On Catalunya
FIGURES QUE NO MOSSEGUEN
El zoo de les mones
Animals de totes les espècies copen les creacions de Pasqua

Pingüí de Chocolat Factory. /
La xocolata va més enllà de les temporades llevat de quan arriba la Pasqua. Llavors deixa de ser la típica rajola i muda en ou, icona d'aquestes festes i, d'un temps ençà, també en formes humanes i, sobretot, animals. Algunes són peces de col·leccionista. Sembla una evolució lògica: del tradicional ou de Pasqua al pollet, la gallina i, a partir d'aquí, de mica en mica, a tota la granja. Algunes pastisseries s'acaben convertint, en aquestes dates, en autèntics zoos comestibles.
¿Per què aquesta febre pels animals? «Tot va començar amb l'ou; es va passar a les casetes; més tard, als animals, després a les figures abstractes. Ara han tornat els animals perquè les tècniques actuals permeten acolorir les peces, cosa que els dóna molt de realisme», resumeix Raúl Bernal, millor mestre xocolater d'Espanya el 2011 i xef pastisser de la fàbrica Chocovic (creen peces per a pastisseries de tot Espanya).
Christian Escribà, el pastisser més animal de la ciutat, s'ha inspirat en El planeta dels simis per a una de les seves creacions. Escribà, que en temporades passades ha parit centpeus, crancs i cobres, ara té en catàleg lleons, tigres, tortugues, girafes, óssos panda, elefants i hipopòtams (atenció, aquests dos últims, envernissats amb pintura de vellut de xocolata)... I com a gran, enorme reclam a l'aparador de la Gran Via de les Corts Catalanes, 546 (ha obert un modern local a l'Illa Diagonal), aquest any exhibeix un goril·la que fa 1,8 metres i pesa 150 quilos (descansa en els braços però si estigués dret arribaria als 2,7 metres d'altura). «Els nens se'l queden mirant cagats de por perquè té una cara de mala hòstia...», diun rient aquest especialista en bestioles gegants, com un osset per a Tous (de sis metres d'altura i fet amb 40.000 bombons de tòfona negra) i la mascota de merenga d'El Bulli (1,8 metres de longitud i 1,5 d'altura). El goril·la era un dels animals que havia exhibit l'agost passat a la fira Fantasia, a Singapur. «Hi vam portar un elefant i una girafa, però la gent va flipar amb el goril·la», recorda el pastisser. ha convertit la seva gallina en un emblema per aquestes dates. En vista de l'èxit, any rere any va anar afegint-hi vaques (amb herba verda que en realitat és xocolata blanca), ovelles, girafes, cucs, gossos i un dinosaure que surt de l'ou... Tots ells a partir d'ous de xocolata que s'acoblen de diferents maneres per aconseguir les formes buscades. «Cada any fem créixer el nostre zoo. No tenim més remei que ampliar-lo perquè a les criatures els encanten els animals, molt més que les casetes de xocolata», explica la cuinera.
Mey Hofmann
Un altre crac, Oriol Balaguer, ha fet elefants, vaques, ratolinets... I en el catàleg de Chocolat Factory, amb més de 40 mones, no hi falten pingüins, a més de porcs, ovelles, granotes, conills i gallines que ha muntat Jordi Farrés.
Aquest any les mones són animals, però no mosseguen; han de ser llepats, mossegats, menjats, disfrutats.
- Entre el dolor i la nostàlgia
- Portal de transparència Artur Mas, l’expresident que més gasta
- Mor una treballadora del servei de neteja municipal de Barcelona en plena onada de calor
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Temps Com controlar la temperatura de casa? Com dormir? Sis consells davant les onades de calor
- Alfonso Muñoz, funcionari de la Seguretat Social: "Podràs continuar treballant i cobrant la teva jubilació"
- Mor una treballadora del servei de neteja municipal de Barcelona en plena onada de calor
- Esports Aitana Bonmatí rep l’alta hospitalària per la meningitis vírica que pateix, però encara no viatja a l’Eurocopa
- Temps Com controlar la temperatura de casa? Com dormir? Sis consells davant les onades de calor
- Temperatures rècord Catalunya afronta un segon dia amb onada de calor amb un avís de perill