On Catalunya

Ciutat sense fum

Barcelona prohibirà fumar a les platges

L’ajuntament engegarà la prova pilot durant la temporada de bany a Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella

La mesura, sense capacitat sancionadora, pretén protegir la salut dels ciutadans i de l’ecosistema marí

1
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’objectiu de l’Ajuntament de Barcelona és una ciutat sense fum, i una ciutat sense fum inclou una ciutat sense fum de tabac. Així que durant la temporada de banys d’aquest any, del 29 de maig al 12 de setembre, el consistori prohibirà fumar a quatre de les 10 platges de la ciutat; concretament la mesura s’aplicarà a Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella. Es tracta d’una prova pilot que començarà amb consulta pública i acabarà amb estudis d’impacte. Si els indicadors són bons, l’ajuntament no descarta ampliar la prohibició, en un futur, a totes les platges de la ciutat i a altres espais, com parcs i jardins, i parades d’autobús.

Notícies relacionades

D’entrada aquest dimarts s’obre la consulta pública per rebre aprovacions d’entitats, grups d’interès i partits polítics durant 15 dies. El pas següent serà firmar un decret amb un període d’audiència pública i al·legacions de 30 dies i finalment es formalitzarà. Hi haurà norma però no capacitat sancionadora, això depèn d’una administració superior. Tot i que el consistori recorda que l’absència d’un element sancionador no vol dir que la norma no sigui d’aplicació. Vaja, que si l’autoritat insta a complir una norma i no s’obeeix, es pot sancionar per desacatament a l’autoritat. Dit això, l’ajuntament assegura que l’objectiu no és recaptatori, sinó de sensibilització. 

Les dades parlen per si soles: la causa de mort evitable principal a Espanya és el tabaquisme i a Barcelona cada any es registren 2.200 morts per aquesta causa, el 13,8% del total. No només això, el fum ambiental del tabac conté 4.000 compostos dels quals, com a mínim, 50 són cancerígens. També es malmet el medi ambient, no en va cada any arriben al mar 5 bilions de burilles que triguen entre 10 i 12 anys a desintegrar-se i alliberen contaminants metàl·lics al mar nocius per a la fauna.