On Catalunya
Any nou, dieta nova
Deu restaurants de Barcelona on menjar ‘healthy’ sense descuidar el paladar
Reconeix-ho: encara tens alè de torró i llagostins. ¿Necessites un bon antídot contra el colesterol nadalenc? Descobreix 10 santuaris ‘healthy’ delikatessen

Encara fas olor de torró de Xixona i canelons. Estàs retardant la visita a l’endocrí, perquè saps que la bronca serà històrica. Només et queda el sentit comú com a únic aliat, aquesta veueta que et diu: «S’han acabat els guisats hipercalòrics, el gener és el mes de la verdura bullida». I li faràs cas, tot i que cuinar a la llar no sigui una opció. En aquests restaurants s’encarregaran de portar el teu organisme pel bon camí, l’únic que has de fer és mentalitzar-te que un plat de verdures pot ser tan excitant com una olla de frincandó i ells s’encarregaran de la resta. Fruita de postres i sacarina amb unes gotetes de cafè per rematar.
1. Amor de proximitat
Salut al teu paladar
Gràcies a la seva ambició per convertir el menjar sa en menjar seriós, el restaurant Green Spot de Diagonal s’ha convertit en un santuari per als que volen cuidar el seu organisme i no descuidar el seu paladar. En aquest ampli espai demostren que un menjar healthy no ha de ser estrictament vegetarià. Per això, entre els cops de pala d’hortalisses i verdures, en aquest Greeenspot trobes també proteïna animal, però de proximitat i fiabilitat garantides. Per cert, acaben d’incloure novetats a la seva carta, com els nyoquis de carbassa amb cols de Brussel·les, l’hummus de pastanaga rostida o els macarrons amb ragoût de bolets. No falten sopes i amanides en una de les cartes ‘healthy’ més agraïdes (i cares) de Barcelona. / Diagonal, 593. encompaniadelobos.com
2. Copetes sanes
‘Tinto de vegano’
Ocupa un racó minúscul a Francesc Macià, però en els seus escassíssims metres quadrats concentra una càrrega immensa de salut. Tot comestible i bevible, és clar, però hauràs d’emportar-te’l a casa o endrapar-lo al Turó Park, que tampoc és mala idea. L’especialitat de Bebo són els sucs cold-pressed (té diferents modalitats per a diferents necessitats) i els gotets saludables (el de gingebre amb pinya és una bomba). Però també broden les amanides: espectaculars, generoses i variades. La meva favorita és la de llenties amb arròs i dàtils, seguida molt de prop per l’amanida d’hummus i fulles verdes. Per cert, si vas molt de debò, pregunta pels seus plans detox i comença ja amb el patiment postnadalenc. / Francesc Macià, 5. bebocoldpress.com
3. Sempre al verd
We are the bol
Segurament el meu restaurant ‘healthy’ favorit: Bohl. Al·lèrgic a la proteïna animal, aquest paradís vegetarià rep gustós incomptables carnívors, servidor el primer..., gent que desitja menjar verd sense tenir un gener negre. Et posen un ‘brunch’ saludable a base de bols d’açai, bols de ‘porridge’ i unes torrades d’alvocat que fa pena menjar-se-les de tan cuquis. Als plats forts, obligatori recórrer al Susnhine Curry amb verdures i tofu, els espaguetis integrals d’espelta amb ‘zoodles’ de carbassó o l’amanida Green Goddess (una sobredosi de verd que et deixa com nou). ¿Rampell irrefrenable? També hi ha pastisseria sense sucre, tranquil, que no s’enfadarà el teu cunyat el nutricionista. / Trafalgar, 47. bohl.co
4. ‘Burger king’
Jardí botànic
El nom del local bé podria ser el títol d’un llibre de Mario Vargas Llosa, però a diferència de les obres del peruà, en aquest restaurant no t’avorriràs. Primer perquè sembla un jardí; tot el local està arrebossat de plantes, és un xut de clorofil·la que et predisposa a tastar la seva carta, un catàleg de plats i tapes que podrien pertànyer a un restaurant omnívor, però juguen hàbilment la carta verda. Carai, ¡fins i tot la milanesa és vegana! A La Suegra del Jardinero no hi ha carn, i a ningú li importa, perquè disposa d’una de les millors llistes de burgers i entrepans vegans i vegetarians de la ciutat. Per a un gran plaer sense remordiments. / Provença, 125. bar-botanico-la-suegra-del-jardinero.negocio.site
5. Fast good
Honestedat total
El ‘fast food’ no ha de ser ‘fat food’. La prova que cada vegada hi ha més gent que vol menjar ràpid i saludable la trobem en el rotund èxit dels restaurants Honest Greens. Sí, podem considerar-ho una cadena (quatre sucursals ja a Barcelona i segur que n’hi haurà més), però el rendiment que ofereixen els seus plats supera el de molts restaurants suposadament sans. El gruix de la seva carta se sosté en productes ‘plant-based’ i història de proximitat. I mana el vegetal, és clar. Tenen en compte els vegetarians, els fidels a la dieta keto, els intolerants al gluten, i fins i tot els carnívors (hi ha peix, au i vedella). I podràs completar els teus propis plats triant la proteïna i acompanyaments, inflar-te a amanides, ficar el morro en un bol de fruites o descobrir el costat bo de dolents com la coliflor. Encert segur. / Rambla de Catalunya, 3. Pla de Palau, 11. Tuset, 4. Diagonal, 208. honestgreens.com
6. Menú del dia
Galons vegetals
En aquesta exitosa catedral vegetariana pesen els galons. Teresa Carles porta manejant verdures, cereals, llegums, hortalisses i substituts de la carn des del 1979. A la carta hi ha antídots de tot tipus contra el colesterol, plats que no lliguen amb l’alimentació canina que t’has marcat aquest Nadal. No obstant, la meva opció favorita és el seu menú del dia. Segurament el menú vegetarià amb la millor relació qualitat-preu que conec. A més, pots fer-te’l a mida i demanar un plat o dos, o prescindir de les postres. Amanida grega, crema de verdures, ‘noodles’ de blat, risotto de carxofa... Cada setmana, ofereix un menú del dia diferent. En un Raval descontrolat i envaït per burgers, empanades i porcions greixoses de pizza, Teresa Carles és com un flotador miraculós en un oceà de greix embravit. / Jovellanos, 2. teresacarles.com/tc
7. Verdures ‘deluxe’
Healthy sofisticated
Al restaurant Virens, situat als baixos de l’hotel Almanac, tenen molt clar de què va això: sa no és antònim de sofisticat. El xef Rodrigo de la Calle ha estructurat una carta d’altes prestacions en la qual predominen les verdures i hortalisses. Hi ha arrossos i proteïna animal, sí, però semblen els secundaris en una pel·lícula dedicada completament al producte ecològic i de proximitat. Nap adobat, tàrtar de remolatxa, crema de coliflor, pebrots vermells amb rovell d’ou, ‘tatin’ de porros... Això és cuina ‘healthy’ d’alt nivell. A més, hi ha diferents menús degustació per a diferents sensibilitats, i fins i tot compten amb formatges vegans, per si vols fer-te l’activista fins i tot a les postres. / Gran Via, 619. virensbarcelona.com
8. Fumat saludable
Vegetals i brasa
Fusta, fum, verdures i vegetals. La fórmula del seu germà Fat Barbies, però en format barbacoa ‘healthy’, és a dir, sense rastre de carns. Et juren que treballen amb proveïdors de prestigi i ingredients locals, orgànics i ecològics; des dels vegetals, fins a la fusta d’olivera que fan servir per donar-los sabor. Les pastanagues i la coliflor són algunes de les icones d’aquesta escuderia fumejant. La cuina vegana i vegetariana adquireix una altra dimensió i es mostra juganera a Fat Veggies: allà hi ha l’hummus de fava blanca, les kombutxes casolanes o el bolet maitake brasejat. Per cert, sortiràs fent olor de barbacoa, ni a Dior fan perfums tan sofisticats. / París, 168. fatveggies.com
9. Contra el fregit
Vapor vostès
¿Se t’han entelat les ulleres de mala manera? No ets en una sauna finlandesa, ets a Vabowl. Allò de les ulleres ho dic perquè en aquest espai no hi ha lloc per a fregits i altres obstructors d’artèries, a Vabowl els plats se sotmeten a la màgia del vapor. Tenen carn, peix i marisc, per descomptat, però el més recomanable, després de menjar-te 12 quilos de torró i dues carretes de llagostins, seria atacar la secció de minibols vegetals: gyozes de verdura, sopa, tofu macerat, rotllets vegetals, mandonguilles veggies, bolets, les opcions són variades i els preus ajustats, de fet, per menys de 13 euros t’agencies un menú del dia vaporitzat molt satisfactori. / Diputació, 139. vabowl.com
10. Carrosseria fiable
Notícies relacionadesMenús ajustats
A Amaltea els preus són tan sans com el seu menjar vegetarià. El menú del dia és sens dubte l’objectiu prioritari en plena costa de gener. Cremes fredes i calentes, arròs integral amb algues i verdures al vapor, curri, puré, burritos vegans, la llista d’oferiments és interminable i el preu molt raonable. Tenen menú fins i tot els caps de setmana, tot i que per un preu una mica més alt: és diumenge i endrapo un puré de bròcoli, uns escalopines de seitan amb puré i alvocat, postres, pa i beguda. Només 17,30 euros. Migdiada lleugera. / Diputació, 164. restauranteamaltea.com
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fiscalitat ¿Quines despeses del cotxe em puc desgravar en la declaració de la renda?
- INvestigació A la presó el matrimoni que tenia tancats els seus tres fills a Oviedo
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- La invasió russa L’Exèrcit ensinistra en tàctiques de combat l’elit de la defensa ucraïnesa a Girona
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Els 10 vestits més bonics (i memorables) de la història de la Met Gala
- Energia Les energies renovables en el punt de mira després de l’apagada: Pot ser que el món no estigui preparat per només dependre d’elles»
- Administració deslleial La jutge del cas Cellex investiga almenys 16 operacions dels marmessors de Pere Mir
- Macroperació contra la delinqüència organitzada Cau una xarxa criminal amb empresaris i tres policies corruptes a Tenerife
- MONTORO Rato al·lega al Suprem que els correus de Montoro acrediten que la investigació del seu patrimoni «tenia un fonament polític»