Barcelonejant

L’espigó de Darth Vader a Barcelona

Ha aparegut aquesta setmana al fons del mar de la Nova Mar Bella. És el nou Costat Fosc de Barcelona

Els peixos urbanites de Barcelona: es veuen des de cavallets de mar fins a taurons 

barcelona/image00002.jpeg

barcelona/image00002.jpeg / Víctor Pérez

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Els peixos miren de reüll el seu nou veí amb cara de buscar una càmera oculta. En aquest racó del fons marí, La Sireneta acabaria amb espasa làser i trenes a l’estil princesa Leia. És l’últim que un s’espera trobar sota el mar: dones la volta a l’espigó i allà hi ha Darth Vader, mirant-te desafiador des d’una roca, entre bancs de castanyoletes, pops amb agilitat jedi i crancs gegants. George Lucas et fa una trilogia amb menys. Impressiona veure’l mentre escoltes en viu la seva mítica respiració d’ultratomba. El so original del dolent dolentíssim de ‘Star wars’ es va treure d’un regulador de busseig

 

Aquesta és una galàxia molt, molt propera. L’espigó de la Nova Mar Bella a Barcelona, rebatejat aquesta setmana com «l’espigó de Darth Vader». El nou Costat Fosc de la ciutat. És el sentit homenatge submarí a Dani Vader, així l’anomenaven des de fa anys; Dani Robles, sense capa de brivall. Era el Darth Vader de l’associació Star Wars Catalunya. Va morir l’any passat de manera sobtada. Només tenia 49 anys.

 

Aquest era el seu espigó favorit. On solia bussejar quan es treia el vestit de brivall intergalàctic. Li encantava fer sortides nocturnes aletejant amb llanterna. Li continuaran encantant –donen per fet família i amics– només de veure les cares dels submarinistes que topin de nit amb ell. «Al Dani això li semblaria una bogeria meravellosa», assegurava la seva dona, Rocío Fernández, davant una rotllana de bussejadors amb somriures nostàlgics. «Des d’on sigui, està mort de riure».  

Ni Yoda el seu millor dia seria capaç de fer fora aquest Vader submarí de l’espigó. La màscara és plena de formigó i està soldada a una planxa d’acer. A prova de jedis i temporals, esperen. Deu pesar 30-40 quilos. Gairebé hora i mitja de maniobres submarines. Un pla més conscienciós que el de la construcció de L’Estrella de la Mort

Fa mesos que ho planegen des del centre de busseig del qual el Dani era habitual, Vanasdive. El casc de Darth Vader el va oferir Juan Antonio Ecija, amic del Dani, company de busseig i un dels soldats imperials de l’associació de Star Wars. Té un estudi d’efectes especials. «Amb el Dani sempre havíem fet la broma de la relació de Darth Vader amb el busseig –recorda–. El regulador del busseig –justifica– és el que utilitzaven per fer el soroll de Darth Vader a les pel·lis». Ironies de pel·lícula: aquesta respiració d’una altra galàxia que posaria els pèls de punta fins i tot a la nena de ‘L’exorcista’ és el que s’escolta de manera zen al bussejar. Així que els astres es van alinear i la Força, òbviament, els va acompanyar. 

La «missió Vader» va tenir moments de gesta èpica. Hi va haver corrent, molt vaivé i màscares entelades per l’emoció. És molt difícil plorar sota l’aigua, van descobrir. Els submarinistes van sortir del mar ja de nit, tots d’esquena, mirant l’horitzó marí. «Ja està allà, Dani –xiuxiuejava l’Oliver amb veu entretallada– fent la nocturna». 

Notícies relacionades

Tot just porta allà a baix un dia i els peixos ja es passegen per davant amb la fanfarroneria de Han Solo. És previsible que els segueixin un grapat de curiosos amb màscara i tub. Nota a peu d’apnea: el Darth Vader submarí està instal·lat a tot just 7 metres de profunditat, però lluny de la vora. «En esnòrquel no l’arribes a veure si no saps on és», avisa l’Oliver Sanchez, el propietari de Vanasdive. «Està per fora de la línia de boia: a 300-350 metres de la costa». Ell mateix va triar la roca la setmana passada: més o menys plana i protegida de temporals. I sí, organitzaràsortides de busseig amb parada amb selfie al Costat Fosc de l’espigó.  

Impressiona veure’l allà baix. «Impressiona bastant», insistien els bussejadors al sortir de l’aigua, els primers a estrenar l’espigó de Vader. «Es faran fotos maques», preveu l’Oliver. «Ens donarà joc l’amic», afegeix amb carinyo. «Tenir una foto amb el cap de Darth Vader sota de l’aigua fent la conya del regulador»… «És que ell –assegura la seva dona amb emoció– seria el primer que voldria aquesta foto».