On Catalunya

Idees amb llaç que no se li acudirien al Pare Noel

On podeu comprar regals per a tota la família a Barcelona

Tornen els banquets i les reunions familiars. Torna el cunyat, a casa torna. Et fem la llista de regals per quedar bé tot i que tot vagi malament. Aquestes són les botigues més originals de la ciutat

A1-161826673.JPG

A1-161826673.JPG / FERRAN NADEU

7
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

Les festes cal desenvolupar-les amb alegria, per molt que se’t dibuixi el somriure rígid d’un tió només de recordar la teva sogra esgargamellant-se cantant nadales per Zoom l’any passat. El Nadal es passa millor si hi poses de la teva part i regales algunes alegries. Així que treu aquesta cara de Grinch, nua’t la garlanda i buscarem sorpreses. Aquests són els regals per a tota la família que mai se li acudirien al Pare Noel.  

1. Per a l’amic invisible 

Basars fantàstics

T’ha tornat a tocar el cap en l’amic invisible. Odies els llocs comuns, et posa el repte de trobar una cosa original. No renegarem de l’útil Tiger, perquè ens ha salvat la vida en mil i una ocasions amb els seus ‘gadgets’, juguetets i capricis. Aquest any tenen embolcalls que molen perquè els pots donar forma de Pare Noel via tutorial, amb paper de regal procedent d’explotacions forestals responsables. 

Tu busques una cosa extraordinària contra la vulgaritat. Difícil trobar un mogwai en un basar remot, però segur que una visita a Fantastik (Joaquín Costa, 62) et posa les pupil·les en òrbita. Aquest temple de l’insòlit té una marejadora quantitat d’objectes originals provinents de Mèxic, l’Índia, la Xina, el Marroc i Rússia, entre d’altres. Joguines, parament, decoració, hi ha de tot. Pots decidir-te per una granota de llauna retro, algun joc de taula indi o una màscara de paper. Tot i que et cau la bava especialment amb la nina Nevaliaixka, aquest saltamartí amb cascavell de fenomenals aires retro, una joguina molt popular als països del bloc comunista. Un regal multicultural, acolorit i amb història per quedar bé a l’oficina o amb aquests compromisos inesperats, com l’enèsima nòvia del teu germà díscol.


2. Per al cunyat insofrible 

Remei contra bitxos 

Se li ha de fer un regal al cunyat. Tot i que sigui per tancar-li la boca. Per combatre aquest multivers de bajanades, ‘mansplainings’, facècies i teories conspiranoiques, el millor és prendre la iniciativa. Al plasta terraplanista se li planta un globus terraqüi, un planisferi o una carta nàutica de Llibreria Monimoon (Pau Alsina, 55). Al setciències que continua donant la tabarra amb les mascaretes, un passamuntanyes Buff de Cuylás (Via Augusta, 37). Però que se’l posi al revés. Al trol Incel li pots portar un aneguet-orc de Terra Mitjana, a Galeries Maldà (Portaferrissa, 22). Se li desencaixarà el gest amb la fricada.  

A aquest ‘machirulo’ bavós que et tira la canya amb la teva germana al davant seria meravellós que el posessin al sender de la secció de feminisme per a masclistes de La Carbonera (Blai, 40), o donar-li unes entrades per a l’expo ‘Constel·lació gràfica’ del CCCB (Montalegre, 5). Tot i que no descartem aquest nou arnès anticonceptiu que estan provant a França. Això sí, amb filferros ad hoc. A veure si es descontrueix una mica, o es destrueix directament. Per a qualsevol d’aquests setciències de l’avern que no deixen acabar cap frase a la taula, res com un morrió per a gossos de Fauna Viva (Sant Iscle, 23).  


3. Per a la cap del clan 

Mama, mama, mama

Tenim claríssim que si hi ha un ésser sobrenatural que aconsegueix que regni l’harmonia mentre les viandes i les copes desfilen Nadal rere Nadal, aquesta és la mama. Per això aquest any la traurem de casa a ritme de Rigoberta Bandini. Que es doni un gran homenatge mentre la resta s’esmercen amb el menjar a casa. Pots sorprendre-la portant-la a mig matí a l’‘spa’ Aire (passeig de Picasso, 22), relax absolut entre massatges i banys termals per començar el dia. Després, un menú degustació a Xarcuteria La Pineda (Pi , 16), amb la seva copita de cava i pernil ibèric en un ambient rústic sensacional. També us podeu emportar provisions a casa. Per rematar, un ram de Maria Ponsà Flors (Rambla de Catalunya, 124) o alguna meravella d’OMG BCN (Corders, 7). El seu repertori d’ítems de disseny i art amb firma local és infinit: làmines il·lustrades, bolsos de material reciclatge Wouf, samarretes serigrafiades d’A Go-Go Prints, mòbils estil Calder... Tot finíssim. Després de tanta alegria, tocarà asseure’s a la taula i puntuar aquesta sopa de galets que han cuinat els homes de la casa com si estiguéssiu a ‘Joc de cartes’. Brutal.


4. Per al pare pacient 

Que bonic que és riure

En aquestes dates tan empatxades, aquest pater familias de gest amable i mirada perduda que es conforma amb uns útils mitjons mentre tothom embogeix amb la consola o el modelet de torn es mereix fer-se un tip de rialles. El papa, que no posa mala cara ni amb aquest carro de suspensos ni amb les sis multes de cotxe de l’any passat s’ha guanyat un regal de la botiga més enginyosa de la ciutat, La Llama Store (Villarroel, 34). Allà els ulls fan pampallugues entre llibres d’humor. El primer que agafes sense pensar són aquestes mans diminutes que generen la il·lusió d’haver crescut dels teus dits. Ja veus el teu progenitor aplaudint sarcàsticament el sogre amb aquest giny. També triomfa fer una partida a ‘Hoy se sale’, paròdia de les nits de bar en forma de joc de cartes amb il·lustracions de Paco Alcázar. Tampoc descartis el coixí de pets (compte que no l’agafi el cunyat) i la ronyonera-panxa: realment fa riure. 


5. Per a la sogra fina  

Classe ‘chic’

Ella és molt elegant. I li encanta el Nadal. Com que t’imagines que ha passat per Käthe Wohlfahrt (Banys Nous, 15) per aconseguir algun tresor de la terra de Santa Claus, aquest any a la teva sogra li portaràs alguna cosa del Festivalet, el mercat ambulant de disseny i artesania independent que se celebra els dies 17 i 18 a Fabra i Coats (Sant Adrià, 20). Un cabdell de Lalanalú o aquestes arracades Hand de Materia Rica li farien molta gràcia, segur. Una altra opció és perdre’t pel cor del Born i aconseguir alguna peça de disseny local d’Ivori (Mirallers, 7) o Colmado Shop (Brosolí, 5). A Gràcia també podem trobar dissenys d’autores com Ana Tichy (Encarnació, 39) i Emma Pardos (Sant Gabriel, 8). Que fina que quedarà amb una d’aquestes bruses, barrets o bolsos que no es troben als grans magatzems. La faràs sentir exclusiva i t’estimarà per sempre.


6. Per als adolescents 

Coses rares

Estan metamorfosant. Els avorreixes, adoren l’estranyesa i que la llum del mòbil banyi la seva cara a tota hora. Més enllà de recomanar-los alguna ‘youtuber’ amb una cosa interessant a explicar com Ter, aquest Nadal apostes per coses analògiques per als adolescents. Amb el futbolí de RS Barcelona (Còrsega, 365) potser aconsegueixes que juguin junts. Almenys el disseny els encantarà. Per veure reflectides les seves tortuoses experiències postinfantils, a Antifaz Comic (Gran de Gràcia, 239) et poden servir estranyesa adolescent en vinyetes impactants com les d’‘Agujero negro’ de Charles Burns i ‘Ghost world’ de Daniel Clowes. A ella que li agrada fer algun moc i vestir estilosa com Wednesday Addams, ruta per botigues retro. A Bogo Vintage (Portaferrissa, 9) tenen vestits victorians imbatibles per impactar a l’insti. 


7. Per als iaios 

L’últim clàssic

Per a ells que ens ho han donat sempre tot, cal afinar la sensibilitat. Els avis es mereixen regals tan autèntics i candorosos com ells. Per al dia del gran banquet, res com treure una antiga vaixella de les que recuperen a Bon Vent (Argenteria, 41). Tenen copes i plats de ceràmica de la Bisbal, canelobres i altres meravelles en vidre de Mallorca, a més de càlids llums i sabons naturals. Atenció als seus ornaments nadalencs, són tot candor. També dona molt carinyo el bol amb potes i les tasses fetes a mà d’Adarbakar (Sant Pere Més Baix, 56). Compte, perquè hi ha una marca de roba que es diu Iaios. Reciclen sobrants tèxtils per fer roba inspirada en la d’abans. Cosa fina, un jerseiet d’aquests. Però gairebé segur que el roben els nanos de la casa. 


8. Per als petits 

Notícies relacionades

Alta fantasia

A ‘Padre en apuros’, l’oncle Arnie (Schwarzenegger) lluitava contrarellotge per aconseguir una figura de Turbo Man en ple centre comercial. Si no vols passar per aquesta roda turbocapitalista, xiva-li al tió, als Reis o al Pare Noel que a casa només confieu en botigues pròximes i artesanals. A Londji(Princesa, 49) tenen unes joguines rústiques que enriquiran l’imaginari i el tacte dels petits de la casa. Mira aquests io-ios clàssics, els arbrets nadalencs i els llibres d’activitats. Fabre (Aribau, 84), la llibreria més antiga de Barcelona, atrau des del seu aparador amb un fabulós desplegament de capses de música, nines alemanyes, peluixos d’animals i aquests fabulosos jocs de construccions amb taulers de fusta. Això sí, compte amb el cunyat, que s’apoderarà de les peces per jugar fent sorollets molestos. El Nadal, sense sorpreses.

Temes:

Barcelona Nadal