On Catalunya

Amb pressa i sense pausa

On podem menjar entrepans de fantasia a Barcelona

Bocates, kebabs, pites, frankfurts. Aquí menjaràs com una exhalació i menjaràs bé. Sí, es pot: això és ‘fast food’ per a paladars fins

On podem menjar entrepans de fantasia a Barcelona
7
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

El món dels entrepans s’ha convertit en un camp de somnis per a molts cuiners. El format es regira i accepta ingredients sorprenents. La senzillesa d’un disseny imbatible al servei de la imaginació dels seus faedors. Barcelona té entrepans de fantasia per a totes les sensibilitats: embotits italians, guisats, carns de qualitat, mariscos, fermentats... Demana per aquesta boqueta, sempre tindràs el teu amor platònic a punt a la taula, perquè aquests llocs han convertit el bocata en una experiència culinària de les que no s’obliden. Te’n lleparàs els dits i t’espolsaràs les molles hores després d’haver-los visitat.   

1. Quilos d’amor 

Dissabte entrepaner

Els dissabtes al matí, la prestigiosa fleca Pa De Kilo aprofita el seu sublim producte per armar uns entrepans de mascletà. El flanc del pa està cobert i la casa posa la seva varietat de formats al servei d’un farcit que sempre està a l’altura de la cobertura. Cada dissabte s’inventa noves receptes i al bagul té dissenys atrevits, com el biquini amb ‘lacón’. El dia que visito Pa De Kilo veig a la llista un brioix amb pastrami, cheddar, xucrut i maionesa de mostassa. També una xapata amb tomàquet rostit, mozzarella, pesto i ruca. Però Osvaldo Britto m’introdueix al seu obrador i em cedeix una bomba de sabor: la famosa focaccia de la casa (molla rebaixada perquè puguis clavar-hi bé la dent) amb porchetta marinada artesana, stracciatella importada d’Itàlia, ceba fregida i ruca; una joia sabatina que convertirà el que abans era un avorrit esmorzar en una cançó de Bon Jovi: «‘It’s my lifeeee...’».

Pa De Kilo. Doctor Dou, 12. Padekilo.com


2. Bocata amb pinces 

Lobster roll núm. 1

En un racó ocult de la Boqueria, t’espera Jöel’s Oyster & Lobster Bar amb un catàleg d’ostres gallegues i franceses que la clientela xarrupa amb els ulls en blanc, atordida pel bullici que impera als porxos del mercat. A la seva carta, el maletí de Pulp Fiction és el Lobster Roll, un caprici que et mereixes, un brioix rectangular pecaminós, perfectament torrat amb mantega, obert en canal per contenir una generosa ració de trossos de llamàntol i un puntet d’escalunya, rave i api. Toc final amb maionesa i twist picant... i, bum, el millor ‘lobster roll’ de Barcelona arriba a la teva taula com Norma Duval sortia a l’escenari del Folies Bèrger.

Jöel’s Oyster & Lobster Bar. Plaça Sant Josep Oriol, 15. Instagram.com/joelsoyster/


3. Visiti el nostre bar 

Milanesa còsmica

Podria ser el bar on anaven els teus avis. Si t’agafa desprevingut, et xocarà el contrast entre la qualitat de la seva carta i la humilitat del seu interiorisme (¡tenen un compte del Gorria emmarcat a la paret!). Al Roma no hi ha reservats vip o taules gronxador, parlem d’un bareto de barri que Gala Massetti i Jordi Saavedra han convertit en un panteó de la tapa i l’entrepà. Em parlen molt bé dels biquinis, però deixo que l’entrepà de milanesa (l’estrella de l’escuderia) m’engoleixi com un forat negre de sabor i textura. El brioix aporta melositat i dolçor. L’enciam romà, cruixentíssim, brinda espetecs de frescor. Hi ha tomàquet. Hi ha salsa. I hi ha una milanesa d’antologia que s’escapa de l’abraçada del brioix, crepita com un dimoni i és una delícia. Per cert, el planxat de cansalada viada i el ‘pepito’ també donen per a un doctorat. Amanida i croqueta de calamar per acompanyar: és una ordre.

Bar Roma. València, 104. Instagram.com/barroma.bcn/


4. Brioixeria i estovalles 

Croissant o entrepà

¿Pot el croissant convertir-se en un entrepà? Sens dubte. Candela en Rama, per exemple, factura un croissant farcit de ‘steak tartar’ de vaca a la brasa que demana a crits ser viralitzat. La combinació de la carn amb la pasta fullada del croissant ve amb avís parental. Al Cafè del Centre també utilitzen el croissant en format entrepà per presentar la seva ensaladilla russa. ¿És una tapa? ¿Una peça de brioixeria? ¿Un bocata? Xxt, calla i menja.

Candela en Rama. Parlament, 41. Candelaenramarestaurante.com

Cafè del Centre. Girona, 69. Cafedelcentre.com


5. Bocates d’especialitat

Pollastre, formatge & kimchi

Diuen que segones parts mai van ser bones, però no és el cas d’El Padrino o Brew Coffee. La meva cafeteria d’especialitat favorita compta des de fa uns mesos amb un germà petit a la Dreta de l’Eixample que ofereix la mateixa excel·lència cafetera i menjar totalment renovat. Els croissants planxats de gall dindi i formatge són per llepar-se’n les pestanyes, però és en l’apartat d’entrepans a l’ús on Junzhi Liu i el seu equip han abocat la seva creativitat. Em fa tornar boig el de pollastre a baixa temperatura amb kimchi: es treballen l’au fins que queda tendra i sedosa; juguen amb un kimchi artesanal prenyat de sabor; li fan un bany greixós amb un llençol de formatge suau; coronen l’obra amb un pa de pagès que aguanta amb enteresa el ruixat; deixen que la planxa faci la resta... I, mentrestant, t’amenitzen l’espera amb el millor ‘flat white’ de Barcelona. No et trauran d’allà ni amb palanganes d’aigua calenta. 

Brew Coffee 2. Ausiàs Marc, 4.  


6. Trufat i enfonsat 

Bikini Abellán

Si no és el meu biquini favorit, li falten mil·límetres per ser-ho. És impossible anar al Bar Alegria i desatendre els cants de sirena del seu plat més desitjat, amb permís de la truita trufada. Em refereixo al biquini de la casa, batejat com «el biquini de la meva infància» pel propietari, Tomás Abellán. El seu pare, el xef i empresari Carles Abellán, es va inventar aquesta variant i avui podeu trobar-la fotocopiada en infinitat de gastrobars. Quatre triangles de pa de motllo tramezzino torradet, pernil ibèric, mozzarella de qualitat i un suau toc de tòfona que acompanya, mai absorbeix. Si parpelleges quan arribi a la taula, et quedaràs sense la teva porció.

Bar Alegria. Comte Borrell, 133. Baralegriarestaurante.com


7. El club del sandvitx 

Mandonguilles en remull

Podria centrar el focus en el seu magnífic sandvitx de pastrami amb maionesa de cogombrets (deliciosa), però a Sandwich Club Barcelona el catàleg amaga altres gemmes a descobrir. El brioix amb ‘steak tartar’ és un dels hits. No obstant, el pacificador de la meva golafreria és el Meatballs, un entrepà en brioix allargat que se’t fa més curt que un capítol de Rick & Morty. A l’interior hi descansen unes mandonguilles generoses, esponjoses i rosades. Les recobreix una gruixuda capa de mozzarella i una salsa de tomàquet casolana en la qual podries banyar-te, com Cleòpatra feia amb la llet de burra. Toc d’alfàbrega per injectar un punt de frescor i tot a punt per a aquest concurs de gemecs que guanyaràs folgadament.

Sandwich Club Barcelona. Bailèn, 108. Sandwich.club


8. Focaccias titàniques 

Panini calabrese

Va començar amb un petit local a la Barceloneta i ja disposa d’un altre espai a les altures de Gràcia. El secret del seu èxit no és cap secret. Compà et farà somriure amb els millors entrepans italians de la ciutat. Té ànima de xarcuteria calabresa, disposa dels millors embotits del sud d’Itàlia, maneja un pa de focaccia casolà amb pocs rivals a Barcelona i impregna amb tot el seu amor les seves diferents creacions, que podràs coronar amb els ingredients que desitgis si t’has llevat en mode creatiu. Mastegar els seus entrepans és un exercici gairebé pornogràfic. Són transatlàntics summament agradables, amb generoses quantitats d’embotit, formatges, salses i ingredients italians. Introdueixo mitja cara en una obra d’art que porta mortadel·la, burrata i pesto de pistatxo, i m’han de treure de l’estat de trànsit a plantofades.

Compà. Sant Carles, 19 / Escorial, 47. Instagram.com/compa_barcelona/


9. Festa grossa 

Costellot per a un

Si vols anar-te’n al llit calentó, reserva taula a Ruar Street Food, oblida’t de les seves hamburgueses, demana el Fat Cow i no miris enrere. Godzilla s’ho pensaria tres vegades abans de clavar-hi queixalada. L’artefacte amaga a l’interior 450 grams de costella de vedella cuinada a baixa temperatura, amb paciència, perquè es desfaci a les teves galtes. Hi afegeixen un dau de formatge Monterey Jack, adobats, ruca i salsa casolana. Les llesques de pa rústic fan el que poden per sostenir-ho tot. Monstruós.

Ruar Street Food. Paral·lel, 172. Ruar.es/  


10. Pagar l’ànec 

‘Hot duck’

Si el fragor de la plaça Espanya et supera, una opció de fugida és el Simultáneo, a l’hotel Catalonia Barcelona Plaza. Hi pots fer un ‘brunch’, fer el vermut, dinar o sopar. En les moltes opcions de cuina, la carta de tapes i platillos amaga un ‘hot dog’ d’ànec Pequín molt curiós. Ve en brioix allargat i combina porcions d’ànec amb una pluja de tires vegetals per refrescar la gola. Salsa en el seu punt. Llaminer. Es menja en tres queixalades.

Simultáneo. Plaça Espanya, 6-8. Simultaneoplaza.com


11. ‘Bonus track’ 

Triquini de caviar

Notícies relacionades

¿Pagaries 170 euros per un entrepà? Al restaurant Amar de Rafa Zafra et desafien amb un luxós triquini de caviar, llamàntol i salmó fumat. Vaig tenir la fortuna de tastar-lo gràcies a un programa de televisió i és un somni de sandvitx. No obstant, ¿pagaria aquesta pasta per 30 segons de plaer? Només si Springsteen i Obama m’ho demanessin.

Amar. Gran Via, 668. Hotelpalacebarcelona.com