On Catalunya
Imprescindibles
Quatre clàssics de visita obligada en l’aperitiu
Són cellers de tota la vida que esquiven la modernitat a còpia d’autenticitat i actitud. Aquests locals cal cuidar-los, són patrimoni de la ciutat

La Vermuteria del Tano. /
Pocs plaers poden equiparar-se a entrar en una vermuteria clàssica, amb aquesta olor característica de conserves, vinagre i vi, amb els seus plafons de fusta esgarrapats pel temps i les seves taules de marbre. Aquests locals i cellers esquiven la modernitat a cop d’autenticitat i actitud: són patrimoni de Barcelona.
La Vermuteria del Tano (Joan Blanques, 17), ubicada a les entranyes de Gràcia, té atractiu fins i tot a les ranures de les rajoles. És una institució del barri i l’espurna gitana rumbera corre per les venes del local. A can Tano no hi falta mai res. Anxoves, escopinyes, banderilles, toreres, carxofes, tot és bo i recorda altres temps. El seu vermut casolà mereix ser acompanyat per la tapeta de pop: un dels artefactes que més m’agraden d’una casa ja immortal.
I llarga vida al Bar Celler Quimet (Vic, 23), un altre clàssic de Gràcia que guanya el partit per golejada, apel·lant sempre a la tradició. És la cinquena essència de la vermuteria catalana: barrils de fusta vella, memorabilia històrica i molt caliu. El meu combo favorit no té secret, vermutet de la casa, el variat de vermut i ensaladilla russa, una de les més reivindicables de Barcelona. Si la gana estreny, no dubtis a saltar sobre les seves tapes de cuina catalana: omplen la panxa i també l’ànima.

Interior del Bar Quimet, templo vermutero de Serrat /
A la Barceloneta, apostaria pel Bar Celler Electricitat (Sant Carles, 15), una institució de l’aperitiu que no necessita evolucions rares, ni modernors innecessàries. Les antigues neveres de fusta ho diuen tot, aquí es practica el vermut de sempre. Amb permís de la Cova Fumada, la bomba d’aquest local és una de les meves preferides. Una altra de les seves icones és la celebèrrima amanida de cranc, una tapa que els acòlits de l’Electricitat veneren com Déu pagà.

La Bodega Electricitat, uno de los grandes clásicos del barrio de la Barceloneta. /

Entrada de la Bodega d'en Rafel, en la calle de Manso. /
Cuina casolana
A Sant Antoni, hi mana des de sempre La Bodega d’en Rafel (Manso, 52). Vet aquí un d’aquests bars que saneja i reforça el teixit social del barri, un barri, per cert, més necessitat que mai de negocis tradicionals. Aquí, la cuina casolana més popular i el vermut són paraula de Déu. Normal que la massa d’acòlits sigui tan nombrosa i agraïda. El Celler d’en Rafel continua tenint l’encant de sempre, i continua oferint exactament la mateixa ensaladilla russa, cap i pota, anxoves i tot el que el disfrutòmetre permeti abans d’explotar.
- Transport públic Així queden els preus dels títols de transport públic a Barcelona fins que acabi el 2025
- Lliga F Escac i mat de les futbolistes al Llevant Badalona: «És el circ més gran que he viscut com a professional»
- Tempesta judicial i política Cerdán no entrega l’acta de diputat i augmenta el nerviosisme del PSOE
- Tempesta judicial i política L’UCO apuntala el relat d’Aldama de les comissions per obres públiques
- La xacra de la corrupció El soterrament de les vies a Sant Feliu de Llobregat, la presumpta manipulació de Koldo, Ábalos i Cerdán a Catalunya
- Adéu als insectes: aquesta és la planta que has de posar a casa teva
- Un informe recent Koldo, Ábalos i Cerdán: així reconstrueix l’UCO 12 anys d’una relació que va derivar en presumpta trama de corrupció
- L’agricultura del futur El delta de l’Ebre assaja cultius alternatius a l’arròs a causa de l’augment de la salinitat del terreny davant el mar
- ESTATS UNITS El calvari de Manuel, deportat per Trump: «Vaig demanar que m’afluixessin els grillons». Els va tibar més i va dir: «a manar, al teu país»
- Consell Nacional Junts es compromet a «aprofitar» la «debilitat» de Sánchez després de la caiguda de Cerdán i obre la porta a retirar el seu suport al PSOE