El teatre més gran del món a Iowa

La democràcia a Amèrica perilla amb aquest Tribunal Suprem que Trump es va forjar a mida, però també si l’expresident torna al Despatx Oval

El teatre més gran del món a Iowa

alfonso armada

2
Es llegeix en minuts
Alfonso Armada
Alfonso Armada

Periodista.

ver +

"Tan gran és realment tot?", va preguntar Karl. "És el teatre més gran del món", va dir Fanny. "Si dic la veritat jo no ho he vist encara, però moltes de les meves companyes, que han estat ja a Oklahoma, diuen que gairebé no té límits".

Karl és Karl Rossman, protagonista d’El desaparecido, una de les rares novel·les inacabades de Kafka, que el seu amic Max Brod va rebatejar América. Les eleccions nord-americanes (amb el seu ritu de primàries i caucus de votants que voten en petites comunitats) arrenca avui a Iowa, un estat semblant a Oklahoma. El procés passa per episodis circenses com el superdimarts del 5 de març, amb pistes en deu estats, com ara Texas i Califòrnia, fins a desembocar en les convencions republicana a Milwaukee (Wisconsin, del 15 al 18 de juliol) i demòcrata a Chicago (Illinois), per proclamar els seus candidats, que sotmetran a una prova decisiva la democràcia a Amèrica el 5 de novembre. ¿Serà el principi d’un eclipsi polític en el gran escenari del món, amb el xinès Xi Jinping i el rus Vladímir Putin fregant-se les mans o aplaudint d’allò més?

Vegem tres números d’un circ que condiciona la gàbia global.

¿Qui queda encara en la carrera? Del costat demòcrata Joe Biden no té rival a la vista. Als demòcrates se’ls acaba el temps per treure del barret de copa un conill viable. Del costat republicà, Donald Trump té tots els trumfos (desperta tant furor entre els seus com animadversió a la grada rival) davant la seva exambaixadora a l’ONU, Nikki Haley (comparteix el seu credo, no suscita tant entusiasme, però menys odi en l’altre electorat) i el governador de Florida, Ron DeSantis (per a Dan Halpern el 1843, magazine de l’Economist: "DeSantis estava destinat a ser Trump sense arrogància, Trump sense bogeria, Trump sense incompetència", però tot això s’ha evaporat: millor l’original que la còpia). Tots dos es troben a més de 30 punts de T en les enquestes d’Iowa, però la distància és més gran a escala nacional.

Notícies relacionades

La qüestió de la vellesa. Biden té 81 anys i en tindria 86 al terme del seu mandat si tornés a guanyar. Trump en té 77 i en tindria 82 al final de la seva plausible segona oportunitat. Serien els candidats més vells de la història dels EUA. Les ensopegades físiques i mentals semblen un guió per a pallassos, i en aquest combat Biden porta avantatge al clown Trump. Molts creuen que si la rival de Biden fos Haley, la derrota demòcrata seria ineluctable. A l’edat s’uneix la deserció de l’esquerra jove demòcrata pel suport de Biden a la campanya israeliana a Gaza .

L’espasa de Dàmocles de la justícia. El 8 de febrer, el Tribunal Suprem decidirà si Trump pot ser candidat. Els Suprems de Colorado i Maine l’han deixat fora, per l’esmena 14 de la Constitució, que prohibeix ocupar càrrecs als que han participat en una insurrecció, com l’assalt al Congrés del 6 de gener del 2021. La democràcia a Amèrica perilla amb aquest Suprem que Trump es va forjar a mida, però també si torna al Despatx Oval.