On Catalunya
Agafa pa i suca
Menjar sol, per Òscar Broc
Cada vegada més persones mengen soles perquè ho han elegit, afirma el periodista gastro Rafael Tonon. Demanar taula per a un pot servir-nos per conèixer els nostres propis gustos sense necessitat d’agradar a ningú

Faig una enquesta ràpida entre els meus pròxims i detecto una quantitat alarmant d’animals socials que asseguren tenir pànic a menjar en solitari. Alguns, fins i tot, confessen que prefereixen esllanguir-se davant del televisor amb una pizza hawaiana a la falda abans per passar pel mal trago d’anar sols al seu italià favorit. Ho viuen com una derrota.
Fa molts anys, jo n’era un. M’aterria la idea d’entrar en un restaurant i demanar taula per a un. Hi havia alguna cosa de vergonya, de por al què diran, de «mira aquest friqui», jo què sé... La figura del comensal solitari em produïa una estranya melancolia que, amb el pas del temps, he après a transformar en plaer.
Quan superes l’estúpida barrera de la pressió social, descobreixes que menjar sol és una benedicció: no hi ha converses absurdes amb què omplir el buit, no hi ha experts en vi, no hauràs d’escoltar les mateixes anècdotes d’aquell viatge a Tailàndia ni treure la maleïda calculadora per saber el que toca pagar a cadascú.
Metadona de sociables
Notícies relacionadesEl periodista gastronòmic Rafael Tonon, explica a ‘Las revoluciones de la comida’ que cada vegada més persones mengen soles perquè ho han elegit. Mirar de veure-ho com una experiència positiva i alegre, assegura, pot servir-nos per conèixer els nostres propis gustos sense necessitat d’agradar a ningú.
Jo vaig començar per la barra. Metadona per a comensals sociables. T’ajuda a desenganxar-te de la companyia, fa que la transició a la soledat sigui el més suau possible. A la llarga, t’armaràs de valor per demanar taula per a un i podràs disfrutar d’un àpat amb tu mateix, sense interferències, sense por de l’estigma. Ben mirat, amb l’smartphone a sobre, ¿qui dimonis està sol avui dia?
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Transport públic Així queden els preus dels títols de transport públic a Barcelona fins que acabi el 2025
- Lliga F Escac i mat de les futbolistes al Llevant Badalona: «És el circ més gran que he viscut com a professional»
- Tempesta judicial i política Cerdán no entrega l’acta de diputat i augmenta el nerviosisme del PSOE
- La xacra de la corrupció El soterrament de les vies a Sant Feliu de Llobregat, la presumpta manipulació de Koldo, Ábalos i Cerdán a Catalunya
- Tempesta judicial i política L’UCO apuntala el relat d’Aldama de les comissions per obres públiques
- Adéu als insectes: aquesta és la planta que has de posar a casa teva
- Un informe recent Koldo, Ábalos i Cerdán: així reconstrueix l’UCO 12 anys d’una relació que va derivar en presumpta trama de corrupció
- L’agricultura del futur El delta de l’Ebre assaja cultius alternatius a l’arròs a causa de l’augment de la salinitat del terreny davant el mar
- ESTATS UNITS El calvari de Manuel, deportat per Trump: «Vaig demanar que m’afluixessin els grillons». Els va tibar més i va dir: «a manar, al teu país»
- Consell Nacional Junts es compromet a «aprofitar» la «debilitat» de Sánchez després de la caiguda de Cerdán i obre la porta a retirar el seu suport al PSOE