On Catalunya

FER ARRELS

Els presseguers en flor d'Aitona

5.000 hectàrees de fruiters es tenyeixen al març d'un espectacular color rosa

Melocotoneros en flor en Aitona.

Melocotoneros en flor en Aitona.

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Les més de 5.000 hectàrees de fruiters d'Aitona es converteixen al mes de març en un mar de pètals que s'estén fins a l'horitzó. Un espectacle visual. En aquesta versió lleidatana del 'hanami' japonès, la flor blanca del cirerer o 'sakura' és substituïda per la no menys bella flor rosa del presseguer i les seves varietats (nectarines, paraguaians), que en aquestes terres del Segrià són els fruiters més comuns . L'ajuntament, a través del projecte Fruiturisme, organitza unes molt recomanables rutes que permeten observar els millors racons i a més conèixer una mica de la història del cultiu i del seu cicle anual (i opcionalment el patrimoni arquitectònic del poble).

Els presseguers són originaris de la Xina i es van expandir per Europa a través de la Ruta de la Seda. La presència a la comarca del Segrià, en terres que van estar dedicades al cereal de secà fins als anys 60 del passat segle, és un resultat recent de l'arribada de l'aigua del canal de Seròs.

Prunus persica

NOM COMÚ: presseguer NOM EN CASTELLÀ: melocotonero, durazno ORIGEN: Xina ANTIGUITAT: els exemplars per a producció en regadiu solen ser joves (màxim, 25 anys) LLOC: Aitona (Segrià). Les plantacions més grans estan al sud i al sud-est del municipi. Tot i que es poden visitar lliurement, tant a peu com en bicicleta, són molt recomanables (i sol·licitades) les visites comentades que organitza Fruiturisme (12 euros). Duren unes dues hores. Per horaris i reserves, consultar el web fruiturisme.info

Temes:

Fer arrels