On Catalunya

Tendència regressiva

Begudes fetes a l’antiga: el beure retro demana pas a Barcelona

barcelona/olimpic.jpg

barcelona/olimpic.jpg / Instagram

2
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

No són pocs els nous restaurants que fan una aposta decidida per les coses velles. I tot i que no són tan nombrosos, en l’apartat de les begudes barcelonines es poden trobar bars i cocteleries de nou encuny que també aposten per tragos fets a l’antiga. El màxim exponent d’aquesta tendència regressiva es troba al bulliciós carrer de Joaquín Costa, en ple Raval. Es diu Olimpic Bareto (Joaquín Costa, 25) i és un invent trencador, perquè de trencador no en té res. És un bareto, sí, és una cocteleria, també, però abans que res és una carta d’amor als cubates i copes que bevien els nostres pares i avis. 

Aquí entra la creativitat d’uns ‘bartenders’ que han entès que, en ple auge del còctel d’autor amb efectes especials, el més punk és reivindicar el vas de tub i la música d’autos de xoc. El Marianito Preparado o el Pomada Collins són humils clàssics d’una carta en la qual també hi ha beuratges de festa major, i unes xips gruixudes amb coses que fan olor de pecat capital. 

A cinc minuts de l’Olimpic, es troba el Muy Buenas (Carme, 63), llegendària trinxera modernista recuperada pel Grup Confiteria. És com un tros de la Barcelona de finals del XIX conservat en ambre. Darrere de la barra de marbre, una peça que hauria de ser declarada bé cultural d’interès nacional, es couen còctels amb licors catalans de tota la vida. Modernitat i tradició a la teva copa; el verí de la iaia en el format favorit del teu nebot. Dos consells: no et perdis el seu celler de vins catalans i no dubtis a tastar la seva cuina: s’hi menja fabulosament. 

Notícies relacionades

Si busques una cosa més sofisticada, a l’hotel Barcelona Edition, al Born, batega Punch Room (av. de Francesc Cambó, 14), una cocteleria semiamagada que et colpeja amb un interiorisme exquisit, una bombolla de fusta, cuir i vellut en la qual es preparen els millors ponxos de Barcelona. Sí, els ponxos que es bevien els nostres avis a les festes, degudament actualitzats i convertits en objecte de desig. Si hi vas en grup o en parella i us ve de gust el mateix ponx, el mannà arriba en una ponxera de la qual us podreu servir, un caramelet per a Instagram. 

Per cert, parlant de begudes amb bagatge històric, a la magnífica hamburgueseria Festín (Portal Nou, 19), no gaire lluny de Punch Room, podràs beure més que una esponja amb un combinat totxo: Fernet amb cola, també conegut com a Fernandito. Si els argentins consideren aquest cubata patrimoni intangible del seu país, deu ser per alguna cosa. 

Temes:

Barcelona Bars