L’endimoniada legislatura

Feijóo reactiva a Madrid i Brussel·les la batalla contra el perdó al procés

Els populars convoquen una altra protesta i una queixa al Comitè Europeu de les Regions

Feijóo reactiva a Madrid i Brussel·les la batalla contra el perdó al procés

PILAR SANTOS

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Després del parèntesi nadalenc i de les setmanes suposadament més fredes, el PP ja s’està organitzant per tornar a demostrar al carrer el seu rebuig total de la llei d’amnistia del procés. Alberto Núñez Feijóo, que ahir va reunir els seus barons a Madrid i va dinar amb ells, va demanar als líders autonòmics del partit que es guardin diversos forats a l’agenda al gener per participar en l’estratègia contra la mesura de gràcia que beneficiarà els independentistes. L’amnistia va seguir ahir la seva tramitació parlamentària.

Els diputats van tornar a debatre la llei d’amnistia. El motiu, les dues esmenes a la totalitat que van presentar Vox i PP per intentar tombar-la, una cosa que no aconseguiran, tret de sorpresa majúscula. En la intervenció de la portaveu dels populars, Cuca Gamarra, va insistir en la "inconstitucionalitat" de la norma i en la "humiliació" que creu que suposa per als "servidors públics", amb referència a jutges i forces de l’autoritat. "No tinguin cap dubte que això ho arrossegaran dècades", va afirmar amb referència al PSOE i els seus diputats.

El PP busca la manera de mantenir la tensió contra una llei que considera que acaba amb la separació de poders i respon a l’única necessitat de Pedro Sánchez d’aconseguir el suport de Junts i ERC per seguir a la Moncloa. Com va fer durant diversos caps de setmana de tardor per tot Espanya, el PP té previst en aquests moments organitzar el diumenge 28 una altra gran manifestació a Madrid contra l’amnistia a la qual acudiran tots els presidents autonòmics i líders del partit. Així s’ho van emportar apuntat els líders autonòmics dimarts passat als seus territoris.

El dilluns 29 hi haurà junta directiva nacional (la reunió més important del PP entre congressos) i alguns dels barons amb poder executiu ja no tornaran als seus territoris després d’aquesta cita a Génova i agafaran un vol des de la capital fins a Brussel·les per participar en el Comitè Europeu de les Regions per continuar denunciant davant els socis europeus l’atropellament que suposa l’amnistia per a la igualtat dels espanyols.

Notícies relacionades

La visita dels conservadors a Brussel·les coincidirà amb l’aprovació de la norma al Congrés dels Diputats, que fonts parlamentàries esperen per a aquells dies de finals de mes. L’amnistia ha de passar després pel Senat, abans d’aconseguir la llum verda definitiva. Feijóo segueix amb aquesta estratègia davant les autoritats europees, tot i que cada vegada són més patents entre els seus les poques esperances que tenen que Brussel·les alci la veu contra aquesta llei. L’amnistia és una figura jurídica present en la majoria de les legislacions europees.

El temor de les conseqüències que pot tenir el silenci de la Comissió Europea ja va sortir en una reunió dels senadors del mes de desembre passat, tal com va revelar EL PERIÓDICO. La por es deu no només al fet que el PSOE pugui treure pit d’aquesta reacció de Brussel·les, sinó que també Vox, el seu competidor a les dretes, pugui fer-ho. Tots s’enfronten a tres campanyes electorals com a mínim aquest any: gallegues al febrer, europees al juny i basques, encara sense data.