Junts defensa poder decidir si es fa fora migrants multireincidents

La formació encapçalada per Carles Puigdemont vol posar el focus en els "drets" dels estrangers, però també en els seus "deures"

Junts defensa poder decidir si es fa fora migrants multireincidents

CARLOTA CAMPS

2
Es llegeix en minuts
CARLOTA CAMPS

Amb les pulsacions de la votació d’infart d’aquest dimecres al Congrés ja estabilitzades, queden els dubtes sobre com es concretaran els acords aconseguits in extremis entre el PSOE i Junts. Especialment, quant a la "delegació integral de les competències d’immigració a la Generalitat" que van anunciar els postconvergents a canvi de la seva abstenció en els primers decrets de Pedro Sánchez. De moment, Junts admet que es tracta d’una "decisió política", la "lletra petita" de la qual haurà de concretar-se a través d’una nova llei. No obstant, les peticions dels postconvergents es preveuen de màxims.

Així ho va deixar clar ahir el secretari general de Junts, Jordi Turull, en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què va posar com a exemple el control sobre els fluxos migratoris –a través de la fixació de quotes entre comunitats autònomes–, aspectes relacionats amb els permisos de residència o treball i també la possibilitat d’expulsar els immigrants que siguin delinqüents multireincidents.

Alcaldes descontents

Justament, sobre aquesta possibilitat que es reclama des de diversos sectors de la dreta, Turull va demanar no començar "la casa per la teulada" i va reconèixer que no és una problemàtica que es doni només entre la població migrant. Amb tot, ha obert la porta a plantejar-ho. "Si s’expulsa o no els multireincidents s’ha de decidir des de Catalunya, va afirmar, assegurant que s’ha "de mirar en quines condicions" es pot fer.

En aquest punt, també va afirmar que "cap alcalde està content tenint gent que reincideixi 200 vegades", recordant així la demanda de l’alcalde de Calella, Marc Buch, que a finals de desembre va encapçalar una petició –que van secundar la resta d’alcaldes postconvergents del Maresme– per expulsar els immigrants reincidents.

Notícies relacionades

Junts ja fa uns mesos que ha començat a posar el focus en la immigració. Al setembre, ja van defensar una proposta al Parlament per exigir el traspàs d’aquestes competències, tot i que no van obtenir l’aval de la Cambra, i en les pròximes setmanes està previst que celebrin una conferència nacional per actualitzar el seu discurs en la matèria. Així ho aprovarà, de fet, el consell nacional de la formació aquest mateix cap de setmana.

Fonts de Junts consideren que la situació ha canviat en els últims anys i que el partit ha d’actualitzar el seu discurs. L’objectiu de la formació liderada per Carles Puigdemont vol posar el focus en els "drets" dels estrangers, però també en els seus "deures", incloent-hi aquí tant la seva integració com tot el que té relació amb la delinqüència. A més, consideren que la Generalitat ha de poder controlar els fluxos interns d’immigrants a Catalunya, perquè no estiguin descompensats respecte a altres comunitats autònomes, i que també han de tenir competències en "llengua, cultura, matèries socials i de seguretat" respecte a la població estrangera.