El Govern exigeix explicacions a la Moncloa pel pacte amb Junts

Els ministeris d’Interior i Inclusió no saben del cert quines competències d’immigració se cediran a Catalunya

El Govern exigeix explicacions a la Moncloa pel pacte amb Junts

QUIM BERTOMEU JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

2
Es llegeix en minuts
QUIM BERTOMEU - JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

El pacte Junts-PSOE de dimecres que va servir per salvar els primers decrets del Govern presidit per Pedro Sánchez no ha agradat gaire al Govern d’ERC a Catalunya. No tant pel fons, del qual també té dubtes, sinó, sobretot, per les formes. El conflicte es produeix perquè l’acord assolit entre els socialistes i els postconvergents afecta de ple les competències de la Generalitat –per exemple, en immigració–, i des de l’Executiu català asseguren que ningú ha parlat amb ells. Ni els uns ni els altres.

Fonts del Govern català consultades per EL PERIÓDICO expliquen que ahir al matí la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va enviar un missatge al ministre de Presidència, Félix Bolaños, per demanar-li explicacions per l’acord. Són dos interlocutors habituals. Un missatge per saber els detalls del pacte i per recordar-li que és ERC i no Junts el que està en el Govern de Catalunya i, per tant, el que l’haurà d’aplicar.

Segons les mateixes fonts, Vilagrà i Bolaños van acabar parlant per telèfon ahir a la nit. La Generalitat està molesta i reclama concrecions a la Moncloa. Tampoc ha sigut millor la reacció entre el Govern y Junts, tot i que això no és res nou perquè les relacions entre republicans i postconvergents estan trencades des de fa mesos.

Dels sis epígrafs que té l’acord entre el PSOE i Junts, almenys quatre tenen impacte directe en la tasca de la Generalitat. El cas més evident és el traspàs de les competències en immigració. Actualment, la Generalitat té un marge molt reduït que es regula en l’Estatut, i sorgeix la incertesa de quin encaix legal pot tenir aquest traspàs, sobretot si és integral.

Vilagrà ha sigut l’encarregada d’expressar en públic els dubtes i les crítiques del Govern català. En declaracions als periodistes, va considerar que el pacte entre el PSOE i el partit de Puigdemont és un "compromís difús" i sense "cap concreció". En la qüestió específica de la immigració ha arribat a qüestionar que es tracti de "cap traspàs".

La realitat és que ni a Interior ni a Inclusió saben del cert quines són les competències en matèria d’immigració que passarà l’Estat a la Generalitat. Dimecres a la tarda, mentre el recompte de les votacions parlamentàries s’estava realitzant, es va quedar en l’aire un anunci transcendental de Junts per Catalunya en les xarxes socials: que s’abstenia "després de pactar la delegació integral de les competències d’Immigració a la Generalitat i la publicació immediata de les balances fiscals".

Desconcert al Govern espanyol

Notícies relacionades

I en aquest primer assumpte, el de la immigració, que és matèria d’un article de la Constitució, es va estendre el desconcert al flanc del Govern central, ja que ni a Interior ni a Inclusió podien explicar quines competències del ministeri que dirigeix Fernando Grande-Marlaska es delegaran, o quines se cediran de les que regeix el departament de la ministra Elma Saiz.

Dues hores després de l’anunci del partit de Puigdemont, a la cúpula dels dos ministeris estaven "esperant a conèixer els detalls" de l’acord, segons coincidien en l’explicació. El ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, va portar la negociació per part del Govern sense deixar transcendir els detalls ni tampoc el seu calendari.