On Catalunya

mesures contra el tabac

Menys fums, aquesta és la platja d'Ocata

Aquesta zona del Masnou té habilitat des de fa tres anys un espai en el qual es demana no fumar, tot i que molta gent no ho sap

zentauroepp44805184 playas180830133937

zentauroepp44805184 playas180830133937 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Carla Riverola

Entre les petxines, les pedres i la sorra amb què fa castells el Javier, de 3 anys, s’hi cola una burilla, que prova de dur-se a la boca. El seu pare, l’Eduardo, s’afanya a prendre-li. Són a la platja d’Ocata, al Masnou, tot i que no al’espai sense fum que des de fa tres estius habilita l’ajuntament en la temporada de bany. «Ni tan sols sabia que existia una zona lliure de fum aquí, tot i que vinc sovint», lamenta. Diu que la pròxima vegada procurarà posar-se a l’àrea on es recomana no fumar. «Els que estan fumant lluny de mi no em molesten, però sí si els que tinc al para-sol del costat, i més si vaig amb el meu fill petit», assenyala.

Poca gent de la que disfruta d’una tarda d’agost a Ocata sap que hi ha una zona on no es pot fumar. La majoria se n’adonen quan són preguntats per EL PERIÓDICO, malgrat que molts en són usuaris habituals. La zona habilitada és un espai d’uns 400 metres de llarg i 40 d’ample, a la zona més pròxima al mar, a l’altura de l’Ajuntament del Masnou i el carrer dels Capitans Comellas, en direcció a Mataró. L’espai està delimitat per dues passarel·les de fusta, on estan instal·lats els plafons que indiquen que és un espai lliure de fum. Però només són visibles a poca distància i els que accedeixen a la zona de bany pel mig de la sorra difícilment poden veure el que hi posa.

«No ho sabia, però em sembla molt bé. Vens a compartir una estona amb la família i la veritat és que l’olor molesta molt», opina l’Abigail, que ha vingut a passar unes hores amb els seus familiars. Uns metres més enllà, la Julieta i la Mariana, que estan prenent el sol, també celebren que es reservi un espai per als no fumadors. «Odio el fum i a la platja hi vens a relaxar-te i no a fumar de manera passiva», critica la Mariana. Totes dues diuen que en el parell d’hores que porten a la platja ja han vist un parell de persones fumant, cosa que es veu ràpidament al passejar per la zona. Una d’elles és l’Adriana, que es disculpa i assegura que no coneixia la restricció.

La majoria dels banyistes, fumadors o no, veuen positiva la restricció

La Berta, que ve a banyar-se després de treballar, veu amb bons ulls la iniciativa. «Està tot molt més net», diu. El cert és que al llarg de la platja no hi ha gaires restes de cigarrets, perquè des de fa anys el consistori reparteix cendrers per evitar que la platja estigui plena de burilles.

Però fins i tot les persones fumadores veuen bé les mesures antitabac a l’aire lliure. Per exemple la Florència, que qualifica d’«espectacular» la iniciativa. «Jo soc fumadora, però entenc que el fum molesta i hem de minimitzar al màxim l’impacte en altres persones. Fins i tot a mi em molesta l’olor», reconeix entre rialles.

Notícies relacionades

Ara per ara no se sanciona els que se salten la restricció, ja que és només una recomanació i cap ordenança municipal del Masnou preveu multes. Els socorristes són els encarregats de cridar l’atenció dels fumadors i els conviden a moure’s a les zones on sí que està permès fumar. "Només en algunes ocasions han sigut reticents a fer-ho, però quan els expliques que és per a la salut de tots acaben cedint i, o apaguen el cigarro o es canvien de zona", explica un socorrista, que prefereix no revelar el seu nom.

Qui se salta la petició no és multat, però sí que rep un avís dels socorristes 

Lamenta que molta gent no conegui la restricció, perquè no ajuda que ells puguin fer complir la recomanació: "La gent ens avisa si algú fa nudisme, per exemple, però gairebé ningú ens ve a dir que la persona del para-sol del costat està fumant. Fa falta més publicitat", conclou.