On Catalunya

Agafa pa i suca

El plàstic el pagues tu, per Òscar Broc

És la resposta de l’imperi del ‘fast food’ a la llei per gravar els envasos no reutilitzables: afegir cèntim a cèntim a la factura. ¿Per què ha de pagar el client quan és decisió de l’empresa fer-los servir?

El plàstic el pagues tu, per Òscar Broc
1
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Un company de feina m’envia indignat el compte d’una famosa cadena d’hamburgueseries. En la factura, un detecta diversos càrrecs d' un cèntim d’euro amb una misteriosa nota explicativa al costat: Plàstic / Llei 07/22. És molt senzill, si demanes una cosa que porti plàstic no reutilitzable , et tocarà pagar. ¿Vols una Fanta per refrescar-te la gola? ¿Et ve de gust quètxup per donar vida a l’hamburguesa? Doncs hauràs d’abonar el cèntim t’agradi o no. 

És la resposta de l’imperi del ‘fast food’ a la llei impulsada pel Govern per gravar els envasos de plàstic no reutilitzables. Si multipliquem aquest cèntim addicional per centenars de milers d’addictes al menjar porqueria, la quantitat resultant és d’allò més respectable. De tota manera, ¿a ningú li sagnen els ulls al veure que aquest càrrec va a compte del consumidor, per molt que la llei ho permeti? ¿Per què ha de pagar el client l’ús de plàstic no reutilitzable quan és decisió de l’empresa fer-lo servir? 

Extra de quètxup

Notícies relacionades

A ningú li passarà pel cap reclamar dos o tres cèntims de més en el compte. El problema no és la quantitat, el problema és que una cadena internacional que vomita tones de plàstic i aconsegueix beneficis obscens obligui el client a rascar-se la butxaca per no desquadrar marges. ¿Tan difícil i costós és trobar i aplicar solucions per rebutjar d’una vegada per sempre el plàstic en qüestió? 

I ja posats, si tan important és la nostra salut com el medi ambient, dic jo que també s’haurien de gravar les ‘burgers’ i patates fregides d’ínfima qualitat que introduïm en el nostre cos, autèntiques bombes contaminants per a la salut de l’espècie humana. Un cèntim més a prop de la diabetis.