L’arribada del nou fàrmac contra l’obesitat, en suspens

Sanitat dubta que Nordisk vulgui comercialitzar el Wegovy a Espanya, alhora que la farmacèutica no dona dates i es limita a dir que estarà «al més aviat possible»

L’arribada del nou fàrmac contra l’obesitat, en suspens

beatriz pérez

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Perquè un fàrmac es pugui comercialitzar a Espanya, el laboratori ha de presentar, davant el Ministeri de Sanitat, o bé el finançament o bé la seva exclusió del finançament. Novo Nordisk, la farmacèutica de Wegovy, un nou medicament per combatre l’obesitat, no ha fet ni una cosa ni l’altra de moment, i en el ministeri que dirigeix Mónica García dubten que realment vulgui comercialitzar el fàrmac a Espanya, una cosa que el laboratori nega.

Wegovy ja es comercialitza als EUA i en altres països de la UE (com Noruega, el Regne Unit, Dinamarca, Suïssa i Alemanya). Amb la seva comercialització a Espanya, Sanitat pretenia acabar amb el desproveïment d’Ozempic, el medicament per a la diabetis de tipus 2 (també comercialitzat per Novo Nordisk) que escasseja a totes les farmàcies del país perquè per la seva alta eficàcia per tractar l’obesitat s’ha convertit en un recurs per a aquests pacients malgrat que la sanitat pública no el finança per a aquest ús.

Alta demanda

A causa de l’alta demanda d’Ozempic, l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (Aemps) va donar, l’agost passat, llum verda a Wegovy a través d’un informe de posicionament terapèutic, segons el qual aquest nou fàrmac aniria dirigit a persones obeses que deixarien de veure’s obligades a recórrer a Ozempic. Ara per ara, la farmacèutica no ha presentat encara el finançament, de manera que Sanitat desconeix a partir de quin mes estarà disponible el fàrmac i si realment s’arribarà a vendre a Espanya. Fonts de la farmacèutica asseguren a EL PERIÓDICO que, tot i que no hi ha data confirmada per al llançament de Wegovy, el laboratori està treballant perquè estigui disponible a Espanya "al més aviat possible".

Segons el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCOF), Ozempic, fàrmac per tractar en adults la diabetis de tipus 2, es troba entre els 10 medicaments que més escassegen a les farmàcies d’Espanya. El motiu és que ha demostrat ser molt eficaç per perdre pes, malgrat que només està indicat per l’Aemps per abordar la diabetis de tipus 2.

Molts metges (sobretot des de la sanitat privada, segons fonts consultades) estan prescrivint Ozempic també perquè baixin de pes persones que no són diabètiques, cosa que provoca un desproveïment d’aquest fàrmac. Tot i així, els pacients amb diabetis tenen altres opcions. "Des de la privada [en concret, des de les consultes dels endocrins] es recepta més l’Ozempic per aprimar-se, però no és finançable per baixar de pes, sinó només per a la diabetis de tipus 2. Per això els pacients no solen venir al CAP a demanar recepta de l’Ozempic per a l’obesitat", explica el metge de família Jordi Mestres Lucero, membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic).

Segons Mestres, els metges tenen recursos quan el pacient amb diabetis no troba Ozempic. "Ozempic és la marca, que porta la molècula semaglutida. Hi ha altres principis actius, com el Rybelsus, també de Novo Nordisk, que és oral [Ozempic és injectable] que també té semaglutida [el principi actiu del fàrmac]", diu aquest metge de capçalera.

Altres opcions

Però, malgrat haver-hi altres opcions per al pacient, realitzar el canvi de recepta suposa més càrrega burocràtica per als metges. Aquestes són, segons Mestres, "visites innecessàries". "Hi ha molts fàrmacs amb problemes d’estoc i, quan són molt habituals, el pacient ha de passar pel CAP per fer un canvi de recepta. Els metges de família reclamem que es faci des de les farmàcies", diu.

Per aquest metge, receptar un medicament indicat per a la diabetis amb l’objectiu que el pacient s’aprimi és "frivolitzar amb un problema de salut pública" que, a més, té molts altres factors associats, com el nivell socioeconòmic. "És un error pensar que hi ha una pastilla per solucionar l’obesitat. A més, quan deixes de prendre la pastilla, recuperes el pes. Aquesta no és la solució per a l’obesitat crònica", opina Mestres.

Segons la seva opinió, Ozempic sí que podria ser la solució per a persones amb obesitat que esperen una cirurgia de reducció d’estómac. Una cosa temporal. "Passa el mateix amb els medicaments per deixar de fumar. Són pastilles temporals", conclou aquest metge de família.

Els endocrins en canvi sí que defensen l’ús d’Ozempic per tractar l’obesitat. "Fa sis o set anys, aquest fàrmac ja es publicitava per a l’obesitat. Les persones d’un nivell adquisitiu elevat l’utilitzen per perdre pes. El laboratori això ho sabia i ho estava propiciant", explica l’endocrí ja jubilat Antonio Becerra.

La diabetis, diu Becerra, és "important", però l’obesitat, "també". De fet, les dues malalties estan associades, recorda, i insisteix que l’obesitat cada dia és més nombrosa i es dona també en nens.

"Hi ha un desproveïment general d’Ozempic, tot i que es poden donar altres fàrmacs. Veiem bé que Wegovy arribi a Espanya. Això s’està disparant i algú ha de posar ordre. Els endocrins, que veiem pacients obesos, no podem parar-ho", explica. Becerra recorda, no obstant, que el tractament de l’obesitat no passa només per la ingesta d’un fàrmac, sinó també per realitzar exercici físic i tenir una bona alimentació.

L’hormona GLP-1, clau

La revista New Scientist va situar al desembre els nous medicaments per a la reducció de l’obesitat com un dels "avenços de l’any" o una de les "grans històries científiques" del 2023. La demanda de Wegovy, el medicament injectable per a l’obesitat, va assolir noves cotes l’any passat, segons New Scientist.

Notícies relacionades

En els anys 80, els investigadors van descobrir que una hormona intestinal anomenada GLP-1 (pèptid similar al glucagó-1) semblava capaç de contrarestar el desenvolupament de la diabetis. Va caldre esperar fins al 2005 per poder produir un primer medicament (Byetta) contra la diabetis de tipus 2. Després, fins al 2010 per a un segon medicament, que posteriorment, el 2014, seria aprovat per les autoritats per a la lluita contra l’obesitat.

Una nova versió sorgiria dels laboratoris de la farmacèutica Novo Nordisk el 2016, amb el nom de semaglutida: és la que es ven amb el nom d’Ozempic contra la diabetis, i Wegovy, contra l’obesitat. El 2021, un assaig clínic va atribuir una caiguda del 15% a la massa corporal en els que el van prendre durant 16 mesos. I, des d’aleshores, les vendes s’han disparat als EUA i Europa. L’obesitat, recorden els metges, s’ha convertit en un important problema de salut pública als països rics.