On Catalunya

Futur litoral

L’Àrea Metropolitana de Barcelona critica la Generalitat per rebutjar aportacions de sorra a les platges

La Generalitat rebutja salvar platges amb aportacions de sorra

La directora de Canvi Climàtic crida a assumir que «algunes platges desapareixeran»

El vicepresident Antonio Balmón es mostra defraudat i considera que cal salvar les platges amb aquesta mesura

L’Àrea Metropolitana de Barcelona critica la Generalitat per rebutjar aportacions de sorra a les platges

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) es mostra sorpresa i defraudada pel rebuig de la Generalitat a les aportacions de sorra com a mètode per salvar les platges dels efectes dels temporals. Segons va avançar EL PERIÓDICO, el Departament d’Acció Climàtica aposta per mesures com les dunes i la regeneració natural i considera que afegir a les platges grans quantitats de sorra no és sostenible i és una mesura temporal.

No obstant, desenes de municipis es continuen alineant amb aquesta opció. Consideren que és l’única manera de tirar endavant les temporades d’estiu davant les conseqüències dels temporals. Al Ministeri de Transició Ecològica, responsable últim de les aportacions, admeten que aquesta mesura no és infinita, però la defensen com una possibilitat viable. La Generalitat, en canvi, s’oposa.

Antonio Balmón, vicepresident de l’AMB, defensa que no hi ha cap altra opció que no sigui salvar les platges: «Són equipaments naturals i socials indispensables, especialment per als ciutadans amb menys recursos econòmics». «Si la Generalitat condemna algunes platges a la desaparició, condemna un espai públic metropolità imprescindible», afegeix. Al·ludeix a les afirmacions de la directora general d’Acció Climàtica, Mireia Boya, que instava a assumir que «algunes platges desapareixeran» en el futur.

Notícies relacionades

Des de l’AMB, la notícia publicada per aquest diari s’ha rebut amb estupor, ja que no s’entén per què la Generalitat no està d’acord amb la idea de demanar més sorra. Opinen que és la mesura més efectiva per protegir les platges de la regressió. Gairebé 11 milions de persones van disfrutar de les platges a l’àrea metropolitana segons les dades de l’AMB: «Són l’espai públic més visitat i més ben valorat de la metròpolis. Són un equipament imprescindible».

L’AMB treballa junt amb el ministeri per estudiar actuacions a curt i mitjà termini per revertir el declivi de la sorra: «Però no deixarem de reclamar aportacions de sorra per a les platges de tots». Fa vuit anys que Barcelona demana sorra per recuperar algunes de les seves platges.