On Catalunya

arenals en perill

El mar s'està empassant les platges de Barcelona

zentauroepp36675882 barcelona    20 12 2016       barcelona     temporal de olas170120161002

zentauroepp36675882 barcelona 20 12 2016 barcelona temporal de olas170120161002 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Claudia Pizcueta

El mar s'està empassant cada vegada més ràpid la sorra del litoral barceloní i així ho ha constatat el servei de platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). La regressió és evident des de ja fa anys però els últims temporals, acompanyats de baixes pressions, han provocat que el nivell del mar hagi pujat fins a un metre d'altura.

Les platges de Barcelona tal com les coneixem ara són en bona mesura fruit d'un procés d'obertura al mar entre els anys 1990 i 2004, aprofitant l'oportunitat de l'organització dels Jocs Olímpics. Es tracta d'espais recents, totalment artificials, i l'ús cada vegada més intensiu d'aquestes platges fa que siguin espais molt vulnerables.  

La costa situada al nord de la capital catalana és la zona més perjudicada. Hi ha platges urbanes i estretes que els últims anys han experimentat una pèrdua molt important de la superfície de sorra. La situació més preocupant es dona a la localitat de Montgat. El municipi ha perdut més de la meitat de les platges els últims anys i a la zona nord s'ha perdut més d'un quilòmetre de litoral. Això ha provocat moviment de roques en alguns punts del trencaonades que suporta la línia de ferrocarril de la comarca del Maresme, així com la destrucció de mobiliari urbà de la zona costanera durant el temporal.

A la capital, la platja de la Barceloneta ha quedat reduïda en alguns punts a menys de cinc metres d'amplada després de les ratxes de vent i l'onatge de les últimes setmanes i el mar ha arribat gairebé fins als negocis de la zona.

Al municipi de Viladecans, la platja del Remolar ha patit una intensa regressió els últims dos anys que ha fet desaparèixer la platja seca i part de les dunes naturals.

Gavà és una altra de les localitats costaneres afectades. L'estrenyiment progressiu de la platja ha generat un fort desnivell al límit amb el mobiliari i els equipaments instal·lats, de manera que en alguns punts el mar s'acosta a 20 metres de les edificacions de primera línia de costa. 

Acció i prevenció

Després de diversos estudis i projectes sobre la regressió de la costa metropolitana, l'any 2006 el Govern i l'Ajuntament de Barcelona ja van impulsar un pla d'estabilització de les platges en què es preveia bàsicament la construcció de dics submergits i aportacions de sorra a les platges. No obstant, des de l'any 2010 no hi ha hagut cap moviment més enllà de petites aportacions de sorra puntuals del consistori aprofitant el dragatge de la bocana del Port Olímpic de Barcelona.

Segons ha assegurat l'AMB, l'organisme està treballant ara en una nova estratègia conjunta amb el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i el Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient per a l'estabilització de la sorra de les platges metropolitanes davant la greu situació actual.

Notícies relacionades

Mentrestant, el servei de platges de l'AMB ha desplegat aquest dilluns un operatiu posttemporal per mirar de recuperar la costa després de l'intens onatge dels últims dies. Entre les mesures s'hi ha inclòs el reforç de les dunes, i és que es tracta de reserves de sorra que ajuden a mitigar o fins i tot impedir els efectes dels temporals. L'AMB ja desenvolupa nombroses accions que s'emmarquen en el projecte Dunes Híbrides amb l'objectiu de preservar i millorar aquests ecosistemes.

Entre els anys 2014 i 2017 es van fer nombrosos treballs a les dunes de Castelldefels, Gavà, Viladecans, el Prat de Llobregat i a la desembocadura del riu Besòs. En total i des d'aleshores s'ha treballat sobre 5.200 metres de front litoral on s'han aixecat noves dunes i reforçat les existents.