On Catalunya
RUTA
Rere els passos del bandoler Serrallonga
Una ruta de 55 quilòmetres permet resseguir els camins de les Guilleries per on actuava el famós personatge

Explica la història que Joan de Serrallonga, en realitat Joan Sala Ferrer (1594-1634), va ser un dels bandolers més coneguts dels segles XVI i XVII. El 1627, Serrallonga va passar a ser considerat el cap del bandolerisme català, amb una banda de més de cent homes. Podien actuar amb tota impunitat, amagats entre les Guilleries, el Montseny i Collsacabra, gràcies al coneixement del territori, la poca col·laboració de la gent amb les forces reials i la complicitat d’alguns senyors. Les víctimes eren sobretot els carruatges que passaven pels camins boscosos.
Si volem reviure alguns dels camins per on el cèlebre bandoler català va actuar, podem endinsar-nos en la Ruta de Serrallonga GR 170, recollida per Turisme de la Selva. És un itinerari qualificat de molt difícil. Són 55,8 quilòmetres que passen per diferents municipis de la Selva, com Osor, Santa Coloma de Farners, Anglès i Sant Hilari Sacalm, i també Sau, a Osona.

El pantano de Sau, que en los peores momentos estuvo por debajo del 1%, supera el 63% de su tope /
La ruta ens porta a llocs tan diversos com encreuaments de camins on cometia els atracaments (coll de Roscall), colls on l’esperaven batalles i sometents (coll de Nafré i coll de Querós), la casa on va viure (can Serrallonga), masies i coves on s’amagava i també el lloc on el van capturar (ca l’Augustí). L’itinerari principal uneix Santa Coloma de Farners amb Sau (Osona). Té també dues variants que enllacen les poblacions d’Anglès i Sant Hilari Sacalm amb aquesta ruta. També poden fer-se itineraris més curts, sortint d’un punt i tornant al mateix.
Notícies relacionadesAl llarg de la ruta, que és lineal, haurem de superar un desnivell acumulat de 2.546 metres, i és per això que és considerada difícil. L’itinerari passa per zones forestals on trobarem diferents creus que ens poden despistar si no seguim atentament la senyalització. Trobarem també importants boscos d’alzines, alzines sureres, castanyers, faigs... La major part de l’itinerari té lloc a la comarca de la Selva, excepte el final de la ruta, on s’arriba fins a l’embassament de Sau, que es troba a la comarca d’Osona.
D’altra bandam si el que preferim és recórrer els passos de Serrallonga amb cotxe, podem anar fins al petit poble d’Osor passant per la sinuosa carretera que enllaça Anglès amb Sant Hilari Sacalm. Després, podem pujar fins al Santuari del Coll, i a continuació, agafar la pista forestal que porta fins al cim de Sant Benet, enclavament des d’on podem gaudir d’una vista espectacular de les Guilleries i del Collsacabra".
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- Polèmica en l’enterrament del Pontífex Un cardenal acusat d’encobrir delictes de pederàstia participarà en el ritu del tancament del taüt del Papa
- Final copa del rei Plantada històrica del Madrid a la Copa: ni entrena ni assisteix a les rodes de premsa
- Un mosso rescata els dos ocupants d'un cotxe després de xocar contra un mur i caure a una piscina
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Entrevista Jordi Bertomeu, investigador del Vaticà: «Som davant el conclave més universal i també més incert»
- Nova zona verda Els veïns atapeeixen les noves Glòries en la seva inauguració malgrat la pluja: «Vaig pensar que no ho veuria acabat»
- Previsió meteorològica Catalunya torna a activar els avisos per pluges intenses per a aquest cap de setmana
- Adeu al pontífex argentí Assange assisteix amb la seva família al funeral del Papa: Francesc li va oferir «asil» al Vaticà, segons la seva dona
- Cerimònia al Vaticà Els líders mundials es donen la pau al funeral del papa Francesc enmig de conflictes internacionals