On Catalunya

FIGURES QUE NO MOSSEGUEN

El zoo de les mones

Animals de totes les espècies copen les creacions de Pasqua

Pingüí de Chocolat Factory.

Pingüí de Chocolat Factory. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO / BARCELONA

La xocolata va més enllà de les temporades llevat de quan arriba la Pasqua. Llavors deixa de ser la típica rajola i muda en ou, icona d'aquestes festes i, d'un temps ençà, també en formes humanes i, sobretot, animals. Algunes són peces de col·leccionista. Sembla una evolució lògica: del tradicional ou de Pasqua al pollet, la gallina i, a partir d'aquí, de mica en mica, a tota la granja. Algunes pastisseries s'acaben convertint, en aquestes dates, en autèntics zoos comestibles.

¿Per què aquesta febre pels animals? «Tot va començar amb l'ou; es va passar a les casetes; més tard, als animals, després a les figures abstractes. Ara han tornat els animals perquè les tècniques actuals permeten acolorir les peces, cosa que els dóna molt de realisme», resumeix Raúl Bernal, millor mestre xocolater d'Espanya el 2011 i xef pastisser de la fàbrica Chocovic (creen peces per a pastisseries de tot Espanya).

Christian Escribà, el pastisser més animal de la ciutat, s'ha inspirat en El planeta dels simis per a una de les seves creacions. Escribà, que en temporades passades ha parit centpeus, crancs i cobres, ara té en catàleg lleons, tigres, tortugues, girafes, óssos panda, elefants i hipopòtams (atenció, aquests dos últims, envernissats amb pintura de vellut de xocolata)... I com a gran, enorme reclam a l'aparador de la Gran Via de les Corts Catalanes, 546 (ha obert un modern local a l'Illa Diagonal), aquest any exhibeix un goril·la que fa 1,8 metres i pesa 150 quilos (descansa en els braços però si estigués dret arribaria als 2,7 metres d'altura). «Els nens se'l queden mirant cagats de por perquè té una cara de mala hòstia...», diun rient aquest especialista en bestioles gegants, com un osset per a Tous (de sis metres d'altura i fet amb 40.000 bombons de tòfona negra) i la mascota de merenga d'El Bulli (1,8 metres de longitud i 1,5 d'altura). El goril·la era un dels animals que havia exhibit l'agost passat a la fira Fantasia, a Singapur. «Hi vam portar un elefant i una girafa, però la gent va flipar amb el goril·la», recorda el pastisser. ha convertit la seva gallina en un emblema per aquestes dates. En vista de l'èxit, any rere any va anar afegint-hi vaques (amb herba verda que en realitat és xocolata blanca), ovelles, girafes, cucs, gossos i un dinosaure que surt de l'ou... Tots ells a partir d'ous de xocolata que s'acoblen de diferents maneres per aconseguir les formes buscades. «Cada any fem créixer el nostre zoo. No tenim més remei que ampliar-lo perquè a les criatures els encanten els animals, molt més que les casetes de xocolata», explica la cuinera.

Mey Hofmann

Notícies relacionades

Un altre crac, Oriol Balaguer, ha fet elefants, vaques, ratolinets... I en el catàleg de Chocolat Factory, amb més de 40 mones, no hi falten pingüins, a més de porcs, ovelles, granotes, conills i gallines que ha muntat Jordi Farrés.

Aquest any les mones són animals, però no mosseguen; han de ser llepats, mossegats, menjats, disfrutats.