Marxar a Badalona per pagar menys, cosa del passat

Un repàs per les agències de lloguer demostra que són molt pocs els lloguers que baixen dels 900 euros a Badalona, tot just un grapat. La major part tenen les quatre xifres i, com més a prop del port o de la façana marítima, els preus es disparen més enllà dels 2.000 euros al mes

«La sensació és que les noves construccions no són per a badalonins»

Inquilins i equip municipal coincideixen que cal una àrea específica de vivenda

Marxar a Badalona per pagar menys, cosa del passat

gerardo santOs

4
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Això de marxar de Barcelona a ciutats de l’àrea metropolitana com Badalona per aconseguir pagar menys per un pis, ja sigui de lloguer o de compra, és definitivament cosa del passat. Així ho mostra un recent estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona, finançat per la Generalitat de Catalunya. Si el 2015 a Badalona es dedicava el 18,4% de la renda familiar disponible bruta d’una llar a pagar el lloguer, aquest percentatge es va situar el setembre del 2023 en el 25,3%, el més alt de les ciutats catalanes de més de 70.000 habitants, només superat per Sant Cugat del Vallès (26%). Mentrestant, a Barcelona l’evolució d’aquesta dada del 2015 al 2023 ha anat des del 19,3% fins al 24,6%.

L’estudi de la Cambra confirma la dinàmica que anaven assenyalant les dades creuades de renda i preu de la vivenda en els últims anys. No hi ha oasi a la metròpolis pel que fa al cost de la vivenda, i les xifres són encara més sagnants si es calcula quin seria l’esforç d’algú que decideixi viure sol. Segons l’estimació realitzada per EL PERIÓDICO el 2022 amb les dades més recents de renda de l’INE, pressuposant que un arrendatari llogués ell sol i a Badalona, hauria d’invertir un 70,52% de la seva renda neta anual, mentre que a Barcelona la proporció seria d’un 69,12%.

Per al tinent d’alcaldia de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Badalona, Daniel Gracia, a la ciutat "hi ha un problema d’oferta, motivat per les lleis populistes de vivenda que s’han anat aprovant durant els últims anys i per la inseguretat jurídica dels propietaris davant les ocupacions". "Les lleis que pretenien incrementar l’oferta de lloguer han aconseguit just el contrari: reduir l’oferta i penalitzar els col·lectius més vulnerables", apunta el regidor popular.

Per a la portaveu del Sindicat de Llogateres de Badalona, Mercè Miralles, "el cercle de la gentrificació de Barcelona es va movent i ampliant, i aviat no quedarà cap territori indemne". No obstant, per al Govern municipal, la proximitat a la capital aporta un atractiu a Badalona.

Les últimes dades de l’Incasòl, de setembre del 2023, xifren el lloguer mitjà contractual a Badalona en els 856,50 euros al mes: "A Badalona no he vist res per sota de 850 euros, i això és un miracle i no dura, es lloga al moment", assegura Miralles.

Un repàs per les agències de lloguer amb més pisos al catàleg demostra que són molt pocs els lloguers que baixen dels 900 euros a Badalona, tot just un grapat. I, com més a prop del port o de la façana marítima, els preus es disparen més enllà dels 2.000 euros al mes. "A Sant Roc els lloguers estan a 1.000 euros. I la història es repeteix a Llefià, Lloreda, la Salut, Montigalà…", destaca Miralles.

"A Badalona no tenim gaire terreny per posar pisos, només a la zona del port i del Gorg, i la sensació és que aquestes noves construccions no són per a badalonins. Hi ha molts estrangers provinents de països rics, com ha passat en algunes zones de Barcelona. Gent que es pot permetre pagar 2.000 euros per un estudi expulsa els veïns de la ciutat, que no poden pagar aquests lloguers", denuncia la portaveu del Sindicat de Llogateres.

Les dades més recents de lloguer mitjà per barris (del 2022) de l’Incasòl mostren grans desigualtats en una Badalona cada vegada més dual. Mentre als barris del sud de la ciutat d’Artigues, Congrés, el Remei i Sant Roc el lloguer mitjà es va situar el 2022 en els 586 euros al mes, a la Mora i Gorg va arribar als 1.225 euros al mes: "Amb aquests preus de lloguer és impossible poder estalviar per, algun dia, accedir a la propietat", conclou Miralles.

Diferències per districtes

Alhora, la renda bruta mitjana al districte censal 9 (el dels barris del sud) el 2021 (dades més recents) es quedava en els 11.855 euros anuals; lluny dels 21.481 del districte 3, el dels barris de la Mora i el Gorg. Aquesta renda es dispara fins als 24.771 a la secció censal corresponent al port, al peu de l’hotel Marina Badalona, l’última zona en què s’han aixecat pisos de nova construcció a la ciutat.

La solució, per al Sindicat de Llogateres de Badalona, va més enllà d’augmentar l’oferta: "Patim una gran falta de polítiques de vivenda municipal, es treballa com un pollastre sense cap. L’única estratègia és la de convertir la propietat en els pares de la pàtria i l’inquilí, en el pària i candidat a la delinqüència. No tenim una regidoria de vivenda pròpiament dita, però sí que tenim una regidoria contra l’ocupació", es lamenta Miralles.

Notícies relacionades

El regidor Gràcia comparteix la necessitat d’articular les polítiques de vivenda a Badalona a través d’un gabinet municipal: "L’ajuntament ha de tenir un departament de vivenda, que ara mateix no té, a més de personal especialitzat", una creació contemplada en l’acord a què van arribar el PP i el PSC per aprovar els pressupostos municipals del 2024.

Mentrestant, els recursos municipals continuen sent més que escassos: "A Badalona no hi ha vivenda social, ni se l’espera. ¿Com pot ser que no tinguem un alberg per a les famílies que es queden sense casa?", denuncia Miralles, amb el record del periple que travessen les famílies desnonades fa unes setmanes al barri de la Salut Alta.