On Catalunya

Tornada esperada

Reobre a Barcelona la xurreria més viral de TikTok

D’aquí surten vídeos amb més de 22 milions de visualitzacions

El retratista d’Instagram: si et para pel carrer, et fa viral

L’espigó de Darth Vader a Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

La seva tornada era més esperada que la de la Pantoja. «Ja era hora, et trobàvem a faltar», repeteix cada client que passa davant el seu taulell amb somriure de retrobament. A la fi ha reobert la Churrería J. Alpuente (Padilla, 161), la xurreria de referència a TikTok, després de cinc mesos de «calvari elèctric». 

D’aquí surten vídeos amb més de 22 milions de visualitzacions. Nom viral: @xurrebcn. Acumula 25,2 milions de m’agrada i més de 585.000 seguidors a TikTok. Un dels seus ‘hashtag’, #xurreriajalpuente, ja va pels 311,6 milions de visualitzacions. Les seves vendes, calcula el xurrer tiktoker, han augmentat un 20-30% en els seus tres anys a les xarxes. Aquí tant et trobes tiktokers corrent com ‘gent’ del ‘barri’,turistes de postureig o youtubers famosos. «Tenia ganes de tornar a fer xurros», somriu d’orella a orella el Juan desenfundant cucurutxos a velocitat de cowboy. «Estic súpercontent amb l’acceptació de la gent». 

Juan atén clients, aquest dilluns. /

Jordi Otix

És la J. de J. Alpuente. Encara l’anomenen «Juanito» al barri. «Imagina’t: un tio de metre 80 i 105 quilos», riu ell. «Tots em coneixen de petit», els justifica amb carinyo. És xurrer de segona generació. Té xerrameca de veí de tota la vida i humor de monologuista. «Tenir bon humor és essencial per fer xurros», assegura. Ho diu algú que s’aixeca cada dia a les quatre menys deu de la matinada. Menys els dimarts, que fa festa i se’n va a tiktokejar per allà amb la seva colla d’‘influencers’.

El Juan posa a la seva xurreria tunejada. /

Jordi Otix

«¡Quines vacances!», li diuen amb sarcasme els clients de tota la vida. «¿Com que vacances? –esbufega el Juan–. Una murga que no vegis». Va reobrir divendres a batzegades per un tema familiar. Rere les cues de retrobament, aquest dilluns estava intentant recuperar la normalitat xurrera. 

Juan Alpuente, fent els seus xurros virals. /

Jordi Otix
Notícies relacionades

Ara és a Padilla, 161. El van mudar de la seva seu oficial, al costat dels Encants, l’octubre de l’any passat. Al maig va haver d’abaixar la persiana per un «problema elèctric» que s’ha allargat cinc mesos. Alguns dels seus seguidors tiktokers li han llançat un cable. «Però un cable literal», riu ell. A la fi ha aconseguit reobrir amb el seu propi comptador.   

¿Què ha estat fent aquests cinc mesos? «Intentant arreglar-ho tot al més aviat possible», explica amb resignació. I ha continuat entretingut a les xarxes, és clar. Deu haver pujat uns 20.000 seguidors a Instagram (@alpuentejuan, 36,9 mil seguidors en total). També ha aprofitat per pintar la xurreria i «per intentar aprendre coses noves», detalla. «Vull fer xurros farcits, he estat mirant màquines... Intentant no perdre el temps», resumeix. Hi haurà novetats per Nadal, anuncia. 

Temes:

Barcelona TikTok