastriya Swayamsevak Sangh (RSS), el 6 de desembre d’aquell any, una multitud de fidels la va destruir i va assassinar centenars de musulmans.
Hi ha un detall a tenir en compte. L’RSS és el braç armat del BJP i Modi s’hi va afiliar quan era un noiet de vuit anys. "És l’arribada d’una nova era", va dir el primer ministre en la inauguració del temple. L’era de Bharat (el nom del país en sànscrit), que és com n’haurem de dir, de l’Índia, el dia que es culmini la maniobra autoritària, d’inflamacions divines, de Modi, pensada per convertir-la en una potència mundial i, alhora, en un aparador de les seves glòries presidencials.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"