Com més s’esfondri Grifols més ampliarà Gotham els seus beneficis

El fons confirma que té una posició en curt en el capital del grup del 0,57%

Com més s’esfondri Grifols més ampliarà Gotham els seus beneficis
2
Es llegeix en minuts
David Page

Gotham City Research, el fons baixista que es va fer famós fa una dècada al denunciar el forat de la tecnològica Gowex, va tornar ahir a provocar un sotrac en la borsa espanyola, però ara apuntant directament a l’Ibex 35. L’entitat va denunciar una suposada manipulació dels comptes de la farmacèutica Grifols que faria que el valor de les seves accions fos directament zero. L’informe de Gotham va desencadenar la fugida massiva dels inversors i la caiguda del valor en borsa del grup català.

L’actuació de Gotham no és desinteressada, sinó que amb la publicació de l’informe sobre Grifols el fons busca intencionadament provocar la seva caiguda en borsa i obtenir un benefici. General Industrial Partners (GIP), un fons controlat pels fundadors de la mateixa Gotham i del fons Portsea Asset Management, va comunicar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) tenir una posició baixista equivalent al 0,57% del capital de Grifols i que li pot reportar un botí milionari. La firma reconeixia en el seu informe tenir participacions prestades en la companyia.

L’operativa habitual dels fons baixistes és la següent: el fons demana prestades accions propietat d’altres socis de la companyia i les ven al preu de cotització, amb el compromís de recomprar-les transcorregut un determinat termini de temps per tornar-les als seus propietaris. El fons baixista obté benefici si aconsegueix recomprar les accions a un preu inferior al que les va vendre i ho aconsegueix si entre una acció i una altra es produeix una caiguda del valor en borsa. Com més gran és l’ensorrament borsari, més gran és el benefici d’haver apostat en contra d’una companyia.

La posició baixista de Gotham i el seu soci Portsea de 0,57% –constituïda ahir segons el registre de la CNMV– tenia un preu de més de 34,5 milions d’euros segons la cotització de les accions de Grifols incloses en l’Ibex 35 (les de tipus A) al tancament de la sessió borsària de dilluns o de 49,6 milions d’euros si s’inclouen també les accions preferents (tipus B) del mercat continu. Després de conèixer-se el contingut de l’informe que posava en dubte els resultats i l’endeutament de la companyia fabricant de plasma sanguini, les seves accions de l’Ibex van arribar a desplomar-se més d’un 42% a l’arrencada de la sessió d’ahir i les del mercat continu van caure més d’un 35%.

Entre 15 i 21 milions d’euros

Notícies relacionades

L’ensorrament hauria permès a Gotham i el seu soci obtenir una rendibilitat teòrica d’entre 15 i més de 21 milions (segons la capitalització total que es tingui en compte en funció del tipus d’accions), la diferència entre el preu al qual van tancar ahir les accions i fins al mínim al qual van arribar a caure ahir. No obstant, al no conèixer-se l’operativa exacta de la posició baixista ni els preus als quals van ser assumides les accions i als quals finalment van ser venudes, no es pot calcular amb exactitud la rendibilitat de l’operació muntada per Gotham.

Els registres de la CNMV també mostren que el fons Ako Capital té posicions en curt a Grifols. En aquest cas, la firma va comunicar ahir a la CNMV una retallada d’aquesta posició baixista, al passar d’un 0,55% a un 0,41%. Ako va vendre part d’aquestes accions amb posicions baixistes abans de l’enfonsament. La posició en curt de la firma va arribar a assolir un 1% fa gairebé un any i ha anat variant amunt i avall des d’aleshores. n