On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

El Maldà projecta quatre films per només 5 euros

Permet fer cada dia una marató de pel·lícules a preu reduït

El Maldà projecta quatre films per només 5 euros

CINEMA MALDÀ

7
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Els cinèfils més veterans pot ser que enyorin aquelles dues paraules que figuraven en molts cines, sobretot de reestrena, de fa diverses dècades: Sessió Contínua. I és que abans, estimats mil·lenistes,hi havia sales en les quals t’hi podies passar tot el dia i els que tenien gana de pel·lícules veien un programa doble i, fins i tot, en repetien alguna quella mateixa tarda. Ara sembla que fins i tot una pel·lícula d’hora i mitja cansa (tot i que ningú li posa peròs a veure’s una desena de capítols d’una sèrie seguits). Doncs bé, per als que encara figuren entre la selecta minoria dels àvids cinèfils segueix en funcionament el seu local favorit, el Maldà,que ofereix la possibilitat de veure tres o quatre pel·lícules diferents en VOSE en una mateixa jornada pel preu d’una de sola. Per si no n’hi hagués prou ara fan una promoció i cada dia, fins al 12 de setembre, les entrades costen tan sols 5 euros. Increïble però cert.

La sorpresa de l’any i cine europeu

Cada setmana proposen un menú diferent que combina títols recents de major o menor popularitat i fins i tot incorporen alguna estrena exclusiva. Repassem l’oferta per als pròxims dies. Avui arrenca la tarda amb una de les pel·lícules sorpresa de l’any, la nord-americano-coreana Minari, historia de mi familia (15 hores). És un drama autobiogràfic que es va colar en la carrera dels premis sense que ningú ho esperés i es va emportar l’Oscar a la millor actriu secundària. Explica les peripècies d’una família oriental que s’instal·la a Arkansas als anys 80. Els pares són contractats en una granja i viuen en una humil casa amb rodes al mig del camp on somien crear allà un paradís. Al seu costat hi ha els seus fills, la desperta Anne i el petit David, un nen amb un problema cardíac les expressions ingènues del qual no permeten apartar la visió del seu rostre. S’hi uneix l’àvia per cuidar els nens mentre els pares treballen i junts intentaran tirar endavant malgrat les dificultats.

Les sessions d’avui continuen amb la italiana El poeta y el espía (17 h), ambientada el 1936, en ple feixisme. El protagonista és un jove que ascendeix ràpidament en el partit de Mussolini i ha de vigilar l’escriptor Gabriele D’Annunzio (interpretat pel veterà Sergio Castellitto), ja que sospiten que pot donar-los algun problema que perjudiqui la seva aliança amb Hitler. Shorta, el peso de la ley (19 h) és un violent i impactant ‘thriller’ danès que se centra en els violents disturbis que provoca al país la mort d’un jove immigrant que va morir sent sota tutela policial. Dos agents es veuran involucrats en l’espiral de violència que aquesta situació provoca. Completa la jornada l’espanyola, El gran camino (avui i diumenge, 21 h), en la qual els dos realitzadors emprenen una aventura intentant recórrer a peu les rutes més grans del món entrevistant la gent que troben en el seu trajecte.

La volta al món en quatre pel·lícules

Si anem demà dijous al Maldà podem començar amb El fotógrafo de Minimata (15 h) amb Johnny Depp ficat a la pell del que va ser un dels fotoperiodistes més admirats durant la Segona Guerra Mundial, W. Eugene Smith. Ens trobem en els anys 70 i se sent desorientat personalment i professionalment. Però la revista Life l’envia a una localitat costanera japonesa, la població de la qual ha sigut devastada per l’enverinament per mercuri i es retrobarà amb la seva humanitat perduda. First cow (17 h) és un sorprenent western centrat en un tipus que recull bolets per cuinar-los per a un grup de caçadors fins que ensopega amb un jove oriental que està fugint. Junts acabaran muntant un negoci fent pastissos, però el seu problema principal consisteix a aconseguir llet, per a la qual cosa posaran en pràctica un insòlit pla.

Queridos camaradas (19 h) és l’últim treball del veterà cineasta rus Andrei Konchalovsky (‘Siberiada’, ‘Tango y Cash’). L’acció transcorre a l’URSS del 1962 i se centra en una fidel militant del partit comunista la visió del qual canvia després de ser testimoni d’una matança. Una de les desaparegudes després del succés serà la seva pròpia filla i es veurà obligada a intentar trobar-la en una ciutat sumida pel caos. I, culminant aquesta marató, l’estrena del drama kosovar Andromeda Galaxy (21 h). El protagonista és un mecànic madur sense feina la situació del qual ha provocat que, després de la mort de la seva dona, la seva filla hagi de viure en un orfenat. Però no es resigna i continua somiant reunir prou diners per fugir d’allà amb la noia i mudar-se a l’Europa Occidental.

La màfia i drames socials

Gomorra (divendres, 16.30 h) és un clàssic modern del 2008 que ara torna en 4K. Mateo Garrone (‘Dogman’, ‘Pinocho’) firma aquesta adaptació de la cèlebre novel·la de Roberto Saviano que és un retrat coral de la màfia italiana rodat com si fos un documental. Les seves diferències de classe entre els diferents membres de l’organització, dels caps als seus més humils esbirros, les seves lluites de poder, els seus negocis bruts, el tràfic de drogues i, sobretot, els diners. Pequeños milagros en Peckham Street (divendres i diumenge, 19 h) és el debut en la ficció de les documentalistes búlgars Mina Mileva i Vesela Kazova tot i que està basada en les experiències al Londres del Brexit de la primera. La protagonista és una immigrant que viu juntament amb el seu germà i el seu fill en un pis que ha comprat. El problema principal que té és que l’ajuntament ha decidit fer unes obres a l’edifici i cobra una quantitat desmesurada als veïns que sospiten que pretenen fer-los fora d’allà per fer negoci, la tristament cèlebre gentrificació. Durant aquells dies també acolliran un bonic gat taronja que es convertirà en el millor amic del nen però que els portarà molts problemes. 

Tancarà la programació d’aquest dia el drama social Tres veranos (divendres i dissabte, 21 h), que va ser definit com un Paràsits a la brasilera. Se centra en una família benestant que celebra cada any una reunió familiar durant les festes de Nadal i tenen diversos empleats a les seves ordres. Però, amb el transcurs dels anys, la situació política i econòmica del país anirà canviant i tindrà una gran influència en el que va passant en aquest clan. Dissabte s’iniciarà amb l’última pel·lícula de Fernando Trueba, la benintencionada El olvido que seremos (16.30 h), biografia d’un home bo, el colombià Héctor Abad Gómez, interpretat per Javier Cámara. Mostra el punt de vista del fill sobre un home íntegre, un metge i activista que va lluitar pels drets humans i per l’accés a la sanitat de tots els sectors socials malgrat les circumstàncies adverses. Va advocar per l’atenció primària, la prevenció i considerava com una prioritat que la gent pogués tenir accés a l’aigua potable. Però, més enllà de la seva professionalitat, la pel·lícula mostra també les seves relacions amb la seva dona i les seves cinc filles i el noi, així com els problemes als quals ha de fer front en la seva vida privada. 

Dues guanyadores de l’Oscar

Notícies relacionades

Dues grans pel·lícules més de la temporada completen l’oferta. El padre (dissabte, 19 h) és una original, elegant i delicada aproximació al drama de l’Alzheimer que posa l’espectador a la pell del protagonista. És l’adaptació al cine d’una obra teatral firmada pel seu mateix autor, el francès Florian Zeller i protagonitzada per Anthony Hopkins, que va obtenir l’Oscar per la seva interpretació. És un avi de 80 anys que viu sol tot i que la seva filla acudeix freqüentment a casa seva per ajudar-lo. És un home molt independent, per la qual cosa s’enfronta sistemàticament a les cuidadores que contracta la seva filla perquè li facin la vida més fàcil. Però alguna cosa comença a no quadrar, la gent amb qui tracta canvia de rostre i fins i tot dubta si la seva filla pensa marxar a viure a París o està feliçment casada. Tot el seu món comença a fer-se miques i ja no pot tenir la certesa de gairebé res. Per acabar, la danesa Otra ronda (diumenge, 17 h), Oscar a la millor pel·lícula internacional amb Mads Mikkelsen de protagonista. Explica la insòlita història de quatre professors d’institut que decideixen comprovar personalment una teoria segons la qual la seva vida diària millorarà si aconsegueixen mantenir una certa taxa d’alcohol al seu cos al mateix nivell. Les conseqüències seran sorprenents. ¿Fem una altra ronda de bon cine al Maldà?

Cinema Maldà

¿On?  carrer del Pi, 5.

¿Quan?  de dimecres a diumenge.

Preu:  5 euros.

Més informació:  Cinema Maldà.