On Catalunya
AMB MOLT DE GUST. QUADERN DE GASTRONOMIA I VINS
La imprescindible patata
Val la pena donar a les patates el protagonisme que es mereixen. No són un ingredient per cuinar de qualsevol manera. Tenen senyes d'identitat, i les de Prades, segell IGP.
La patata nova de la varietatjaerlaés ideal per bullir. /
Els peruans tenen catalogats més de 4.000 tipus de patates, a les quals donen els tractaments més diversos. El problema és que, tal com es llegeix en les cròniques de l'inca Garcilaso, els espanyols es van emportar de les terres conquistades les menys valuoses. Perquè travessessin del jardí ornamental a l'olla es van necessitar segles de fam. Van ser els gallecs, acostumats a menjar castanyes, els primers a introduir-les en la seva dieta. Encara ara, alguns avis de la patatera comarca de Bergantiños les anomenen patates de castiñero.
La maledicció de l'inca ha desprestigiat aquest tubercle fins al menyspreu de costar un cèntim el quilo. Com que el que és popular i barat té poca tirada, ens hem acostumat a donar per bones patates fregides horribles, culminació de guarnicions odioses. Només la nostàlgia castellana de les patates a la importància, el redescobriment de les braves i la tasca d'algunes persones com Geroni Magrans, des de la seva parada al mercat d'Abaceria Central, permeten endinsar-nos en un món subterrani d'una riquesa lligada al clima i al sòl.
Notícies relacionadesJa que els gallecs van ser els primers, és bo recordar que encara planten al poble de Serois patates segons mètodes tradicionals. A 1.000 metres d'altura, sense adobs industrials, els seus cachelos mereixen respecte gastronòmic. Pràcticament queden en l'oblit aquelles Red Pontiac que es cultivaven donant vida al camp amb les algues que aportaven els temporals. Ara està prohibit recollir-les.
Amb patates d'aquesta estirp -o les excel·lents que proporcionen els pagesos d'Odèn, a l'Alt Solsonès, de la Vall d'en Bas o les d'altura de Prades, amb una IGP (indicació geogràfica protegida)- es pot travessar la línia entre la misèria gustativa i l'alta qualitat. A partir d'aquest criteri, algunes de les bombes de la Barceloneta són dinamita fina i les braves poden resultar un mos que ja té història. Una glòria que arriba al xef Sergi Arola, inventor d'unes braves que contenen al seu interior la justa proporció de salsa. Es poden menjar amb els dits, sense perill d'haver d'anar a la tintoreria. L'únic problema és que molts dels seus imitadors s'han oblidat de la importància del producte base.
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Previsió meteorològica El Nadal arribarà amb pluges, nevades i molt fred a Catalunya: aquestes són les previsions per a les pròximes setmanes
- La duresa d’una malaltia El pitjor moment en la vida de Jordi Cruyff
- L’Hospitalet Illa i Quirós firmen el soterrament de la Granvia
- Per indemnitzacions Les velles patates Corominas de Badalona deixen un deute de 200.000 euros al final de la seva liquidació
- Lloc recomanat El petit poble de Tarragona que 'National Geographic' considera "una obra d'art"
- Has treballat menys de 25 anys? Així és com pots aconseguir les cotitzacions gratuïtes de la Seguretat Social
- Envelliment i salut mental: acceptar-se, empoderar-se, créixer
- Tecnologia i psicologia Un de cada vuit adolescents recorre a la IA en moments de malestar emocional
- El Barça fregeix l’Olympiacos amb defensa i 13 triples
