On Catalunya

Antídots contra l’operació tornada

Ruta per allargar les vacances a Barcelona

Contra despertar-se d’hora, actitud tropical. No et treguis el banyador ni la pamela, perquè t’estirem les vacances en aquests oasis urbans

A1-154877193.jpg

A1-154877193.jpg / JORDI COTRINA

6
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

El despertador torna a sonar cada matí, però tu encara sents la sal del mar, rememores ballarugues estivals i et delectes amb aquella paella. Les vacances se t’han escorregut entre els dits com un gelat víctima del canvi climàtic. Et queixaves de la calor a la platja i ara plores miserablement amb l’aire condicionat a la feina. Apaga l’alarma. Però dona-li a ‘posposar’, perquè convertirem els populars ‘cinc minutets més’ en unes quantes setmanes d’escapismes exòtics, viatges impossibles i brindis a la fresca. Les vacances són un estat mental, així que toca estirar-les a base d’oasis tropicals, girs turístics, bars ‘chill’, i banys vespertins.

1. Bars còmodes

Sempre a gust

El primer és no estressar-se. Si postules unes vacances eternes, cal ajeure’s a la fresca. Diàriament. Hammock Juice Station (Mallorca, 308) és el lloc ideal per continuar amb els peus lluny de terra. Aquí els esmorzars es tornen ingràvids amb el vaivé de les seves comodíssimes hamaques. Mentre et balanceges, pots gaudir amb un dels seus syrnikis, panqueques d’origen rus, més la seva gloriosa bateria de cafès i matxes gelats, sucs, batuts, bols i torrades amb opcions veganes. El confortable ambient de plantes i vímet, on no predomina l’accent local, acaben de provocar la sensació de viatge i festa. Una altra cosa important és no renunciar mai a la migdiada. Al Lobster Roll Barcelona (Muntaner, 22) et faciliten un racó per a dormilegues. Els seus Nappuccino Corner són cubicles embuatats per a espatarrar-se després de menjar.

Per a relax sexi i juganer, ves a Trikini (Pujades, 226), un local d’aires dels vuitanta que fantasieja amb l’estiu etern. Martinis, biquinis i ambientació de creuer tropical, amb tovalloles i banyadors rematant un saló de bambú i vidre. La fantasia s’eleva al màxim quan remates la revetlla amb una coreografia de ‘Barbie’ en la seva pista de ball amb forma de piscina. Una altra opció de ‘copeo’ confortable és el saló distingit de Le Standard (Topazi, 24). T’escarxofes en un dels seus sofàs amb el teu còctel, et gronxes amb les converses a mitja llum i a veure la vida passar. 


2. Turisme d’interior

Ulleres de prop

Per reconciliar-se amb la teva ciutat, res com mirar-la amb ulls de turista. Esbalair-se amb cada monument, deambular a pas de tortuga i fer-se efusius selfies t’evadeix del nou curs laboral. Podries posar-te unes xancletes amb mitjons i barrejar-te amb alguna cua infinita davant d’un edifici modernista o provant una paella de sospitosos colors a les Rambles. Però potser resulta més astut fer-li un gir a la cosa, i buscar escenaris fora de l’abast d’una Lonely Planet. Com exercicis de turisme invertit, se m’acut que en comptes de visitar la Sagrada Família, et pots acostar a visitar la Biblioteca Gabriel García Márquez (Treball, 219), acabada de nomenar millor biblioteca pública del món. El Guggenheim de La Verneda és tot un temple de cultura que ret homenatge a la llum amb la seva fabulosa arquitectura en vidre i fusta, més hamaques on llegir, zones de relax i un estudi de ràdio. En lloc de massificar els Búnquers del Carmel, busquem vistes a l’‘skyline’ barcelonès pujant les rampes i escales del Parc del Turó del Putxet (Manacor, 9), que postra la ciutat als nostres peus. Deixa passeig de Gràcia als estrangers i aventura’t a creuar de cap a cap el nou carrer Consell de Cent convertit en zona de vianants. Tot i que no et despistis gaire admirant els florits parterres: passen més vehicles del promès. També et pots dedicar a comptar quants aparcaments nous han habilitat al carrer Pelai taral·lejant la tornada de Montserrat Caballé i Freddy Mercury. Ah, Barcelona.


3. Capbussó exprés

1, 2, 3, ¡Splash!

Una altra bona recepta contra l’operació tornada és regalar-se un banyet diari per treure’ns de sobre la xafogor i la rutina. Barcelona és generosa en piscines urbanes on posar-se en remull i pujar balls aquàtics a Tik Tok. Al podi situem la piscina de Can Dragó (Rosselló i Porcel, 7), 2.960 metres quadrats d’escampament estiuenc i cossos bronzejats. L’acompanyen la piscina municipal de Montjuïc (av. Miramar, 31), amb el seu gloriós espectacle panoràmic digne de vídeo de Kylie Minogue, més el Club Natació Atlètic-Barceloneta (plaça del Mar, s/n), ideal per fer unes braçades vespertines o a trenc d’alba, allà on el mar es barreja amb el clor. Te’n xivo una més, poc coneguda: la piscina d’estiu de Vall Parc (Ctra de l’Arrabasada, 107-127), amb unes vistes imponents de la ciutat.


4. Oasis urbans

La flor del meu secret

La gran evasió és oblidar la ciutat, buscar la natura dins de la jungla de vidre. Si busques desplegaments vegetals ocults, pots trobar edens oblidats com els Jardins de la Casa Ignacio Puig (Boqueria, 10). T’enlluernen els seus arbres de canyella, llorers i mars de cintes vessant verdor. El rumor de l’aigua que baixa per una paret de gruta fa oblidar el bullici de les Rambles. Un paradís de frondositat exòtica: els Jardins de Mossèn Costa i Llobera (Ctra Miramar, 38), genial desplegament de cactus sud-americans, aïzoàcies africanes i plantes australianes. 

Com un parèntesi natural que s’obre entre els carrerons de Gràcia, el Jardí del Silenci (Encarnació, 62) causa esglai per la seva tremenda exposició de biodiversitat. Una pèrgola de glicines ens porta a la seva font central encapotada per frondes. Aquí oblides qualsevol preocupació. Un altre gran espectacle secret és el que ofereix la plaça de Sant Gaietà. La seva desfilada de testos i gerros per on broten fulles i centellegen infinitat de flors et mouen a fer un pacte mut amb el lloc i donar-li un respir al dia.


5. Xiringuito non-stop

Escola de calor

Un altre gran antídot contra setembre és no perdonar la cerveseta a la sorra. Els xiringuitos de platja són minivacances: vida senzilla, sorra, sol i plats mariners. Tot i que hagis de combinar banyador amb jerseiet, no deixis de transportar-te a la Polinèsia a la cabanya tropical de Vai Moana (Av. del Litoral, s/n), o gaudir dels còctels i l’ambient chill de Mokaï Beach (Av. del Litoral, s/n) a la platja de la Nova Icària.

Notícies relacionades

Una altra bona opció fins i tot per a quan la tardor ens torni a l’abric és anar de terrassa en terrassa en xiringuitos entre arbres. Pots descobrir el nou xiringuito ‘cool’ de Poblenou. Es diu Càmping (Carmen Amaya, 18) i promet reviure l’esperit dels campaments d’estiu 365 dies a l’any, amb pràctiques saludables i jocs de coberts ‘zero waste’.

Ascendir més enllà del bullici de Poble Sec fins al mirador excepcional del Bar Marcelino (Margarit, 85) torna el vermut imbatible, i aconseguir cadira a La Caseta del Migdia (Mirador del Migdia, s/n) és com conquistar el cim del món. La cosa és viure a gust, en unes vacances eternes.