On Catalunya

VII FIRA STEAMPUNK

Així és la Barcelona steampunk

Aquest cap de setmana s’obre un portal en el temps. Per la Nau Bostik desfilaran 3.000 vestits d’època, barrets de copa i més pistolers que a ‘Mad Max’. Benvinguts al món ‘steampunk’

Així és la Barcelona steampunk
3
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Vestits d’època, flors i tasses de te fins on t’arriba la vista. No, no és el set de ‘Los Bridgerton’. I, tot i que els barrets de copa, les marionetes i les desenes d’engranatges que omplen el local indiquin el contrari, tampoc el de ‘Charlie i la fàbrica de xocolata’. «Senyores, senyors i autòmats», ha tornat «l’esdeveniment amb més vapor de l’any», es presenta la Fira de Steampunk, una espècie de portal del temps cap a un passat retrofuturista que mai va existir i que aquest cap de setmana celebra la setena edició a la Nau Bostik (Ferran Turné, 1-11).

Petit incís per a aquells a qui la paraula ‘steampunk’ els sona tan llunyana com un acord del Govern: es tracta d’un gènere literari, artístic i cultural que agafa inspiració de l’Anglaterra victoriana per crear una estètica i societat amb tecnologia, moda i cultura anacròniques i els seus fans les repliquen amb activitats de rol, manualitats, balls, tallers i un llarg etcètera de plans. Aquesta comunitat cada vegada guanya més adeptes («de quatre membres a l’Associació Retrofuturista Nautilus hem passat a 40», assegura Vany Miranda, una de les responsables de la fira) i aquest esdeveniments, que preveu uns 3.000 assistents en aquesta edició, són una demostració de força.

L’agenda de la fira compta amb una desena de plans que evoquen l’esperit ‘steampunk’. Per exemple, una carrera on participen cotxes teledirigits construïts pels assistents, sempre amb l’estètica retrofuturista que els caracteritza. ¿La primera norma del circuit? «No es permet la participació de cotxes comprats, l’has de fer tu», adverteix Vany. La carrera «és un circuit d’obstacles» i els premis es reparteixen en diferents categories, com el millor temps, el preferit del jurat i fins i tot «per l’accident més espectacular», al pur estil ‘Els cotxes esbojarrats’.  

Un altre dels plans ‘steampunk’ són els duels de te. És fàcil imaginar-se el ‘set up’: una taula perfectament col·locada a l’estil anglès, la vaixella degudament situada, amb el te a la temperatura que marca el protocol i un pot amb galetes de mitja tarda a punt per ser servides. Els contrincants es posen l’un davant l’altre amb la mateixa tensió que una topada entre Rhaenyra Targaryen i Alicent Hightower. Comença el repte: «Agafen una galeta, la submergeixen en el te durant cinc segons i guanya qui més temps aguanta sense que es desfaci», explica Vany.  

Ball ‘steampunk’

Notícies relacionades

Per demostrar la versatilitat del gènere, també hi haurà xous de ball ‘steampunk’, a càrrec d’Asrai Dansa (Torrent d’en Pregària, 18, a Mataró). La responsable de l’entitat, María Almudena Ferreira, va descobrir el gènere el 2015 i en va quedar corpresa, fins al punt de convertir-se en una pionera a Espanya impartint-lo amb classes recurrents. La música ‘steampunk’ beu de molts gèneres, com ara jazz i ‘west’. Els balls, per tant, s’adapten a aquests ritmes. Tanmateix, el que els caracteritza és que els seus ballarins recorren a la interpretació per donar-li aquest toc rol que té l’‘steampunk’: «Per exemple, si fem country, ens posarem en el paper d’unes pistoleres», explica la coreògrafa. 

A aquests plans se sumaran presentacions de llibres, taules rodones, tallers i moltes manualitats, com un taller de marionetes del segle XIX. I no pot faltar un dels pilars ‘steampunk’: l’estètica. ¿Com aconseguir un ‘outfit’ apropiat per a l’esdeveniment? Alguns assistents se’l fan ells; d’altres, menys hàbils filant, opten per botigues ‘vintage’ o barreteries on poden trobar peces basades en l’estètica de 1850 i 1910. Però l’experiència ‘steampunk’ completa és en dos locals: Uchronic Time (Galeries Maldà, Portaferrissa, 22), botiga íntegrament dedicada a l’‘steampunk’, i la barberia Mr. Braz Steampunk (Basses de Sant Pere, 9), que serà present a la fira per oferir assessoria capil·lar. I tot a punt per disfrutar d’un cap de setmana a tot gas (a vapor, més aviat).